mai 2015
Articole diverse
Teatrul Act vă invită joi, 14 mai 2015, ora 19.00, la spectacolul-lectură Apă de mină de Csaba Székely, în prezenţa autorului. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile. Spectacolul va fi urmat de discuţii cu dramaturgul şi echipa proiectului.

Apă de mină, de Csaba Székely
Traducere de Sándor László
Regia: Horia Suru
Scenografia: Cristina Milea
Muzica: Bobo Burlăcianu
Cu: Ioan Coman, Alexandru Potocean, Virginia Mirea, Alin Florea, Irina Antonie

Apă de mină este a treia parte a Trilogiei minelor în care Csaba Székely scanează stingerea satelor transilvănene pe fondul dispariţiei locurilor de muncă. Umorul inteligent, cu replici acide şi luciditatea cu care abordează teme sensibile (tendinţa spre sinucidere a maghiarilor, corupţia şi mafia lemnului, relaţia dintre români şi maghiari, biserica şi homosexualitatea) fac din Csaba Székely unul dintre dramaturgii de forţă ai noii generaţii.

Dramaturg mureşean de limbă maghiară, Csaba Székely este mult mai cunoscut în afara României decât în interior. A fost premiat de mai multe ori de către Asociaţia Criticilor de Teatru din Ungaria pentru fiecare dintre piesele care alcătuiesc Trilogia minelor: Flori de mină, Beznă de mină, Apă de mină. Prima sa piesă (radiofonică), scrisă în limba engleză, Vă plac bananele, tovarăşi? a primit BBC Audio Drama Award şi Imison Award (premiu acordat de Societatea Autorilor din Marea Britanie pentru cel mai bun scenariu radiofonic, Csaba Székely fiind primul scriitor nebritanic nominalizat la acest premiu).

În România, i-au fost montate piesele Flori de mină, Beznă de mină şi Vă plac bananele, tovarăşi?, toate la Târgu Mureş, în limba maghiară.

Proiectul Apă de mină de la Teatrul Act reprezintă debutul în limba română al lui Csaba Székely şi premiera absolută în România a piesei Apă de mină, montată până acum doar la Budapesta şi prezentată într-un spectacol-lectură la New York. În aprilie 2015, piesa a câştigat concursul de traduceri al reţelei europene Eurodram (la secţiunea Traduceri în limba română).

Spectacolul-lectură din 14 mai 2015 reprezintă prima etapă a proiectului care se va finaliza cu premiera spectacolului în luna iulie 2015.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus