Film Menu / martie 2015
Cînd filmul realizat de mine, Aferim!, a avut premiera la Festivalul de la Berlin 2015, am mulţumit public, de pe scenă, revistei Film Menu. Motivul e unul foarte simplu: am simţit că reuşita filmului se datorează şi acestei reviste studenţeşti care a fost pentru mine o sursă continuă de inspiraţie şi de chestionare a propriilor idei legate de cinema (şi nu numai). Am repetat aceste mulţumiri şi la premiera de la Bucureşti, cu gîndul că Ursul de Argint obţinut de film - şi de cinematografia română, de fapt - aparţine într-un fel şi revistei Film Menu.

Film Menu
nu este doar cea mai bună revistă de film din România (şi vreau să fie clar, mă refer la întreaga istorie a ţării noastre de după apariţia cinematografului), ci a reuşit să fie o revistă prin care gîndirea critică despre cinema să pară interesantă şi altora, nu doar celor care lucrează în acest domeniu. Cunosc scriitori, filozofi, critici literari, librari, istorici, studenţi şi liceeni care citesc cu maxim interes această revistă. În plus, evenimentele conexe pe care Film Menu le organizează (un cineclub săptămînal, întîlniri periodice între studenţi şi cineaşti, editarea de cărţi etc.) au reuşit să devină surse reale de educaţie audio-vizuală pentru participanţi, în marea lor majoritate tineri. Nu e puţin lucru ca o revistă studenţească - distribuită gratuit - să ajungă la o asemenea performanţă, nu e puţin lucru ca la proiecţii cu filme dificile să ai sala plină, nu e puţin lucru să publici pentru prima dată în România Note despre cinematograf a lui Robert Bresson (carte fundamentală în domeniu, apărută acum mai bine de 40 de ani în Franţa). Astfel încît e uimitor că cei din conducerea UNATC, în frunte cu rectorul Adrian Titieni, au hotărît suprimarea revistei. Redacţia Film Menu explică aici mai clar despre ce e vorba aici.

Cred că e important ca cei care cred că această revistă merită să apară în continuare să îşi manifeste susţinerea publică. Altfel, vom avea parte iarăşi de unul din cazurile alea în care netrebnicia românească iese învingătoare.

(Radu Jude, cineast)

Descarcă revista FILM MENU aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus