septembrie 2014
Concursul Internaţional George Enescu, 2014
Premiul II i-a revenit tânărului violonist Fedor Roudine (Franţa), iar cel de-al treilea violonistei  Wonhee Bae (Coreea de Sud). Rezultatele au fost anunţate joi seară, 18 septembrie, pe scena Ateneului Român, la finalul unei seri în care s-au interpretat Concertul pentru Vioară şi Orchestră în Re Major Op. 35 de Ceakovski şi Concertul în re minor op. 47 pentru vioară şi orchestră de Sibelius.

Laureaţii Concursului Enescu 2014, Secţiunea Vioară, au fost desemnaţi joi seară de către juriul internaţional în cadrul unei ceremonii de gală în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Finala Secţiunii de Vioară a fost transmisă live pe un ecran în faţa Ateneului Român, pe TVR 2 şi TVR HD, precum şi pe site-ul Festivalului şi Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro.

Şiruri de ovaţii şi strigăte de "Bravo!" s-au auzit din sală când Pierre Amoyal, Preşedintele Juriului Secţiunii de Vioară a anunţat numele câştigătorului Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania. Concursul Internaţional George Enescu deschide drumul spre cariere internaţionale pentru tineri artişti. Mari nume ale muzicii clasice de astăzi precum Radu Lupu, Alexandru Tomescu sau Elisabeth Leonskaja au debutat ca laureaţi ai Concursului Enescu, dovedind că, în muzica clasică internaţională, România contează.


"Acest Concurs este dedicat lui George Enescu. Vă asigur că, pentru inima unui francez, Enescu este foarte important. Sunt atât de fericit că un asemenea Concurs îi este dedicat compozitorului român",  a spus Pierre Amoyal.

"Ce regal, această seară!", a declarat Alexandru Oprean, Secretar de Stat, Ministerul Culturii. "Acum zece zile, exact pe aceeşi scenă eram părtaşii  unui concert care deschidea acest mare Concurs, Concursul George Enescu. Ceea ce s-a întâmplat în această seară aici a fost un act de performanţă şi de profesionalism. Mulţumim celor trei virtuozi ai viorii pentru o seară minunată!".

Premiile Concursului Enescu sunt în valoare de peste 100.000 de euro. De asemenea, Ştefan Tarara va susţine un concert la prestigiosul Festival de la Ravello, Italia, în anul 2015. Fedor Roudine va beneficia de un masterclass oferit de Kronberg Academy, iar Wonhee Bae de un masterclass la Academia din Viena.

Trofeele Concursului Enescu 2014 poartă semnătura artistei Iulia Năstase şi sunt din sticlă. Următoarele Finale din cadrul Concursului Enescu 2014 se vor defăşura pe 21 septembrie 2014 - Secţiunea Violoncel şi pe 27 septembrie 2014 - Secţiunea Pian. Accesul publicului în sala de concert este permis chiar şi fără rezervare, în limita locurilor disponibile. Pentru cei care ajung după începerea concertului, accesul se va putea face la prima pauză. 100 de locuri în aer liber sunt disponibile, de asemenea, pentru public în faţa Ateneului Român unde Finala de Vioară a Concursului Enescu va fi transmisă live. Transmisii live vor fi asigurate şi pe TVR 2 şi pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Ştefan Tarara, violonist de origine română stabilit în Germania s-a născut la 2 mai 1986. A absolvit în 2012 Masteratul în "Interpretare Specializată pentru Solişti", cu note maxime în cadrul Universităţii de Muzică din Zurich. A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de măiestrie pe care le susţine în Europa, din 2014 Ştefan Tarara este asistentul prof. Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar din 2010 este concertmaestru în Orchestra Filarmonicii din Mannheim. Prin "Bursa Germana Musikleben" a obţinut privilegiul de a cânta pe o vioară de Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante premii obţinute de artist până în prezent se numără Premiul III la Concursul Internaţional "H. Wieniawski" (Poznan, 2011), Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară "R. Lipizer" (Italia, 2011) şi Premiul II la Concursul Internaţional "Tibor Varga" (2008). 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus