februarie 2015
De ce eu?
Actorul de teatru Emilian Oprea este protagonistul unuia dintre cele mai aşteptate filme româneşti ale anului 2015, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, care va avea premiera mondială în secţiunea Panorama Special, la cea de-a 65-a ediţie a Festivalului de la Berlin (5 - 15 februarie 2015), şi va rula în cinematografe începând din 27 februarie 2015. 

Acesta preia un rol dificil, cu mare încărcătură emoţională, inspirat de personajul real Cristian Panait, procurorul care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în timp ce ancheta un alt procuror. Presa a speculat intens, la acea vreme, că gestul său ar fi fost determinat de presiunile exercitate asupra sa, într-un sistem de justiţie puternic influenţat de politică. 


Emilian Oprea a studiat atent cazul, imaginile apărute în presă şi informaţiile adunate de echipa filmului şi s-a întâlnit cu cei care l-au cunoscut. "Am preluat rolul lui Cristian Panait cu mare responsabilitate şi teamă. Pe lângă informaţiile scrise pe care mi le-a pus la dispoziţie Tudor Giurgiu, aveam nevoie să vorbesc cu cineva care a stat în preajma acestui om excepţional. Am reuşit să mă întâlnesc cu trei persoane: o fostă studentă, o fostă iubită şi un fost coleg procuror. Am luat din poveştile lor, am pus înăuntru şi apoi am plecat să ducem lucrurile mai departe. Pentru mine, Cristian Panait e departe de a fi doar un rol şi sunt extrem de onorat să îi pot duce povestea mai departe", declară actorul despre primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema.

Emilian Oprea joacă alături de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu. Pe 11 februarie 2015, o parte din echipa filmului De ce eu? va lua parte la proiecţia de gală de la Kino International, la Berlin, şi se va întâlni cu jurnaliştii străini, în cadrul unei conferinţe de presă.


Născut în 1977, la Bârlad, Emilian Oprea a studiat actoria la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, absolvind în 2001, la clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu şi Emil Coşeru. Din 2002, este actor la Teatrul Maria Filotti din Brăila, unde a jucat în peste 20 de spectacole, colaborând cu regizori precum Radu Afrim (Sufletul. Puncte de vedere, Omul pernă, Inimi cicatrizate, Adam Geist, Plaja), Victor Ioan Frunză, Istvan Szabó sau Radu Apostol. În 2015, va putea fi văzut şi în Autoportretul unei fete cuminţi (regia Ana Lungu), selecţionat la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, şi în noul film al lui Marian Crişan, Orizont, o versiune modernă a nuvelei Moara cu noroc, de Ioan Slavici. Emilian Oprea joacă şi în noul scurtmetraj al lui Radu Potcoavă, Mesagerul.

De ce eu? reprezintă cea de-a doua selecţie a regizorului Tudor Giurgiu la Festivalul de la Berlin, Legături bolnăvicioase fiind proiectat în Panorama în 2006. Loredana Novak şi Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. 

Sinopsis. Cristian este  un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.
Regia: Tudor Giurgiu Cu: Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus