Asociaţia Culturală Control N organizează în perioada 3 - 10 mai 2015 prima ediţie LIM - Less is More - Atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget. Atelierul se adresează scenariştilor şi regizorilor ce îşi doresc să îşi dezvolte abilităţile de a construi un scenariu de lungmetraj în graniţele unei producţii cu buget limitat.
LIM îşi propune nu doar identificarea şi dezvoltarea acestor scenarii, ci şi promovarea lor în rândul caselor de producţie din România, facilitând întâlnirea participanţilor cu producătorii de film români prin organizarea unui Pitch şi făcând astfel primul pas pe drumul către producerea proiectelor selecţionate să participe.
LIM - Less Is More este un proiect dezvoltat şi organizat în parteneriat cu Le Groupe Ouest (Franţa), iniţiatorul programului. În primăvara anului 2015, implementarea LIM se va desfăşura în paralel, în mai multe ţări din Europa - România, Franţa şi Danemarca. În România, LIM este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
Ideea organizării unui atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget s-a născut din analizarea unui context general, aplicat pe industria de film din Europa şi implicit pe cinematografia autohtonă. În ultimii ani proporţia filmelor low budget în cinematografia europeană a crescut considerabil. Foarte multe dintre ele, prezentate şi premiate la festivaluri de film importante, precum Cannes, Veneţia, Berlin, Sundance sau Varşovia sunt expresia unei noi realităţi în cinematografia europeană. Mulţi cineaşti aflaţi la început de carieră cad în capcana de a scrie scenarii foarte scumpe şi fie trec prin trauma de a nu filma un scenariu la care lucrează ani întregi, fie trăiesc experienţa filmării unui film cu o finanţare de chiar şi 10% din bugetul necesar filmului, acest lucru generând epuizare, de cele mai multe ori eşec în a transpune ideea scenariului iniţial în filmul rezultat şi o echipă care este nevoită să lucreze fără a fi plătită.
LIM - Less Is More / Atelier de Dezvoltare de Scenarii de Filme Low budget oferă cineaştilor români o alternativă ce porneşte de la următoarele întrebări: dacă reducerea costurilor pentru un film ar stimula creativitatea, fără eforturi foarte mari şi fără compromisuri în ceea ce priveşte calitatea scenariilor produse? Dacă scenariile cu care cineaştii pleacă la drum ar fi gândite de la început între graniţele unui buget mic, stimulând, astfel, creativitatea scenariştilor, a regizorilor şi a producătorilor?
O poveste puternică poate fi spusă cu mijloace limitate dacă e gândită de la început în acest context. LIM (Less is More = "puţin înseamnă mai mult") îşi propune să scoată la iveală poveşti puternice în esenţa lor şi să le aducă pe marele ecran cu eforturi minime.
Pe baza aplicaţiilor, vor fi selecţionaţi 8 participanţi - scenarişti sau regizori-scenarişti din România - ce doresc să îşi dezvolte proiectele de lungmetraj care se încadrează în schema de finanţare a unui film cu buget foarte mic (low budget şi micro-budget). Participanţii vor fi supervizaţi de 2 consultanţi de scenarii de renume internaţional, specialişti în producţiile low budget.
Training-ul LIM porneşte de la aplicaţiile participanţilor - în cadrul săpămânii de lucru intensiv se vor dezvolta cele 8 poveşti selecţionate, trecând de la etapa de sinopsis (obligaţia aplicaţiei) la etapa de treatment al unui lungmetraj.
Un element important de care se va ţine cont în timpul procesului de scriere şi dezvoltare a treatment-ului va fi limitarea necesităţilor scenariului la un buget mic. Se va urmări construcţia unor poveşti puternice, cu impact puternic asupra publicului, ca un mod de a compensa limitările de producţie ce vor veni dintr-un buget mic.
Metodologia de training se va baza pe abordarea implementată în ultimii 5 ani de Le Groupe Ouest, prin care se creează atât un training de tip colectiv, cât şi unul intim, explorând singularitatea fiecărui proiect şi a fiecărui participant în timpul procesului de scriere.
Săptămâna de training se va finaliza cu un Pitch de proiecte în faţa unui grup de producători de film din România, selecţionaţi în prealabil de către organizator.
Scenariştii şi regizorii-scenarişti vor fi selecţionaţi pe baza următoarelor materiale necesare aplicaţiei:
sinopsis lungmetraj (maxim 3000 caractere)
scrisoare de motivaţie (max 2000 de caractere)
film anterior / filme anterioare realizat/e pe baza unui scenariu scris de aplicant (link / ficţiune, documentar, animaţie scurtmetraj/ lungmetraj)
formularul de înscriere completat cu toate datele aplicantului (formularul va putea fi accesat online pe site-ul www.controln.ro)
un scenariu precedent, finalizat (ficţiune lungmetraj / scurtmetraj)
Deadline-ul aplicaţiei LIM este 1 aprilie 2015. Paşii aplicaţiei online se găsesc pe site-ul asociaţiei www.controln.ro.
Pentru orice întrebări sau detalii suplimentare: [email protected].
Asociaţia Culturală Control N mulţumeşte partenerilor: Zile şi Nopţi, Cinemagia, Film Reporter, Decât O Revistă, Cinefan, Liternet, Blogul Lu' Otravă, Bazavan.ro, All Hollow, CinemaRX, Cărtureşti.
Vizitaţi www.controln.ro sau https://www.facebook.com/controlN