martie 2015
Festivalul Internaţional de film NexT, 2015
Cea mai importantă competiţie de scurtmetraj din România, o selecţie unică de filme, masterclass-uri, workshop-uri şi petreceri îi aşteaptă pe spectatori la cea de-a 9-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, care va avea loc între 15 şi 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO şi într-o serie de locuri neconvenţionale. Iniţiat în memoria a doi cineaşti talentaţi, regizorul Cristian Nemescu şi sound designer-ul Andrei Toncu, NexT continuă să descopere voci şi viziuni noi în cinema.

Criticii Irina Trocan şi Andrei Rus au ales împreună, pentru al doilea an, filmele ambiţioase, inovatoare care vor concura pentru trofeele NexT, dar şi pe cele din programele speciale, tematice, care acoperă gusturi şi subiecte foarte diverse, de la filme-şoc, kung fu şi muzică, la problematica minorităţilor sexuale.

NexT va arunca un ochi în culisele filmelor, într-o secţiune nouă care merge behind the scenes, va încuraja polemicile pe tema feminismului şi va aduce cele mai provocatoare experimente noi în cinema. Toate se înscriu în misiunea NexT de a scoate în faţă vocile originale, îndrăzneţe, care îşi vor impune semnătura în cinema-ul contemporan. 

Unul dintre cele mai populare evenimente NexT revine la CinemaPRO vineri, 17 aprilie 2015, 20.30, într-o seară cu dichis şi covor roşu: Oscars Night.


 
Cele cinci titluri (live action) nominalizate în 2015 la premiile Academiei Americane de Film, inclusiv câştigătorul statuetei pentru Cel mai bun scurtmetraj, The Phone Call, în regia lui Mat Kirkby, vor putea fi savurate în premieră în România, oferite de Shorts TV. Multi-premiat înainte de a ajunge la Oscar, The Phone Call o aduce pe actriţa britanică Sally Hawkins într-un rol emoţionant, cel al unei angajate la un call center care intră în discuţie cu un bărbat misterios (Jim Broadbent) ce-i va schimba viaţa.

Aya, regizat de Mihal Brezis şi Oded Binnun, a marcat o premieră, fiind primul scurtmetraj lansat cu succes în Israel în cinematografe, pe cont propriu. În Parvaneh, al iraniencei Talkhon Hamzavi, o tânără afgană merge la Zurich să le trimită bani părinţilor şi întâlneşte o punkeriţă. În Boogaloo and Graham, de Michael Lennox, doi puşti, cu doi pui de găină pe umăr, învaţă lucruri despre viaţă. Iar în fascinantul Butter Lamp, distins cu numeroase premii, regizorul Hu Wei conturează subtil un întreg tablou politic în Tibet.


În cele 9 ediţii, NexT a adus în atenţia cinefililor filmele de început ale unor cineaşti talentaţi. Înainte de a fi recunoscuţi pentru lungmetrajele lor, NexT le-a proiectat scurtmetrajele lui Jamie Travis, Basil da Cunha, selecţionat în 2014 în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes cu Ate ver a luz, Arnaud des Pallières, inclus în cursa pentru Palme d'Or cu Michael Kohlhaas (2014), Sophie Barthes, care şi-a prezentat la Sundance şi Karlovy Vary Cold Souls (2009), Spencer Susser, recunoscut pentru Hesher, un film cu Joseph Gordon-Levitt şi Natalie Portman, Marian Crişan, Tudor Cristian Jurgiu, multi-premiat de curând pentru Câinele japonez, Eva Pervolovici.  

Biletele la Oscars Night, precum şi abonamentele NexT sunt puse în vânzare, începând din 27 februarie 2015, pe www.eventbook.ro.

Descarcă broşura NexT, 2015 aici..
Descarcă programul NexT, 2015 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus