Nebuloasa / octombrie 2014
Supermensch: The Legend of Shep Gordon
Toată ziua de ieri (17 octombrie 2014) am vorbit despre documentarul asta: Supermensch. The Legend of Shep Gordon. Prima întrebare pe care o primeam de la ceilalţi era asta: ce legătură are un documentar cu Comedy Cluj?

Aşa cum tot spun, Comedy Cluj nu e un festival ce prezintă comedie clasică. Ar fi foarte greu, pentru că producţii exclusiv amuzante de dragul amuzamentului au încetat de mult să fie în atenţia producătorilor de filme din lumea întreagă. Comedia neagră, dramedia sau documentarele cu subiecte serioase, povestite vesel, sunt producţiile cinematografice care intră în numeroasele secţiuni ale festivalului.

Revenind la legenda lui Shep Gordon, documentarul regizat de Mike Myers despre impresarul lui Alice Cooper, Luther Vandross sau Teddy Pendergrass: am văzut unul dintre cele mai umane documentare despre un om teribil de bogat, cu prieteni faimoşi şi dedicat, dar care se simte extrem de singur acum, după o viaţă dedicată altora. E un documentar sincer, care nu idolatrizează un personaj celebru; din contră, îl arată cu toate defectele lui, cu spaimele şi durerile pe care le are.

Una dintre cele mai faine bucăţi de documentar este povestea concertului lui Alice Cooper din Londra, primul pe pământ european. Shep Gordon riscase foarte mult când a închiriat un stadion cu 10.000 de locuri pentru concert, din care vânduse 50. În disperare de cauză, a avut o idee genială: a închiriat un camion pe care a pus două super-postere cu Alice şi l-a trimis în Piccadilly Circus, cea mai aglomerată intersecţie a Londrei. Acolo, camionul urma să se oprească şi să simuleze o pană în mijlocul intersecţiei. Atât de multă televiziune a venit să relateze de la faţa locului încât biletele la concert s-au vândut în câteva ore: chipul lui Alice Cooper era peste tot, în toate ziarele, la toate buletinele de ştiri.

Povestea lui Shep Gordon e o poveste despre oameni extraordinari şi despre cît de simpli suntem, până la urmă. Oricât de mulţi oameni ar fi avut în jurul lui (şi are destui; Shep nu e doar un manager genial, ci şi un om cu adevărat preocupat de semenii lui), i-a lipsit întotdeauna familia de care n-a avut parte cu adevărat nici copil fiind, nici ca adult.

Vă rog cu tot sufletul meu să căutaţi documentarul acesta.

Regia: Beth Aala, Mike Myers Cu: Shep Gordon, Alice Cooper, Tom Arnold, Sylvester Stallone, Michael Douglas

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus