În România funcţionează astăzi peste 20 de teatre pentru copii şi tineri, precum şi o serie de asociaţii non-guvernamentale care produc spectacole pentru vârstele mici. Care e starea teatrelor pentru copii şi tineri în România de azi? Cum s-ar putea îmbunătăţi relaţia lor cu publicul căruia i se adresează şi cu breasla teatrală din care fac parte? Care sunt soluţiile de ieşire din izolare şi de conectare la reţele internaţionale de profil? Ce fel de texte trebuie scrise şi montate pentru tineri?
Revista de artele spectacolului Scena.ro a încercat să răspundă la aceste întrebări şi la multe altele într-un dosar special realizat în colaborare cu Teatrul Ţăndărică, sub umbrela ASSITEJ România şi UNIMA România, organizaţiile internaţionale de profil, un dosar special coordonat de redactorul-şef Scena.ro Cristina Modreanu şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN.
Nu lipsesc din acest nou număr articolele despre marile evenimente ale verii, atât din România - unde primul spectacol realizat aici de Robert Wilson, Rinocerii de Eugen Ionesco, a ieşit la începutul lunii iulie 2014, iar regizorul american Robert Woodruff a revenit la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, unde a pus în scenă un spectacol dedicat lui Caravaggio - cât şi de peste graniţe: temperatura Festivalului de la Avignon a crescut considerabil în 2014, sub presiunea demonstraţiilor intermitenţilor care îşi apărau sistemul financiar preferenţial, într-o ţară care încearcă să asimileze politicile de austeritate, iar Festivalul berlinez Foreign Affairs a plasat dansul în prim-plan în 2014.
Numărul special al Scena.ro va fi lansat în această toamnă în festivalurile de la Oradea, Alba-Iulia, Iaşi, precum şi în Bucureşti - la Teatrul Ţăndărică.
Scena.ro este editată de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS). Dosarul special din numărul 26, realizat în parteneriat cu Teatrul Ţăndărică, este un proiect editorial finanţat de AFCN. Paginile dedicate dansului sunt realizate în parteneriat cu Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti (CNDB).
Parteneri media: RFI, Şapte seri, artactmagazine.ro, liternet.ro
Facebook: https://www.facebook.com/pages/scenaro/105949412798716