septembrie 2014
Concursul Internaţional George Enescu, 2014
În program vor fi celebrul Concert în Re major op.35 pentru vioară şi orchestră de Ceaikovski şi Concertul în re minor op. 47 de Sibelius. Publicul va putea intra la concerte chiar dacă nu are rezervare, în limita locurilor disponibile sau va putea asculta concertele live pe ecranul amplasat în faţa Ateneului Român (100 de locuri disponibile pe scaune) sau în faţa televizorului, prin transmisia asigurată de TVR2.
 
Trei tineri violonişti îşi dispută şansa la a câştiga Concursul Enescu, Secţiunea Vioară în seara zilei de 18 septembrie, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român. Wonhee Bae (Coreea de Sud), Fedor Roudine (Franţa) şi violonistul de origine română stabilit în Germania, Ştefan Tarara vor interpreta în faţa Juriului şi a publicului alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Daisuke Soga, dirijor rezident al Orchestrei Tokyo New City.

Accesul publicul în sala de concert este permis chiar şi fără rezervare, în limita locurilor disponibile. Pentru cei care ajung după începerea concertului, accesul se va putea face la prima pauză. 100 de locuri în aer liber sunt disponibile, de asemenea, pentru public în faţa Ateneului Român unde Finala de Vioară a Concursului Enescu va fi transmisă live. Transmisiile live vor fi asigurate şi pe TVR 2 şi pe site-ul www.festivalenescu.ro.
 
Programul complet al serii de la Ateneu

 19:00 - 20.25
Wonhee Bae (Coreea de Sud)
P.I.Ceaikovski - Concertul în Re major op. 35 pentru vioară şi orchestră
Fedor Roudine (Franţa)
J.Sibelius - Concertul în re minor op. 47 pentru vioară şi orchestră

Pauză (15 minute)

 20.40 - 21.20
Ştefan Tarara (Germania) - P.I.Ceaikovski - Concertul în Re major op. 35 pentru vioară şi orchestră
Pauză (10 minute)

 21.30 - 21.50 Ceremonia de decernare a premiilor
 
"Nu este vorba numai de acurateţea impecabilă a evoluţiei, de claritatea planurilor muzicale, de diferenţierea logică, timbrală, a acestora, de o muzicalitate ghidată de buna simţire artistică, cea care evită exhibiţionismul gratuit...; nu este vorba numai de o tehnică violonistică susţinută în mod suveran; mai mult decât atât, mă refer la entuziasmul iradiant, cel care încălzeşte comunicarea pe parcursul parcurgerii acestei pagini ce devine fermecătoare atunci când spectacolul cel mare al muzicii este ghidat de o muzicalitate cu totul impresionantă", scria criticul muzical Dumitru Avakian despre interpretarea violonistului Ştefan Tarara din Semifinalele Concursului Enescu, într-o cronică pentru Adevărul.

Cei trei concurenţi calificaţi pentru Finală sunt cu toţii tineri de primă mână, al căror drum muzical internaţional se poate desăvârşi odată cu câştigarea Concursului Enescu.
 
Laureatul Secţiunii de vioară, invitat la prestigiosul Festival de la Ravello

Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, Concursul Enescu oferă laureaţilor Secţiunii de Vioară posobilitatea de a fi invitaţi în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente internaţionale, Festivalul de la Ravello, ediţia 2015. De asemenea, odată cu câştigarea Conucrsului, violoniştii au oportunitatea de a studia în cadrul unui master-class la Academia de Muzică din Viena şi la Kronberg Academy.
 
Detalii suplimentare despre Concurs
 
Concursul Internaţional George Enescu este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România. La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni - ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie -, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus