noiembrie 2014
Zilele Filmului Polonez CinePOLSKA, 2014
Filmul Ida, candidat la premiul Oscar, va deschide Zilele Filmului Polonez care încep vineri, 28 noiembrie 2014, la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti. Evenimentul, numit CinePOLSKA, a ajuns la cea de-a 10-a ediţie. În ultimul weekend din noiembrie 2014 şi primul din decembrie, cinefilii din Bucureşti vor putea viziona 6 pelicule realizate în ultimii doi ani, premiate la festivaluri importante şi apreciate de public, şi care abordează fenomenul libertăţii.

Prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală, evenimentul se va desfăşura sub genericul Filme despre libertate. Vorbim aici nu doar despre libertatea politică pe care polonezii au câştigat-o acum un sfert de veac, ci şi despre toate dimensiunile ale libertăţii.

Festivalul va fi deschis de celebrul Ida, distins cu peste 40 de premii şi candidatul polonez pentru Oscar 2015. Un film artistic alb-negru despre o tânără călugăriţă de origine evreiască care, atunci când îşi întâlneşte mătuşa, un procuror comunist, descoperă împreună cu aceasta povestea tragică a familiei sale. Păpuşa ne va prezenta viaţa primei poete rrome din Polonia şi preţul plătit pentru talentul său. Să vrei să trăieşti ne va duce în lumea unui tânăr care, deşi suferind de paralizie cerebrală, îi învaţă pe cei din jur ce înseamnă să trăieşti o viaţă cu adevărat liberă. Baby blues - o peliculă plină de umor despre o mamă adolescentă care învaţă ce e responsabilitatea, păstrându-şi în acelaşi timp bucuria de a trăi. Buna dispoziţie e garantată şi de filmul Un bilet spre lună - un road movie şi o poveste despre maturizare în Polonia anilor '60. Ultimul film despre libertate este controversatul În numele - istoria unui preot catolic care se îndrăgosteşte de un tânăr aflat în grija sa.

Zilele Filmului Polonez CinePOLSKA, un eveniment organizat de Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor Polonezi, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică, vor fi găzduite la Bucureşti de Cinema Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77), în perioada 28 noiembrie -7 decembrie 2014, ora 20.00. Toate filmele sunt subtitrate în limba română.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus