martie 2015
De ce eu?
De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost văzut până în prezent de 19.924 de spectatori în România, în sălile de cinema din weekend, în avanpremiere şi proiecţii speciale - un debut spectaculos pentru o producţie românească. Filmul a avut încasări de 276.355 lei.
 
De ce eu? rulează din 27 februarie 2015 în 60 de săli din peste 25 de oraşe. Proiecţiile speciale în prezenţa echipei continuă la Timişoara (3 martie 2015, Filarmonica Banatul), Brăila (5 martie 2015, Casa de Cultură a Tineretului), Constanţa (6 martie 2015, Cityplex), Bistriţa, Buzău, Fălticeni, Piatra-Neamţ, Târgovişte, Buzău, Suceava şi altele. Programul este actualizat permanent pe site-ul oficial deceeu.ro.
 
În paralel cu filmul a fost lansată şi campania "Singur împotriva tuturor", iniţiată de echipa De ce eu?, Expert Forum (EFOR) şi HotNews.ro. Este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către şefi de instituţii, politicieni sau magistraţi împotriva celor mulţi care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Pe Hotnews.ro, dar şi pe [email protected], sunt aşteptate poveşti ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituţii, să demaşte ilegalităţi şi abuzuri, să schimbe legi.
 
Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea şi a presiunilor exercitate asupra sa.
 
Cristian este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.
 
Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.


Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul
Site oficial: deceeu.ro
 
De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films. În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.
 
Parteneri media: Europa FM, Digi24, UTV, Ca-n filme, Zile şi nopţi, Gazeta Sporturilor, Hotnews.ro, Ziare.com, Cinemagia, CinemaRx, Decât o Revistă, Revista FILM, LiterNet, Ziarul Metropolis, Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Getlokal.ro, Aarc.ro, Cărtureşti.
Regia: Tudor Giurgiu Cu: Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus