august 2015
Festivalul de teatru Undercloud, 2015
Am ajuns la jumătatea ediţiei a VIII-a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, iar cele patru zile rămase propun un program ofertant de spectacole, atât din secţiunea Concurs, cât şi din categoria celor invitate.
 
Spectacolul-eveniment al celei de-a doua părţi a Festivalului UNDERCLOUD este Căderea de Albert Camus, în regia şi interpretarea lui Nico Nitai, sâmbătă, 29 august 2015, ora 18:00. Niko Nitai a adaptat Căderea lui Camus într­un spectacol de ambianţă de "cafe­theatre", în care localul şi publicul devin părţi integrante din spectacol. Într­un stil spontan, în care umorul şi improvizaţia disimulează cu dexteritate filosofia autorului, fiecare spectator devine la un moment dat, interlocutorul exclusiv al protagonistului. Dezbaterea deschisă de după spectacol, în care problemele personale se confruntă cu problemele societăţii globale, a devenit o tradiţie pentru publicul din Israel, unde Căderea a depăşit 3.000 de reprezentaţii. Căderea a fost în turneu în Rusia, Germania, Finlanda şi Romania, jucându­se de 40 de ani şi a fost inclus în Cartea Recordurilor, fiind cel mai longeviv spectacol.
 
Cea de-a doua parte a Festivalului cuprinde încă cinci spectacole din secţiunea Concurs - Box FM, în regia lui Radu Iacoban, Secretul fericirii de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, Cont(r)ACTe de Mike Bartlett, în regia lui Cristi Juncu, Kean de J.P. Sartre şi W. Shakespeare, în regia lui Mihai Niţu, Happy End de Zsolt Poszgai, în regia lui Alexandru Bogdan. La categoria spectacole invitate, în afară de Căderea, Festivalul UNDERCLOUD propune Noi. Nouă. Ne. Ni - Studii despre iubire, în regia lui Chris Simion, Cabaretul cuvintelor, în regia lui Alexandru Nagy, Ashes Afar (participant Edinburgh Festival Fringe 2015) de Andreea Borţun, în regia lui Bobi Pricop, Carpathian Garden (Premiul pentru Cel mai bun spectacol Undercloud 2014), în regia lui Radu Iacoban, şi Artă de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu.
 
Din categoria evenimente conexe, vineri, 28 august 2015, de la ora 19:00, are loc lansarea cărţii lui Octavian Saiu, Hamlet şi nebunia lumii, iar duminică, 30 august 2015, ora 19:00, Matei Vişniec îşi lansează cartea Omul din care a fost extras răul. Sâmbătă, 29 august 2015, după spectacolul Căderea cu Nico Nitai, Teatrul Karov din Tel Aviv, vor avea loc discuţii cu publicul, la care participă Nico Nitai, Matei Vişniec şi Octavian Saiu.
 
Gala de premiere va avea loc luni, 31 august 2015, de la ora 20:30, iar intrarea este liberă.
 
*
În prima jumătate a Festivalului s-au jucat spectacolele din Focus Republica Moldova: Nekrotitanium, Sex & Perestroika, ambele în regia Luminiţei Ţîcu, şi Bash/Piesele zilelor din urmă, în regia lui Mihai Fusu. De asemenea, s-au jucat şase spectacole din secţiunea Concurs, un spectacol-lectură, Sonata Kreutzer, în regia lui Chris Simion, şi s-a proiectat documentarul In Debt We Art, în regia lui Daniel Popa. Programul a conţinut şi un colocviu ţinut de Octavian Saiu, care, alături de invitaţii săi, Matei Vişniec, Chris Simion şi Ioana Marchidan, a vorbit despre situaţia teatrului independent în România.
 
Până acum au avut loc şi o serie de evenimentele conexe, precum lansări de carte şi conferinţe. Joi, 27 august 2015, UNDERCLOUD a propus un atelier cu Sanda Manu şi o întâlnire cu George Banu, care a ţinut pentru prima dată în cadrul Festivalului o conferinţă: Valentin Nicolau, om de teatru, schiţă de portret şi şi-a lansat volumele Parisul personal, casa cu daruri şi Japonia, imperiul teatrului (Editura Nemira). Tot joi, a avut loc spectacolul-lectură Păstrează copia şi nu uita originalul de Valentin Nicolau, în regia lui Chris Simion.
 
*
Ediţia a VIII-a se desfăşoară sub sigla programului european EFFE 2015-2016 - Europe for Festivals, un important certificat internaţional atribuit de către Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa. UNDERCLOUD este singurul festival internaţional de teatru independent din România care a primit această distincţie. Festivalul nostru a primit această importantă distincţie ca urmare a cooperării internaţionale în domeniul artelor spectacolului pe care a propus-o (începând cu ediţia de anul trecut) şi pe care o susţine în continuare

Juriul festivalului este format din regizorul Sanda Manu, dramaturgul Matei Vişniec, teatrologul Irina Ionescu, actorul George Ivaşcu şi teatrologul Octavian Saiu.

Începând cu această ediţie, UNDERCLOUD a iniţiat Premiul Teatru - Liber UNDER ANY CLOUD pentru un teatru de stat care sprijină teatrul independent. Distincţia va fi acordată Teatrului Bulandra pentru spectacolul Artă de Yasmina Reza.

Biletele pot fi achiziţionate de la bilete.ro/undercloud sau de la InfoPoint-ul Undercloud, din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Preţul unui bilet este de 35 lei.
Ofertă: Cumperi un bilet şi primeşti unul gratis!
Un bilet cumpărat cu un card Raiffeisen îţi oferă un al doilea bilet gratis. Oferta se dedică doar spectatorilor care vor opta pentru plata fără cash la Info Point-ul Undercloud în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MŢR).


*
UNDERCLOUD 2015 este finanţat de ARCUB în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), Ministerul Culturii şi Cultelor şi Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
 
Partenerii şi sponsorii festivalului, fără de care această platformă culturală nu ar fi putut fi dezvoltată, sunt: Raiffeisen Bank, Staropramen, Telekom România, Aqua Carpatica, Uniqa Asigurări.
Festivalul se desfăşoară şi cu sprijinul agenţiei de creaţie Armada, Kasper Events, Hotel Caro, Duke Hotel, Hotel Ibis, Class Living, Vitantis Mall, Cim Market, Casa de avocatură Sora&Asociaţii, Mucca şi Ambasada Statului Israel.
Partnerii media care ne sunt alături anul acesta sunt: ELLE, Psychologies, Viva, Glamour, Unica, Hotnews.ro, IQads, LiterNet.ro, Yorick, Ziarul Metropolis, Observator cultural, România Liberă, Academia Caţavencu, bazavan.ro, Decâtorevistă, Realitatea.net, Zile şi nopti, Cinemagia şi Radio Gold FM.
Partenerul tehnic al festivalului: 360 Revolution.
Co-producători: Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Clubul Ţăranului.
Producători: Compania de Teatru DAYA şi MARLA Image Boutique.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus