iulie 2015
A little drop of HAMLET
Am propus Atelierului de teatru din Botoşani un joc supercalifragilistic, printr-un mini-chestionar cu trei întrebări, care să exprime legătura lor cu spectacolul a little drop of HAMLET, o adaptare după William Shakespeare. Pe scurt, acesta a pornit dintr-un experiment, din dragoste, curiozitate, nebunie şi dorinţa de a-l aduce pe Shakespeare mai aproape de adolescenţi (şi nu numai). Cu alte cuvinte, ruperea barierelor apărute în drumul spre... adevăr. Astfel, s-a născut povestea unui Hamlet de 17 ani, o picătură din ceea ce reprezintă călătoria fascinantă, plină de posibilităţi, situaţii diferite şi... deloc străine.
S-a optat pentru o punere în scenă a adolescenţilor. Aşa îl vedem şi îl simţim noi pe Hamlet, cel pe care îl găsim în noi.

Pe data de 8 august 2015, la ora 11.00, la Casa de Cultură din Alexandria, în cadrul celei de-a 10-a ediţii a festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis, va avea loc reprezentaţia spectacolului
a little drop of HAMLET. Până atunci, însă...

1. Care sunt primele trei idei care îţi vin în minte când auzi Hamlet (indiferent de contextul în care se întâmplă)?
Florin Aioane (Hamlet): În primul rând, după ce rânjesc cinci minuţele, îmi impun să aud până la capăt respectiva referinţă, parafrază sau ce-o fi, apoi ascult temeinic până la capăt ideile enunţate. (Nu ştii niciodată ce-ai mai putea descoperi /deduce.)
Emma Mateciuc (Ofelia): Atelier, nebunie, piele.
Alexandru Afloarei (Claudius): Tren, cerc, noi.
Alexandra Mariniţu (Gertrude): Toţi profii care te urmăresc non-stop şi îţi spun ce să faci; putere; determinare.
Raluca Viziteu (Polonius): Teatrul este calea către adevăr. O tristeţe fericită. Durere plăcută.
Andreea Lupu (Rosencrantz): Simplul cuvânt "Hamlet", indiferent în ce context apare, mă teleportează într-un spaţiu cu aer regal, rafinat, dar întunecat şi rece. Este ca un parfum, parfumul meu preferat. Bineînţeles că norul ăsta misterios de ceaţă e dezintegrat repejor de imagini care mai de care mai fantastice cu ai mei colegi, la repetiţii, râzând, bucurându-se alături de mine prezent şi de lucrul pe care îl facem. Apoi mă gândesc la unda aceea electrică care-mi străbate corpul în prima scenă din spectacol, când întâlnesc prima pereche de ochi din public.
Anamaria Codiţă (trupa de teatru): Când aud "Hamlet" mă gândesc la durere, la sacrificiu şi la puterea de a trece peste momentele grele.
Victor Drăghici (trupa de teatru): Căutare. Spirit. Esenţa umanităţii.
Alex Gorghe (trupa de teatru): "A fi sau a nu fi", un om cu un craniu in mână, un castel foarte vechi.
Robert Onofrei (trupa de teatru): Hamlet - regăsire; adevăr; dramă.
Ilinca Prisăcariu (adaptare text): Curaj, nebunie, adevăr.

(va urma)
De: după William Shakespeare Regia: Lenuş Teodora Moraru Cu: Florin Aioane, Emma Mateciuc, Alexandru Afloarei, Alexandra Mariniţu, Raluca Viziteu, Gabriel Tizu, Răzvan Wolf, Andreea Lupu, Lorin Buzilă, Aida Boca, Bianca Ionescu, Cozminschi Carina, Cezara Florescu, Andrei Ceplinsche, Iulia Ispas, Geanina Bursuc, Roxana-Mihaela Baciu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus