septembrie 2014
Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent, 2014
Asociaţia Teatrul.Ro anunţă începerea festivalului Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent.

În perioada 29 septembrie-5 octombrie 2014 se va desfăşura, la Bucureşti, a patra ediţie a Festivalului Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent. În 2014, publicul va putea urmări 17 producţii independente, în 9 spaţii din Bucureşti.

Programul Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent cuprinde următoarele spectacole:

Luni, 29 septembrie 2014
orele 18.00 - 22.00, Muzeul Ţăranului Român
Inside,
produs de PopUP Theatrics şi Doctor's Studio, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Tăranului Român.
Inside îi reuneşte pe dramaturgii Ella Greenhill (UK), Vera Ion, Peca Ştefan şi pe regizorii Tamilla Woodard (SUA), Radu Apostol şi Ana Mărgineanu.

ora 19.00, Muzeul Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea
Pescăruşul. Ultimul act
, după Cehov, regia Carmen Lidia Vidu, produs de Asociaţia On Stage
Pescăruşul. Ultimul act este un spectacol vizual în care pescăruşi se plimbă mereu pe scenă şi, într-o stare de nerv şi abandon, ne lasă să vedem frânturi de oameni, de microfoane, cabluri, chitară, mască, scenă... Textul spectacolului are la bază al patrulea act al piesei Pescăruşul de A.P. Cehov, una dintre cele mai jucate şi iubite piese din lume. Regizoarea Carmen Lidia Vidu realizează un spectacol de teatru-concert, o combinaţie de muzică de operă, muzică post-rock, dans contemporan, teatru. Toate într-o oră de emoţie, de iubire, de poveste.
Distribuţie: Ioana Marchidan şi Istvan Teglas, muzica live: Ovidiu Chihaia, soprana: Cătălina Antal


ora 21.15, Teatrul de Artă
Mălăieş în călcăieş
(Iaşi), după Ion Creangă, o producţie Frilensăr, regie colectivă, Iaşi
Mălăieş în călcăieş este un spectacol alternativ pe teme tradiţionale, creat de trupa Frilensăr, din Iaşi. Mălăieş în călcăieş este o joacă de copii mari pe un scenariu din Capra cu trei iezi, o joacă plină de umor şi de voie bună. Veţi putea vedea o comedie cu accente tragice, care transformă binecunoscuta poveste într-un love story şi care anulează graniţa dintre actori şi public, un spectacol alternativ care exploatează motive folclorice.
Distribuţie: Ada Lupu (câştigătoarea Marelui Premiu "Ştefan Iordache" la Gala HOP - Gala Tânărului Actor 2014), Loredana Cosovanu (cea mai buna tânără actriţă la Gala Hop 2012), Ioana Corban, Daniel Chirilă, Cocos George, Alex Iurascu, Enache Tiberiu, Coregrafie: Beatrice Volbea


Marţi, 30 septembrie 2014
ora 19.00, Teatrul Apropo (Club La Scena)
Habemus Bebe
, text Elena Vlădăreanu, regia Robert Bălan, un proiect al Companiei ART NO MORE cu sprijinul WASP - Working Art Space and Production
Un performance despre experienţa maternităţii, despre condiţia femeii-artist, despre confuzie şi crize, despre identitate şi panică, despre limite, corp şi... nutriţie. Un spectacol scris de o mamă şi interpretat de trei actriţe care sunt, la rândul lor, mame.
Distribuţie: Dana Voicu, Carmen Florescu, Lala Mişosniky, Guest star: Eva Bălan Voci: Maria Balabaş, Elena Vlădăreanu, Mădălina Duţescu, Sanda Watt, Afişe, stencil: Andrei Gamarţ.


orele 20.00 si 22.00, Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Medio Monte
(Baia Mare), regie Mihaela Panainte, scenografie Helmut Stürmer, produs de Teatrul Sala Mică, Baia Mare
Medio Monte este un performance în regia Mihaelei Panainte, scenografia Helmut Stürmer, produs de Teatrul "Sala Mică" din Baia Mare, pornind de la textul scriitorului Marian Ilea şi manifestto-ului lui Mircea Bochiş.
Limbajul performance-ului aminteşte de Teatrul No, prin structura exactă a partiturii de joc, care dezvoltă formule ritmice de mişcare şi expresie corporală, folosind ca impuls sonor muzicalitatea textului, mixat de DJ-ul Adrian Electroclown.
Distribuţie: Florin Vidamski şi Richard Balint


Miercuri, 1 octombrie 2014
ora 19.00, Teatrul Mignon
Occupy Future
, text şi regie Catinca Drăgănescu
Un voluntar străin, o pensionară, un adolescent anarhist, o ONG-istă de meserie şi un corporatist dornic de succes formează o echipă ce are ca sarcină realizarea unui spot de promovare a voluntariatului în România. Prima parte a spectacolului reprezintă experienţele lor. A doua parte constituie un debate live, modelat de alegerile spectatorilor, pe tema spiritului civic la români.
Distribuţie: Cristina Drăghici, Sorina Ştefănescu, Ionuţ Oprea, Vlad Udrescu, George Albert Costea.


ora 21.00, Unteatru
Trădare
de Harold Pinter, regie Sânziana Stoican, produs de UNTEATRU
A trăda = A înşela în mod voit şi perfid încrederea cuiva, săvârşind acte care îi sunt potrivnice . A fi neloial faţă de cineva sau de ceva. A se abate de la o linie de conduită, a dovedi inconsecvenţă faţă de o acţiune, de o idee etc. A comite o infidelitate în dragoste sau în căsnicie; a înşela.
Distribuţie: Sabrina Iaşchevici, Ionut Vişan, Silviu Debu


Joi, 2 octombrie 2014
ora 19.00, Teatrul Mignon
Lamentări de Krsystof Bizio, regie Luminiţa Ţîcu, Chişinău
Trei femei contemporane, bunica, mama şi fiica, îşi relatează povestea. Monologurile celor trei femei nu se intersectează. Fiecare rămâne în singurătatea sa, cu problemele sale. Actriţa Snejana Puică a reuşit să se tripleze, strecurându-se din pielea uneia în a alteia, înfăţişând distinct şi convingător drama celor trei poveşti.
Cu: Snejana Puică


ora 22.00, Cinemateca Union
Identity Check, Regie: Florin Caracala, produs de Compania FaPT
Cum vom fi noi când expansiunea tehnologiei informaţiei ne va dizolva identitatea umană şi o va înlocui cu o non-identitate informaţională? Cine vom fi când vom deveni "informaţi", fără a mai fi formaţi? Identity Check foloseşte tehnici de videoproiecţie şi de videomapping pentru a vorbi despre o lume tot mai probabilă, o societate transformată prin hipertehnologizare.
Performeri: Andreea Spătaru, Doru Ioan Călin, Dragoş Maftei, Arun Cotic, Ionuţ Ungureanu, Andrei Petrariu.
Intrare liberă.


Vineri, 3 octombrie 2014
ora 19.00, Unteatru
Poezia visului
, un spectacol de Miriam Raducanu, produs de UNTEATRU
"Poezia, când e bogată în semnificaţii şi culori autentice... poate da conţinut unui spectacol teatral cu tot ceea ce înseamnă acest gen artistic.
Am ales din Emil Botta câteva poezii subsumate ideii de vis creator de imagini şi întâmplări încărcate de sensuri şi sugestii. Rezultatul: spectacolul de faţă. " (Miriam Răducanu)
scenografia: Vladimir Turturica, cu: Lari Giorgescu


ora 21.15, Teatrul de artǎ
Şi veni bărbatul la femeie de Semion Zlotnikov, Regia: Bogdan Budeş, o coproducţie 2014 Teatrul de Artă Bucureşti şi Teatrul fără frontiere.
Dina şi Victor sunt trecuţi de patruzeci de ani, divorţaţi, şi fiecare are câte un copil dintr-o fostă căsătorie. "Trecuţi de patruzeci de ani" nu e o vârstă la care viaţa ia sfârşit. Aşa că prietenii lor comuni, Jora şi Judith, încearcă să le vină în ajutor stabilindu-le o întâlnire. O comedie acidulată, o farsă plină de replici strălucitoare, o privire amuzată asupra unui cuplu care vrea să o ia de la capăt.
Distribuţia: Mihaela Sîrbu şi Lucian Pavel


Sâmbătă, 4 octombrie 2014
ora 18.30, Godot Cafe Teatru
Fisura, Regia: Victor Olăhuţ, produs de Godot Cafe Teatru
Pentru Michi şi Ani, cămara este centrul universului, dar când fisura ameninţă să distrugă echilibrul vieţii lor, cei doi trebuie să ia toate măsurile pentru a o opri. Marina, asistentă, se află în căutarea norocului, care apare în persoana lui Gogu, agent de poliţie.
Distribuţie: Corina Moise, Florentina Năstase, Ioana Chiriac, Johnny Bădeliţă / Leonard Viziteu
Spectacolul Fisura a fost distins cu premiul Noi la sala Nouă în cadrul Festivalului Comediei Româneşti - FestCo, ediţia 2014.


ora 20.00, Godot Cafe Teatru:
Carpathian Garden, de Radu Iacoban (text şi regie)
Produs de Godot Cafe Teatru
Jungla urbană românească e un izvor nesecat de inspiraţie pentru acest happening teatral prezentat de Radu Iacoban şi Tudor Istodor într-un spectacol sută la sută românesc. Meniu complet de specii urbane şi realitate imediată - preoţi, prezentatori de ştiri, politicieni, moguli de presă, parcagii - servit în cafeneaua teatrală din Centru Vechi spre delectarea şi amuzamentul publicului.
Distribuţie: Radu Iacoban şi Tudor Aaron Istodor


ora 20.30, Unteatru
RETOX Romania este ţara occidental xeroxată de Eugen Jebeleanu, produs de UNTEATRU
"Afară plouă / şi spală / ce bine că ne spală un pic / casele / pomii / străzile / animalele / masinile / şi mai ales oamenii / ce bine că plouă din când în când / măcar aşa se pot iubi liniştiţi şi peştii guppy de acvariu / Câte minute durează o viaţă?"
Distribuţie: Emilia Dobrin, Conrad Mericoffer, Camelia Pintilie, Pompilius Onofrei şi Yann Verburgh. Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.


Duminică, 5 octombrie 2014
ora 17.00, Teatrul Apropo (Club La Scena):
9 din 10, regia Leta Popescu, produs de Asociaţia Reciproca, Cluj-Napoca
Acid şi ironic, 9 din 10 este o critică a industriei cărţilor motivaţionale şi o celebrare a autenticităţii din spatele normelor propuse de acestea. Spectacolul confruntă publicul cu realitatea aflată la limita dintre how to be... şi be yourself!. De un comic savuros, poate chiar grotesc 9 din 10 pune pe masă o temă puternică ce trece pe lângă noi fără să ne dăm seama.
Dramaturgie: Ana Cucu Popescu Cu: Oana Hodade, Doru Taloş, Oana Mardare, Voce: Bianca Pintea.


ora 18.30, Godot Cafe Teatru:
Iubitafizica
, regia Cristina Andreea Ion, produs de Lightwave Theatre Company
Păşeşte în laboratorul de iubitafizică, locul în care iubitafizicienii fac experimente cu ştiinţa iubirilor imaginare. "Adevărul care contează pentru iubitafizică este cel inventat, adevărul închipuit, adevărul visat, adevărul din flori." (Iulian Tănase)
Un spectacol complex, cu şapte păpuşi în mărime naturală, patru tipuri de mânuire, bazat pe cartea cu acelaşi titlu scrisă de Iulian Tănase.
Distribuţie: Cristina Andreea Ion, Petru Stratulat, Adina Hotinceanu, George Sfîrăială.


ora 20.00, Teatrul Act:
Cockoşi de Mike Bartlett, regie Horia Suru, produs de Teatrul Act
Un spectacol despre comunitatea gay? Nu, despre relaţiile umane. Se iubesc de şapte ani. Locuiesc împreună. Când, la un moment dat, între cei doi bărbaţi intervine o femeie. Ea luptă să-l câştige pe John. El luptă să-l păstreze pe John... În momentul în care o hotărâre începe să prindă contur şi noi respirăm uşuraţi că John tocmai a ales, intervine elementul surpriză. (Cristina Rusiecki)
Distribuţie: Rareş Florin Stoica, Fulvia Folosea, Vlad Nemeş şi Ionel Mihăilescu. Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.


Ediţia din 2014 a festivalului Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent va include şi spectacolul-lectură a piesei câştigătoare la concursul de dramaturgie Yorick, Industria S de Robertino Paţilea. Spectacolul va avea loc în data de vineri, 3 octombrie 2014, ora 17.00 la Teatrul Apropo, Club La Scena.

Biletele pot fi cumpărate de la spaţiile de joc sau prin Eventim.

Juriul acestei ediţii este format din: Oana Borş, critic de teatru, selecţioner unic al FEST-FDR Timişoara, Adrian Găzdaru, actor şi regizor, Directorul Teatrului Excelsior, Valentin Nicolau, dramaturg, directorul Editurii Nemira, Ana-Maria Onisei, jurnalist, PR-ul Festivalului Enescu, Anda Saltelechi, actriţă, câştigătoarea Premiului pentru interpretare feminină la ediţia anterioară a Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent.

În cadrul festivalului se vor acorda premii pentru categoriile Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie, Cea mai bună interpretare masculină, Cea mai bună interpretare feminină, Dramaturgie, Scenografie, Originalitate, Debut.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul www.bfringe.ro.

Despre Asociaţia Teatrul.Ro
Asociaţia Teatrul.Ro a fost înfiinţată în anul 2006 de către un grup de regizori şi de actori; scopul său iniţial a fost realizarea de spectacole de teatru independente, implicând mai ales artişti tineri, în curs de afirmare.

Din 2012, Asociaţia Teatrul.Ro a fondat Teatrul Apropo, loc de repetiţii şi de reprezentare atât al spectacolelor proprii, cât şi al unor producţii invitate. Teatrul Apropo derulează programe de spectacol contemporan cum sunt: Trilogia von Mayenburg, Oxigen, texte contemporane româneşti, spectacole de teatru-dans şi neconvenţionale.

Asociaţia Teatrul.Ro organizează, cu sprijinul AFCN, UNITER şi ARCUB Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe, cel mai mare festival dedicat producţiilor independente din România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus