aprilie 2015
O nouă ediţie a Concursului Naţional de Dramaturgie, CND 2015, a ajuns în etapa spectacolelor - lectură. După cum anunţam anterior, juriul compus din Nicolae Mandea, preşedintele juriului, Mihaela Michailov, Ioan Cocora, Dan-Marius Zarafescu şi Codruţa Popov, a selecţionat pentru etapa finală trei texte. Ca în fiecare an, regula primă a concursului este anonimatul dramaturgilor până după stabilirea pieselor finaliste. Surpriza acestei ediţii o constituie faptul că două dintre cele trei texte, respectiv Prieteni şi monodrama Ego, aparţin aceluiaşi autor - Alexandru Teodorescu, un tânăr de 17 ani din Cluj. Cel de-al treilea text pentru care a optat juriul CND este intitulat Avioane de hârtie şi aparţine unei autoare care în ultimii ani se afirmă constant pe scena dramaturgiei româneşti - Elise Wilk.

Concursul Naţional de Dramaturgie reprezintă o importantă rampă de lansare şi de promovare a textului de teatru românesc contemporan. Dacă anul trecut a readus în atenţia publicului un autor care a câştigat acest premiu şi în anul 2008, Carmen Dominte, iată că acest an confirmă prezenţa unei tinere autoare din ce în ce mai prezente în spaţiul teatral românesc, Elise Wilk, şi plasează un nume nou, despre care cu siguranţă se va mai auzi: Alexandru Teodorescu.


Cele trei texte au fost prezentate marţi, 21 aprilie 2015, de la ora 11.00, la Galeria Calina, în lectura actorilor Teatrului Naţional din Timişoara. Piesa Avioane de hârtie a fost prezentată de Ana Munteanu, Raul Bastean, Ionuţ Iova, Raul Lăzărescu, Jasmina Mitrici şi Cristina Varga (coordonator Mihaela Lichiardopol); iar lectura textului lui Alexandru Teodorescu, Prieteni, a aparţinut actorilor Cristina Dumitru, Flavius Retea, Bogdan Spiridon, Roberta Popa Ionescu şi Ştefan Roman (coordonator Ion-Ardeal Ieremia); monodrama Ego fiind interpretată de actorul Romeo Ioan (coordonator Sabin Popescu).

În preambulul celor trei lecturi publice, managerul Teatrului Naţional, Ada Hausvater şi Nicolae Mandea, preşedintele juriului, au lansat volumul apărut în colecţia aTeNT a Teatrului Naţional, CND 2014, volum ce reuneşte cele trei texte finaliste ale anului 2014. Lansarea a fost făcută în prezenţa şi cu intervenţiile a doi dintre cei trei dramaturgi publicaţi în volum, respectiv Edith Negulici şi Gheorghe Truţă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus