octombrie 2014
Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent, 2014

Asociaţia Teatrul.ro anunţă încheierea festivalului Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent.

În perioada 29 septembrie-5 octombrie 2014 s-a desfăşurat în Bucureşti a patra ediţie a Festivalului Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent. În 2014, publicul a urmărit 17 producţii independente, în 9 spaţii din Bucureşti.

Selecţia ediţiei din 2014 a fost realizată de Juriul de Selecţie format din Andreea Dumitru, Cristina Rusiecki, Oltiţa Cîntec, Cristiana Gavrilă şi Oana Cristea-Grigorescu.

Juriul de Premiere al acestei ediţii a fost format din: Oana Borş, critic de teatru, selecţioner unic al FEST-FDR Timişoara, Adrian Găzdaru, actor şi regizor, Directorul Teatrului Excelsior, Valentin Nicolau, dramaturg, directorul Editurii Nemira, Anda Saltelechi, actriţă, câştigătoarea Premiului Special al Juriului la ediţia din 2013 a Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent.

ştigătorii acestei ediţii sunt:

Premiul pentru cel mai bun spectacol: Cockoşi de Mike Bartlett, regia Horia Suru, o producţie a Teatrului ACT, Asociaţia Entheos şi GrayPlay.

Premiul pentru cea mai bună regie: Horia Suru pentru Cockoşi, o producţie a Teatrului ACT, Asociaţia Entheos şi GrayPlay.

Cea mai bună interpretare masculină: Rareş Florin Stoica pentru rolul "John" din spectacolul Cockoşi de Mike Bartlett, regia Horia Suru, o producţie a Teatrului ACT, Asociaţia Entheos şi GrayPlay.

Cea mai bună interpretare feminină - ex-aequo: Sabrina Iaşchevici pentru rolurile interpretate în spectacolele Inside MŢR (o producţie PopUP Theatrics şi Doctor's Studio) şi Trădare de Harold Pinter (o coproducţie Unteatru, Primăria Sectorului 3 şi Centrul Cultural "Casa Artelor" Sector 3 ) şi Fulvia Folosea pentru rolul din spectacolul Cockoşi de Mike Bartlett, regia Horia Suru, o producţie a Teatrului ACT, Asociaţia Entheos şi GrayPlay.

Premiul pentru Dramaturgia Spectacolului: echipa spectacolului Mălăieş în călcăieş (o producţie Frilensăr, Iaşi)

Premiul de Originalitate: Mihaela Panainte pentru regia spectacolului Medio Monte (o producţie Teatrul Sala Mică, Baia Mare)

Premiul Special al Juriului: Spectacolul Inside MŢR (o producţie PopUP Theatrics şi Doctor's Studio)

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul www.bfringe.ro. În curând, pe site va fi disponibil formularul de înscriere pentru ediţia din 2015.

Ediţiile viitoare ale Bucharest Fringe vor continua să promoveze teatrul independent şi spaţiile independente. De asemenea, vor fi dedicate experimentului artistic, teatrului viu şi căutărilor estetice din domeniul artelor spectacolului.

Despre Asociaţia Teatrul.Ro

Asociaţia Teatrul.Ro a fost înfiinţată în anul 2006 de către un grup de regizori şi de actori; scopul său iniţial a fost realizarea de spectacole de teatru independente, implicȃnd mai ales artişti tineri, în curs de afirmare.

Din 2012, Asociaţia Teatrul.Ro a fondat Teatrul Apropo, loc de repetiţii şi de reprezentare atȃt al spectacolelor proprii, cȃt şi al unor producţii invitate. Teatrul Apropo derulează programe de spectacol contemporan cum sunt: Trilogia von Mayenburg, Oxigen, texte contemporane romȃneşti, spectacole de teatru-dans şi neconvenţionale.

Asociaţia Teatrul.Ro organizează, cu sprijinul AFCN, UNITER şi ARCUB Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe, cel mai mare festival dedicat producţiilor independente din Romȃnia.