Despre proiectul "Focus Atelier" al Asociaţiei Reciproca
Cine suntem?
RECIPROCA este un ONG cultural înfiinţat în 2014 ce are ca scop dezvoltarea climatului cultural şi creşterea responsabilităţii sociale prin stimularea şi dezvoltarea mijloacelor de educaţie non-formală; producerea de spectacole de teatru şi materiale audio-vizuale; susţinerea implicării comunităţilor în activităţi artistice.
Proiectul "Focus Atelier"
Pe toată durata lunii martie 2015 se vor ţine workshop-uri, debate-uri şi prezentări de către practicieni din sfera teatrului social, a teatrului oprimaţilor, a videojurnalismului precum şi a artei urbane.
Atelierele noastre se adresează studenţilor care se pregătesc să urmeze o profesie într-un domeniu artistic, artiştilor ce deja profesează, precum şi oamenilor interesaţi de dinamica artă-societate.
Accesul la toate activităţile din cadrul "Focus Atelier" va fi gratuit.
Echipa de traineri "Focus Atelier"
VLAD PETRI este fotograf şi regizor de film documentar, autorul documentarului Bucureşti, unde eşti?. În "Focus Atelier" va coordona, pe durata a 10 zile, workshop-ul de videojurnalism şi va iniţia o dezbatere pe tema implicării civice şi a modelelor alternative de discurs.
DAVID SCHWARTZ este regizor de teatru cu o bogată experienţă în teatru comunitar, politic şi teatru documentar. În "Focus Atelier" va coordona, timp de 11 zile, workshop-ul de tehnici, metode şi abordări în teatrul politic şi va susţine o dezbatere pe tema artei politice.
MONOTREMU este un duo artistic a cărui activitate se bazează pe intervenţii urbane ce reflectă asupra tranziţiei bizare a României. În "Focus Atelier" artiştii vor coordona pe durata a 4 zile atelierul de intervenţie urbană, precum şi o dezbatere despre importanţa acestei practici în peisajul urban contemporan.
KURT MURRAY, GEORGE WIELGUS şi IULIA BENZE, de la REBOOT THE ROOTS au o largă activitate în sfera teatrului comunitar, aplicând tehnici din Teatrul Oprimaţilor şi Dramaterapie. În "Focus Atelier" cei trei vor susţine un atelier de 12 zile despre metodele Teatrului Oprimaţilor şi Deconstrucţia Identităţii şi vor lansa o discuţie despre impactul teatrului comunitar.
De ce facem Focus Atelier?
Prin oferta de workshop-uri şi întâlniri participăm la dezvoltarea profesională a tinerilor care studiază aceste domenii, îmbunătăţim experienţa artiştilor care deja exploatează astfel de ramuri şi extindem circuitul artist producător-public consumator, adăugând un element pe care o parte din aceste practici artistice îl revendică, anume pe cel de public creator, public artist, spect-actor.
"Focus Atelier" e un demers spre democratizarea artei care vizează aducerea practicii artistice la dispoziţia oricărui cetăţean interesat.
De ce avem nevoie de ajutor?
Realizarea proiectului "Focus Atelier" implică o sumă de 5.800 euro, care acoperă necesităţile de cazare, masă, transport şi onorariile artiştilor coordonatori, precum şi costurile de logistică şi promovare (spaţii, aparatură, realizare afişe şi broşuri etc). O parte din această sumă este acoperită din parteneriate, facilităţi şi resurse proprii. Cheltuielile de onorarii pentru cei implicaţi sunt cel mai greu de acoperit, şi pentru acestea avem nevoie de ajutorul vostru. Prin intermediul platformei Creştem Idei, ne propunem să strângem banii necesari pentru remunerarea artiştilor implicaţi.
Click aici pentru a merge în pagina de donaţii pentru proiectul Focus Atelier.
Considerăm experienţele profesionale ale coordonatorilor atelierelor ca fiind extrem de valoroase şi împărtăşirea acestora trebuie răsplătită. Prin contribuţia voastră participaţi la implementarea de noi practici de învăţare care duc spre dezvoltarea unei noi generaţii şi a unei noi societăţi.
Echipa Reciproca
Reciproca este fondată de tineri artişti şi profesionişti care împărtăşesc pasiunea pentru lucrul direcţionat spre comunitate şi pentru conectarea oamenilor din jur. Lorand Maxim şi Leta Popescu sunt regizori emergenţi interesaţi de probleme sociale actuale. Oana Hodade este actriţă şi scriitoare, coordonatoarea a mai multor proiecte interdisciplinare (LeCtura, Ideilada, GOG-librărie vie). Lucia Mărneanu este performer şi grafician, interesată de arta politică şi comunitară. Radu Bogdan şi-a dezvoltat experienţa în logistică şi comunicare în cadrul a două dintre cele mai importante festivaluri locale: TIFF şi Temps d'Images.
"Focus Atelier" este cel mai recent şi mai mare proiect al nostru, în care ne-am unit forţele.
Pentru realizarea video-ului dedicat campaniei de strângere de fonduri am primit secvenţe de la Vlad Petri, Alexandra Carastoian, Monotremu, George Wielgus şi Mimi Sălăjan. Le mulţumim şi pentru încredere şi sprijin! Pentru filmare, editare, şi concept, le mulţumim prietenilor noştri Ana Vîjdea, Cosmin Nicoară şi Claudia Negrea.
Parteneri: Spaţiul Reactor de Creaţie şi Experiment, ColectivA, Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj-Napoca, Federaţia Share, Reboot the Roots.