aprilie 2015
Articole diverse
Luni 6 aprilie 2015, de la ora 20:00, pe TVR 2 se difuzează spectacolul de teatru Danaidele, cu prilejul aniversării lui Silviu Purcărete (reluare, duminică 12 aprilie 2015, ora 00:40 - noaptea de duminică spre luni)

La exact 20 de ani de la premieră, Televiziunea Română difuzează spectacolul Danaidele pe TVR2, spectacol impresionant cu o distribuţie de "zei" - Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracas, Alexandru Repan, Mihai Dinvale - şi un personaj colectiv alcătuit din cincizeci de femei şi cincizeci de bărbaţi.
 
Casa de producţie a TVR propune spre difuzare, pentru a-l sărbători pe regizorul Silviu Purcărete care a împlinit pe 5 aprilie 2015, 65 de ani, una dintre cele mai tulburătoare montări scenice ale creatorului - Danaidele, jucată în română şi în franceză.
 
Spectacolele lui Silviu Purcărete au călătorit pe toate meridianele lumii, din Brazilia până în Marea Britanie, de la Viena, la New York. Adeptul unui teatru de imagine, în care un rol extrem de important îl joacă personajul colectiv, Silviu Purcărete a creat în 1995 o co-producţie a Teatrului Naţional craiovean cu Festivalurile de la Avignon, Viena şi Amsterdam, spectacolul Danaidele, inspirat din textele lui Eschil Danaidele, Rugătoarele şi Egiptenii.
 
Purcărete a pornit de la ideea că acest text despre nevoia de refugiu, de adăpost, de protecţie se potrivea foarte bine climatului socio-politic al anilor 90, vălmăşagului de căutări ale unei identităţi naţionale, războaielor balcanice, între republicile fostei Iugoslavii, cu ale lor valuri de refugiaţi, precum şi tuturor transformărilor socio-politice post 1989. "Aceasta este povestea mitului naşterii poporului grec, adică al umanităţii europene. Acest mit istoriseşte nunta blestemată a fiicelor lui Danaos cu egiptenii. /.../ De ce această poveste scrisă de Eschil acum mai mult de două milenii, din care s-au păstrat doar fragmente, este şi astăzi la fel de mişcătoare ? Poate pentru că vorbeşte de fapt, de lucruri care ne sunt familiare astăzi - exilul, dezrădăcinarea, teama de celălalt, identităţi şi diferenţe culturale. Şi exact aici au găsit demonii zilelor noastre un teritoriu propice jocurilor lor de pace şi război."
 
Pentru spectacolul Danaidele, personajul colectiv şi energia sa sunt definitorii. Iată ce le spunea regizorul celor 100 de tineri interpreţi ai fiicelor lui Danaos şi fiilor lui Aigyptos la repetiţiile de acum 20 de ani: "Devin rugător, deci îţi cer protecţie. Tu, ca cetăţean al unei cetăţi greceşti, erai obligat să acorzi protecţie acelui rugător. Pentru că aceasta era o instituţie a lui Zeus şi dacă nu o respectai, era prăpăd. Se abăteau asupra ta toate necazurile divine. Zeus te pedepsea. Într-un fel este echivalentul azilului politic de astăzi. În momentul în care cineva cere azil politic, el intră automat sub o protecţie, până în clipa în care i se acordă sau nu i se acordă. Există un fel de lege, de obligaţie morală care exista de la greci - obligaţia morală de a sări în ajutorul celui neputincios."
 
Regizorul le descifra ritmurile personajului colectiv: "Dumneavoastră nu sunteţi figuranţi. Dumneavoastră sunteţi 200 de ochi. Este elementul cel mai important cu care veţi juca. Teatrul cu ochii se joacă, restul sunt mizilicuri. Cel mai important, 80% din elementul de expresie al actorului este ochiul. Chiar atunci când poartă mască. În gaura din mască străluceşte tot timpul ceva. Există o anume energie. Teatrul nu se face cu cuvinte şi cu mişcări şi cu sunete, teatrul se face cu energie."
 

Danaidele, text bazat pe scrierile lui Eschil
Durata: 111 min
În distribuţie: Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracas, Alexandru Repan, Mihai Dinvale, Adriana Irimescu, Andreea Pârvu, Ramona Atanasoaie, Alin Olteanu, Lucian Dolgan, Mihai Giuritan, alături de o sută de tineri actori ce alcătuiesc personajele colective: Danaidele şi Egiptenii.
Scenariul şi regia: Silviu Purcărete
Traducerea textelor originale Paul Mazon şi Alexandru Miran.
Asistent regie Paul Chiribuţă, Muzica Iosif Herţea, Scenografie Ştefania Cenean.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus