octombrie 2014
Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2014
Unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi actori de teatru şi film, Victor Rebengiuc va primi Premiul de Excelenţă al celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj. Evenimentul va fi marcat prin proiecţia specială a filmului De ce trag clopotele, Mitică? (regia Lucian Pintilie, 1981) programat vineri, 17 octombrie 2014, ora 18:30 la Cinema Victoria în prezenţa maestrului Rebengiuc.

Actor de o versatilitate incredibilă, multicolor şi profund, teluric şi subtil, cu o experienţă de peste 50 de ani în teatru şi film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii româneşti. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete sau Niki Ardelean sunt doar câteva din seria rolurilor memorabile.


Celebrul actor a jucat pe scenele teatrelor bucureştene alături de Leopoldina Bălănuţă, Olga Tudorache şi George Constantin în proiectele experimentale ale lui Radu Penciulescu (Doi pe un balansoar, Tango sau Richard al II-lea). Actorul de teatru Victor Rebengiuc a putut experimenta în creaţii solide latura tragică (Lungul drum al zilei către noapte), dramatică (Un tramvai numit dorinţă) şi comică (O scrisoare pierdută). A colaborat cu nume mari ale teatrului românesc: Liviu Ciulei, Andrei Şerban sau Alexandru Dabija. 

Rolul din Pădurea spânzuraţilor i-a marcat cariera cinematografică. Respins iniţial la probe de către regizorul Liviu Ciulei pentru chipul "prea angelic", Victor Rebengiuc a convins prin empatia interioară cu personajul lui Apostol Bologa. Cronicile acelor vremuri sunt memorabile: "Unde a găsit Rebengiuc ochii ăia?"

Cariera în cinema a avut un traseu la fel de coerent şi susţinut. În 1974 îl reprezenta pe Horia Baniciu, legionarul revenit în România după 1945, în Conspiraţia lui Manole Marcus. Un exemplu perfect de versatilitate actoricească, unul dintre cele mai complexe personaje malefice ale filmului românesc construit în tonuri insinuante şi nuanţe subtile. 

Următorul său rol mult mai halucinant este Tănase Scatiu în filmul cu acelaşi nume semnat de Dan Piţa. În anul 1981 dă viaţă personajului Iancu Pampon în De ce trag clopotele, Mitică? al lui Pintilie. Un film în care grobianismul violent atingea cote abisale. Au urmat Faleze de nisip (regia Dan Piţa, 1984), Pădureanca (regia Nicolae Mărgineanu, 1987) şi celebrul Moromeţii (regia Stere Gulea, 1988).

Lista continuă cu rolurile principale din Niki Ardelean, colonel în rezervă (Lucian Pintilie, 2003) sau Medalia de onoare (Călin Peter Netzer, 2012) pentru care a primit cele mai multe distincţii la Torino, Salonic, dar şi premiul Gopo pentru cel mai bun actor. Cel mai recent rol din pelicula Câinele japonez (Tudor Jurgiu, 2013), propunerea României la Premiile Oscar 2015, i-a adus cel de-al doilea Gopo din carieră.

În 2014, Victor Rebengiuc a fost distins de UNITER cu Premiul de Excelenţă pe care maestrul l-a dedicat "Generaţiei 1956" alături de care a debutat (Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, George Constantin, Silvia Popovici, Constantin Rauţchi).

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj prezintă proiecţia specială a filmului De ce trag clopotele, Mitică? Interzis timp de 10 ani în perioada comunistă, filmul lui Lucian Pintilie se bazează pe piesa De-ale Carnavalului a lui I.L. Caragiale şi exploreză universul micii burghezii meschine, măcinată de nimicuri şi aventuri sentimentale. Victor Rebengiuc apare într-o distribuţie de excepţie alături de Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Tora Vasilescu şi Ştefan Iordache.

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj este organizat de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.
Canalele oficiale ale festivalului: www.comedycluj.ro // https://www.facebook.com/FestivalulComedyCluj

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus