septembrie 2014
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2014
8 lungmetraje intră în competiţia celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (10 - 19 octombrie 2014). Jurnalişti puşi în situaţii extreme, soldaţi reîntorşi din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunităţi de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbaţii la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele care vă vor stârni interesul faţă de cea mai importantă secţiune Comedy Cluj a celei de-a VI-a ediţii, Competiţia Internaţională.

Charlotte Gainsbourg, Steve Coogan, Michael Fassbender sau Javier Cámara sunt doar câţiva din seria actorilor pe care îi veţi descoperi în ipostaze inedite în captivantele comedii prezentate anul acesta la Cluj.

Producţii din Spania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Franţa, Scoţia şi Irlanda cu o frumoasă carieră internaţională constituie line-up-ul Comedy Cluj, 2014.

După recentele colaborări cu Pedro Almodovar pentru Los amantes pasajeros / Amanţii pasageri sau Julio Mendem pentru Lucia y el sexo / Lucia şi sexul, Javier Cámara revine pe ecrane în multipremiatul lungmetraj de la Premiile Goya din acest an, Living is easy with your eyes closed / Vivir es fácil con los ojos cerrados. Prezentat în premiera mondială la Festivalul Internaţional de la Palm Springs unde a fost recompensat cu premiul Cine Latino, lungmetrajul semnat de David Trueba spune povestea lui Antonio (Javier Cámara) care porneşte într-o călătorie plină de surprize pentru a-l reîntâlni pe John Lennon şi a-i propune ceva neobişnuit.

Celebrul Steve Coogan, cunoscut publicului din România pentru rolul său din Philomena lui Stephen Frears, interpretează celebrul personaj fictiv al lui Alan Partridge. Creat şi interpretat de Coogan pentru diverse programe de radio şi televiziune BBC încă din 1991, Alan Partridge: Alpha Papa ajunge pe marile ecrane în comedia de lungmetraj ce îi poartă numele, sub semnătura regizorului Declan Lowney. Proaspăt angajat într-o staţie radio de provincie, luat ostatic de un coleg de breaslă proaspăt concediat, Partridge devine intermediarul dintre fostul coleg înarmat, întregul personal sechestrat şi poliţia locală. Comunitatea are ochii aţintiţi spre el şi totuşi, Partridge spune ceva ce va regreta mai târziu. O producţie recompensată cu premiul pentru Cea mai bună comedie la Empire Awards.


Michael Fassbender este o apariţie absolut surprinzătoare în lungmetrajul Frank regizat de Lenny Abrahamson. Interpretează un misterios şi enigmatic muzician. Genial şi excentric, ascuns sub un uriaş cap rotund cu trăsături pictate, Frank încearcă să ţină o trupă de muzică alternativă, aproape nefuncţională. Toate acestea până când Jon, o tânără speranţă, face tot posibilul să salveze formaţia de la dispariţie.


Dacă vă era dor de Charlotte Gainsbourg, nu trebuie să rataţi Jacky în regatul femeilor / Jacky au royaume des filles regizat de Riad Sattouf. O veţi regăsi în rolul unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care îşi condamnă oponenţii la spânzurătoare. În această ţară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbaţii, îmbrăcaţi în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice. Îndrăzneţ şi inovator, distins la Festivalul Internaţional de la Rotterdam cu Premiul MovieZone, Jacky în regatul femeilor / Jacky au royaume des filles spune povestea unui tânăr ce visează să se căsătorească cu fiica liderei ţării, lucru pentru care trebuie să depăşească o mulţime de obstacole.


Publicul Comedy Cluj se va delecta cu o altă producţie prezentată în 2014 la Festivalul Internaţional de la Rotterdam, nominalizată pentru premiul Tiger. Rămas bun lunii / Afscheid van de Maan este o ingenioasă poveste despre efectele misiunii NASA pe lună asupra unei comunităţi de provincie în anul de graţie 1972. Dramaticul sentiment al finalităţii radiografiat cu mult umor.

Aflat la cel de-al doilea lungmetraj, regizorul şi actorul Dexter Fletcher (cunoscut din producţia Lock, Stock and Two Smoking Barrels / Jocuri, poturi şi focuri de armă semnat de Guy Ritchie) aduce în prim-plan povestea a doi foşti soldaţi reîntorşi acasă din Afghanistan. Soare în Leith / Sunshine on Leith - un film despre adaptare, dragoste şi familie împachetat sub forma unui musical inedit cu celebrii The Proclaimers ce completează coloana sonoră.

Încă două producţii completează competiţia internaţională Comedy Cluj: Smetto quando voglio / I can quit whenever I want (regia Sydney Sibilia) - povestea unui fost cercetător universitar care pune bazele unei bande criminale prin cooptarea unei găşti de experţi din diverse domenii şi Les grandes ondes (à l'ouest) / Longwaves (regia Lionel Baier) - aventurile a trei jurnalişti elveţieni în Portugalia anului 1974 când o revoluţie e pe cale să izbucnească.

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj va prezenta publicului peste 150 de producţii, workshop-uri dedicate pasionaţilor de film şi nu numai. Peste 100 de invitaţi sunt aşteptaţi la Cluj de-a lungul celor 10 zile de festival.
Spotul Comedy Cluj din 2014 a fost conceput de echipa Good Hands, câştigătoare a premiului "Best Foreign Poster" (pentru lungmetrajul Roxanne) la Golden Trailer Awards, cea mai prestigioasă competiţie a marketingului de film din lume. Singura casă de trailere europeană nominalizată pentru al doilea an consecutiv în ultimii cinci ani (prima nominalizare venită anul trecut pentru posterul internaţional de la Domestic), Good Hands este catalogată drept "cea mai originală ameninţare creativă care vine din Est".
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.
Canalele oficiale ale festivalului:
www.comedycluj.ro // https://www.facebook.com/FestivalulComedyCluj0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus