august 2015
Articole diverse
Teatrul Ţăndărică continuă evenimentele aniversare "70 de ani" şi vă invită vineri, 7 august 2015, la orele 17.00, la Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suţu, la vernisajul expoziţiei Călătoria lui Ţăndărică, o poveste fascinantă care merită cunoscută!

Teatrul de animaţie este firul roşu ce leagă copilăria de adolescenţă, o constantă în devenirea generaţiilor. Astfel, expoziţia Călătoria lui Ţăndărică se adresează atât copiilor, cât şi tuturor celor pasionaţi de cultură, istorie şi teatru.

"Noi, Ţăndărică, avem un principiu: mergem acolo unde este publicul nostru. Aşa că povestim Călătoria lui Ţăndărică printr-o expoziţie itinerantă prezentă timp de 6 săptămâni la Bucureşti. Aici, păpuşile sunt atent alese dintr-o istorie de 70 de ani a teatrului şi marchează principalele repere în evoluţia teatrului de animaţie din România, rememorând atât artiştii, cât şi personajele ce au consacrat această artă teatrală aparte. ", a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică.

 
Teatrul de păpuşi este cel mai vechi gen de spectacol de pe teritoriul României. La început, reprezentaţiile erau inspirate din Comedia dell'Arte, cu personaje şi evenimente adaptate la specificul naţional. Mai târziu - în toamna lui 1945 - s-a înfiinţat Teatrul de Păpuşi, sub conducerea actriţei Lucia Calomeri, alături de alţi artişti ai vremii. Împreună au ridicat primul spectacol: "Ţăndărică pe mările Sudului" - începutul Călătoriei lui Ţăndărică.

Astăzi, în România, teatrul de animaţie este axat pe două mari coordonate: teatrul ca artă şi teatrul ca educaţie. Dacă rolul educativ este îndeplinit de conţinutul repertorial, implicit de text, componenta estetică este asigurată de către scenograf şi scenografie, împreună cu regizorul şi actorul devenit personaj.


"Copilul îşi formează o cultură cu foarte multe imagini, gândeşte în imagini, se joacă cu imaginile, memorează vizual. Aud mereu sintagma "copiii de azi nu mai citesc". Nu e chiar aşa. Ei îşi iau informaţiile altfel decât noi, trebuie să îi încurajăm să lucreze cu noua tehnologie, cu noile lor cărţi, gadget-urile. Este esenţial să ţinem mereu cont de ei. Vrem să vină spre noi, aşadar trebuie să avem grijă să nu îi plictisim, să nu îi "culturalizăm" forţat! Să vină la teatru ca la joacă, cu căutare, cu prietenie, cu fericire şi chiar cu obrăznicie, dacă vreţi. Să le asigurăm un loc în care ei să fie... liberi.", a mai declarat Călin Mocanu.

Expoziţia Călătoria lui Ţăndărică se va desfăşura în perioada 07 august - 20 septembrie 2015, de miercuri până duminică, între orele 10:00 şi 18:00 la Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu, B-dul I.C. Brătianu, nr. 2 din Piaţa Universităţii.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus