aprilie 2015
Festivalul Internaţional de film NexT, 2015
Celebra regizoare şi scenaristă franceză Claire Denis, una dintre cele mai autentice şi puternice voci din cinematografia contemporană, este invitata specială a Festivalului Internaţional de Film NexT (15 - 19 aprilie 2015). Aflată pentru prima dată în România, Claire Denis va susţine un masterclass deschis studenţilor la film şi pasionaţilor de cinema duminică, 19 aprilie 2015, de la 12.30, la Cinema Elvire Popesco. Cel mai recent scurtmetraj al ei, Voila l'enchainement, va fi prezentat în secţiunea Arthouse Shorts.


Cu peste 20 de filme în portofoliu, majoritatea selecţionate şi premiate la Cannes, Berlin, Veneţia sau Locarno, Claire Denis s-a impus ca un autor incomod, visceral, provocator. Ea s-a născut în 1948 la Paris, dar şi-a petrecut mare parte din copilărie în Burkina Faso, Senegal sau Camerun, unde tatăl său lucra ca angajat al administraţiei coloniale franceze. Această perioadă a influenţat profund stilul şi subiectele filmelor sale, o combinaţie unică de politică şi istorie personală.

În Franţa, a studiat cinematografia la actualul La Fémis, iar înainte de a debuta în forţă cu remarcabilul Chocolat (1988), povestea semi-autobiografică a unei familii de albi în Camerun, inclusă în competiţie la Cannes, a lucrat ca asistentă la filmele lui Jacques Rivette, Wim Wenders sau Jim Jarmusch. Al doilea lungmetraj, S'en fout la mort (1990), a fost selecţionat la Veneţia, iar Nénette et Boni i-a adus Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno în 1996. Foarte senzual şi dur, Beau Travail, desemnat unul dintre cele mai bune filme din 1999, este plasat în Djibouti, protagoniştii fiind un soldat în Legiunea Străină şi superiorul său, un homosexual reprimat. 


În 2001, sub aparenţa unui film cu vampiri şi cu Vincent Gallo pe afiş, Trouble Every Day şoca publicul cu viziunea extrem de violentă asupra dorinţei carnale, văzută ca o formă de canibalism: o femeie îşi devorează, la propriu, iubiţii. În topul filmelor din 2009 s-a aflat şi White Material, cu Isabelle Huppert într-un rol memorabil, al unei femei care refuză să-şi părăsească plantaţia de cafea, undeva în Africa, deşi războiul civil e aproape. Cel mai recent lungmetraj al ei, Les Salauds (2013), a fost proiectat în Un Certain Regard, la Cannes.

Claire Denis a predat la prestigioasa şcoală de cinema La Fémis şi a făcut parte din juriul Festivalului de la Veneţia, în 2005, şi din cel al secţiunii Un Certain Regard, la Cannes, în 2010.
 
A noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT va avea loc între 15 şi 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO şi la Institutul Cultural Român, Club Control, J'ai Bistrot, ArCuB, Cărtureşti, Garajul Ciclop (intersecţie Magheru cu C.A. Rosetti). 

Descarcă broşura NexT, 2015 aici..
Descarcă programul NexT, 2015 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus