iulie 2015
Prima zi a festivalului JazzTM, 2015 a început în forţă. Publicul timişorean, prezent în număr mare în Piaţa Victoriei, a fost nerăbdător să asculte muzica artiştilor preferaţi de jazz, 6.000 de oameni fiind prezenţi la seara de debut a festivalului.

Spectacolul a fost deschis la ora 20:00 de Brum, trupa timişoreană cu un sound ce îmbină armonios electroexperimentallive, muzică electronică, drum and bass şi postdnb, pe alocuri presărat cu funk sau disco. Spun că au jazzul "în atitudine şi în spirit", iar la JazzTM 2015 au cântat patru piese de pe noul album, Today.

Energia din public s-a accentuat când au urcat pe scenă cei de la Aufgang, veniţi pentru a doua oară în România. Spectatorii s-au lăsat purtaţi de ritmurile de jazz, improvizaţie, muzică electronică sau clasică. Artiştii au apreciat multiculturalitatea Timişoarei, pe care o consideră foarte aproape de ceea ce trăiesc în ţările lor natale. "Nu ne place să fim etichetaţi. Eu am crescut 8 ani în Liban, după care m-am mutat, aşa că sunt un mix de culturi. Ne plac clasicii, dar în acelaşi timp ne place şi muzica electronică, hip hop-ul, avem şi gusturi diferite. Totuşi, am fost curioşi şi, de la muzica clasică am căutat şi alte stiluri", a spus Rami Khalifé, pianist şi compozitor.

În aplauzele tuturor a fost primit Marcus Miller, capul de afiş al primei zile a festivalului. Compozitor, producător şi instrumentist, câştigător a numeroase premii Grammy şi artist UNESCO pentru pace, Miller a fost cel mai aşteptat al serii. Iubitorii de jazz au fost extrem de încântaţi de spectacolul oferit de cunoscutul artist şi de trupa sa, formată din Adam Agati, Alex Han, Brett Williams, Lee Hogans, Luis Cato şi Mino Cinelu şi au dansat alături de ei până târziu în noapte.

Marcus Miller a prezentat albumul Afrodeezia, despre care spune că e o combinaţie a muncii lui de artist UNESCO pentru pace cu muzică. "Am încercat să găsesc muzicieni din diverse locuri de-a lungul Rutei Sclaviei: unii sunt din Africa, unii, din America de Sud, de exemplu. Am ajuns să colaborăm cu nişte muzicieni din foarte multe părţi ale lumii: Brazilia, de asemenea Trinidad, Caraibe. Am mai colaborat şi cu muzicieni din sudul SUA. Aşadar, multe călătorii, multă coordonare la programele tuturor dar, în final, recompensa a fost extrem de mare. Proiectul s-a concentrat, în principal, pe celebrarea puterii oamenilor de a trece peste situaţii dificile. Acesta e scopul! E uimitor, cum au trecut oamenii peste acea perioadă dificilă din viaţa lor (sclavia). Şi nu doar africanii, fiecare rasă, fiecare om a experimentat opresiunea. Trebuie să fii puternic să treci peste asta, aşa că este un mesaj foarte universal. Cred că asta e meseria noastră, ca muzicieni şi artişti, să cunoaştem dificultăţile noastre şi să celebrăm schimbarea."



Foto oficial: Flavius Neamciuc; Seba Tătaru | JAZZTM 2015

Programul următoarelor două zile la JAZZTM 2015 este:

Sâmbătă 04 mai 2015
Ora 20:00 Ana-Cristina Leonte
Ora 21:00 The Ruff Pack
Ora 22:30 Liv Warfield w/ Prince's NPG Hornz
Duminică 05 mai 2015
Ora 20:00 Exit OZ
Ora 21:00 Guillaume Perret
Ora 22:30 Dianne Reeves

Generale:
JAZZTM 2015 se va desfăşura la Timişoara în perioada 3-5 iulie 2015.
Accesul la JAZZTM este gratuit.
La primele 2 ediţii, JAZZTM a adus la Timişoara nume precum Richard Bona, Kurt Elling, David Murray şi Macy Gray, Terri Lyne Carrington / Lizz Wright, Al Jarreau, The Cat Empire şi Anoushka Shankar, o parte dintre aceştia, în premieră în România.
Maşina oficială a JAZZTM este Mercedes Benz. În perioada 3-5 iulie, artiştii vor experimenta confortul şi eleganţa modelelor Clasa E, Clasa A, Clasa V. Autoturismele sunt oferite de Casa Auto Timişoara şi Mercedes-Benz România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus