Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2014

I Googled You on Yahoo - Alan Partridge: Alpha Papa la Comedy Cluj, 2014


FilmSense, octombrie 2014
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Un alt film din Competiţia Internaţională Comedy Cluj 2014 care mi-a atras atenţia este Alan Partridge: Alpha Papa. Nu e neapărat subtextual (chiar dacă mici acuze aduse societăţii există), dar e extrem de bine regizat, jucat şi montat. Poate că nu va lua premiul (nu conţine toate ingredientele în acest sens), dar ar trebui ca măcar să se afle în topul preferinţelor spectatorilor.

Steve Coogan e întotdeauna plăcut; cu accentul lui britanic, cu carisma jucăuşă, cu umorul fin şi cu încrederea de sine, cumva arogantă, dar foarte amuzantă. Împreună cu Colm Meaney, stau la baza acestei comedii imprevizibile şi de-a dreptul spumoase. Povestea debutează cu preluarea radioului unde lucrează faimosul DJ Alan Partridge (Coogan) - personaj fictiv extrem de cunoscut în Marea Britanie, pe care s-a bazat o întreagă serie TV produsă de BBC.

Preluarea propriu-zisă a postului ar indica drumul pe un anumit tip de desfăşurare a acţiunii, în care stresul angajaţilor şi ameninţarea demiterii lor să fie elemente centrale. Ei bine, nu; totul explodează relativ rapid, în momentul în care Partridge conlucrează cu poliţia, spre propriul interes, pentru a rezolva situaţia scăpată de sub control. O situaţie care de obicei e tragică, devine în speţă, hilară şi savuroasă. E genul de film care îşi face publicul să râdă cu gura până la urechi; garantat!

Genul de replică precum I googled you on yahoo face parte din repertoriul bogat de absurdităţi pe care le spun personajele. Regizorul Declan Lowney se foloseşte de atmosfera dintr-un post de radio şi, prin aceasta, ajunge să vorbească despre noţiunea de exclusivitate, despre senzaţionalul şi conformarea mereu căutate în societate. Ba mai şi batjocoreşte toată ideea de rating şi trage un semnal de alarmă faţă de faptul că valorile morale au cam fost înlăturate în dauna profitului. Într-un gen în care sunt multe producţii unde astfel de momente sunt prezente doar ca să umple pelicula, Alan Partridge: Alpha Papa face parte din grupul restrâns de filme în care actorii care cântă nu creează momente penibile sau fără rost. Asta pentru că versurile ori au substanţă, ori ajută la construcţia narativă.
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2014


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Ion Indolean


Alte articole

 Cele mai bune filme de la Festivalul Comedy Cluj, 2014, ajung la Bucureşti, Comunicat de presă
 O viaţă dedicată altora - Supermensch. The Legend of Shep Gordon, Oltea Zambori
 Cu dubiţa, prin revoluţia portugheză - Les grandes ondes (à l'ouest) la Comedy Cluj, 2014, Ion Indolean
 La vida inesperada la Comedy Cluj, 2014 - Expresia dezamăgirii reprimate, Adrian Ţion
 Cuplu vulcanic pe ecran - Eyjafjalljökull / Vulcanul la Comedy Cluj, 2014, Adrian Ţion
 Toate articolele despre Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, 2014


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer