septembrie 2014
Concursul Internaţional George Enescu, 2014
Laureaţii Concursului Enescu 2014, Secţiunea Violoncel au fost desemnaţi duminică seară, 21 septembrie 2014, de către juriul internaţional în cadrul unei ceremonii de gală în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Ovidiu Bălan, considerat unul dintre cei mai importanţi dirijori de origine est-europeană. Premiul I i-a revenit violoncelistei Eun-Sun Hong (Coreea de Sud), care a interpretat Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră de D. Şostakovici, Premiul II a fost obţinut de Tony Rymer (Statele Unite ale Americii) - Concertul în si minor pentru Violoncel şi Orchestră op. 104, de A. Dvořák, iar Premiul III i-a revenit violoncelistei Sarah Rommel (Statele Unite ale Americii) - Concertul pentru violoncel şi orchestră în mi minor op.85 de E. Elgar.

Juriul secţiunii de violoncel a fost format din personalităţi de primă mână la nivel internaţional: violonceliştii Lluís Claret, Marin Cazacu, Frans Helmerson  şi Vladimir Malinovski.

"Unul dintre profesorii mei, pe care l-am îndrăgit foarte mult, a fost violoncelistul Radu Aldulescu", au fost primele cuvinte pe care le-a spus pe scenă Lluís Claret, preşedintele juriului pentru secţiunea de violoncel. "Mă bucur că sunt aici, în această sală minunată în care Radu a cântat de multe ori",  continuat Claret, în aplauzele publicului.

Născută la 8 ianuarie 1989, violoncelista Eun-Sun Hong a concertat alături de orchestre importante, precum Filarmonica din Seul, Filarmonica din Tokyo, Filarmonica din Rusia, sau Orchestra de Camera Coreeană. La vârsta de doar 25 de ani, are deja în almares Premiul II la Concursul Internaţional Ceaikovski, considerat unul dintre cele mai importante la nivel mondial.
 
În semifinala de la Concursul Enescu 2014, violoncelista  Eun-Sun Hong a interpretat inclusiv Sonata în fa minor (opus postum) de George Enescu.


Premiile Concursului Enescu sunt în valoare de peste 100.000 de euro. Acestora li se adaugă oportunitatea pentru laureaţi de a participa la câte un master-class în cadrul Academiei de Muzică din Viena şi a Kronberg Academy, precum şi aceea de a susţine un tuneu pe scenele principalelor Filarmonici din România.

Trofeele Concursului Enescu 2014 poartă semnătura artistei Iulia Năstase şi sunt din sticlă. La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni - ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie -, Concursul Internaţional George Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Finala Secţiunii de Violoncel a fost transmisă live pe un ecran în faţa Ateneului Român, pe TVR 2 şi TVR HD, precum şi pe site-ul Festivalului şi Concursului Enescu, www.festivalenescu.ro.

Următoarea Finală din cadrul Concursului Enescu 2014 se va defăşura pe 27 septembrie 2014 - Secţiunea Pian şi va marca, totodată, încheierea ediţiei din 2014 a Concursului. Accesul publicul în sala de concert este permis chiar şi fără rezervare, în limita locurilor disponibile. Pentru cei care ajung după începerea concertului, accesul se va putea face la prima pauză. 100 de locuri în aer liber sunt disponibile, de asemenea, pentru public în faţa Ateneului Român unde Finala de Vioară a Concursului Enescu va fi transmisă live. Transmisii live vor fi asigurate şi pe TVR 2 şi pe site-ul www.festivalenescu.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus