septembrie 2015
Festivalul de teatru Undercloud, 2015
În noaptea de 11-12 septembrie 2015, Chris Simion Theatre & More şi 360 Revolution vă invită să vă petreceţi un sfârşit de săptămână special, cu 12 ore de teatru independent, 7 spectacole din rândul celor mai bune producţii ale stagiunii actuale! Vom începe poetic, cu teatru-dans, prin Nesomn, şi vom încheia cu o comedie spumoasă, Paravan. Două telefoane. Între acestea, Noaptea Teatrului Independent propunem alte cinci spectacole: drame, comedii, tragicomedii, dans - Flori pentru Algernon, HELL sau Ce caut eu aici?, Kean, Noi. Nouă. Ne. Ni. Studii despre iubire, Happy end.

În zori de zi, de la 05:20, vom sta la discuţii şi la cafea împreună cu artiştii de la Asociaţia Naţională a Artiştilor Vizuali, care vor avea o expoziţie în foaierul ArCub (strada Batiştei, nr 14).

O poveste în sine conţine şi imaginea afişului primei ediţii: este o reproducere după un tablou semnat de Eugen Ionescu, o compoziţie pe o temă din spectacolul Călătorie în lumea morţilor, iar un exemplar se află în posesia lui Chris Simion, organizatorul evenimentului, care îl va expune în cadrul NTI, 2015.

Intrarea este liberă! Haideţi să facem împreună un maraton teatral, alături de cei mai tineri şi mai talentaţi artişti din teatrul independent actual!

Program

ora 19.00 / Nesomn (teatru-dans), un spectacol de Arcadie Rusu, cu: Ioana Marchidan, Judith State, Galina Bobeicu, Elisabeta Mihai, Ştefan Lupu, Arcadie Rusu.
Spectacolul a avut premiera în 2010 la Centrul Naţional Al Dansului Bucureşti şi a fost prezentat în diferite alte festivaluri: A Corps, Poitier, Franţa; Festivalul Dilema Veche, Alba Iulia; Big Dance Festival, London; Explore Dace Festival, Bucureşti, Timişoara International Dance Festival; Chişinău şi Bucureşti, la Teatrul Odeon.
"Suntem neobosite forme de vis, proiectăm, generăm vise, le trăim pentru noi, pentru alţii, alţii le trăiesc... Le trăim şi pentru cei de care zicem că nu mai sunt, la fel cum şi ei le trăiesc pentru noi. Visul este forma complexă, prin care trecem continuu, în care nu există nici un fel de delimitare raţională. Este multitudinea de dimensiuni din care facem parte. Sunt vieţile pe care le-am avut, formele prin care am trecut, este vorba de ceea ce nu se va sfârşi niciodată. M-am visat să fiu om, uite că sunt. Sunt, dar nu sunt. Sunt un vis care are vise, se poate că şi visele mele le au pe ale lor. Ale tale pe ale mele, ale mele pe ale voastre" (Arcadie Rusu)

ora 20.20 / Flori pentru Algernon (un fel de monodramă), ora 20:20. Cu şi de Iulia Colan
"Flori pentru Algernon nu e un spectacol. E o confesiune. Dar dacă poţi să faci spectacol dintr­o confesiune, atunci e mai mult decât un spectacol. El s­a născut dintr­o mare nevoie a mea de sinceritate. Şi umanitate. Aşa s­a născut Charlie. Prin ea am putut să privesc oamenii în ochi fără să mă prefac. Deci, Charlie­el a devenit Charlie­ea. Spun asta pentru că personajul din roman este masculin. Obstacolul de gen (masculin/feminin) l­am înlăturat, întrucât nu m­a interesat. Charlie nu e băiat. Charlie nu e fată. Charlie e o inimă. De câte ori în viaţă aţi văzut o inimă care vorbeşte? Măcar pentru asta şi merită s­o cunoaşteţi pe Charlie." (Iulia Colan) Din martie 2015, spectacolul a fost preluat de Teatrul ACT.

ora 21.30 / HELL sau Ce caut eu aici? (un fel de tragicomedie), Regia: Chris Simion, Cu: Antoaneta Cojocaru, Mihai Smarandache, Ela Ionescu, Ana Covalciuc, Dan Rădulescu
HELL sau Ce caut eu aici? reprezintă una dintre replicile-cheie ale spectacolului şi una dintre problemele de bază ale personajelor. Pe scenă, patru tineri, copii de bani gata, îşi schimbă existenţa profitând din plin de droguri, sex şi viaţa de noapte în cluburi de fiţe. Pentru scurt timp, doi dintre ei, Hell (Antoaneta Cojocaru) şi Andrea (Mihai Smarandache) se îndrăgostesc. Viaţa lor capătă un sens - euforia pe care "prafurile" nu le­au dat­o niciodată. De frică însă, se despart şi revin la vechile vicii. "Liniuţele" prizate acum nu mai au nicio putere. Scenă după scenă, spectacolul zbârleşte pielea audienţei. Vittorio (Dan Rădulescu), Chloe (Ana Covalciuc), Sibylle (Ela Ionescu) şi îndrăgostiţii Hell şi Andrea te aşteaptă să îi cunoşti.

ora 23.30 / Kean (dramă), Regia: Mihai Niţu, Cu: Mihai Niţu, Iulia Verdeş, Vladimir Albu
Cum să facem să nu mai fim spectatorii propriei noastre vieţi? Cum să devenim Oameni de Acţiune (Drama)? Astfel, ca răspuns, a apărut întâlnirea cu Shakespeare ("a fi"/"a acţiona"), cu Jerzy Grotowski (scosul măştilor) şi cu Antonin Artaud (teoria dublului - actorul dublat de personaj: Kean/Hamlet; Anna/Ofelia; Salomon/Horaţio). Toate deciziile lui Kean sunt luate sub semnul Credinţei în arta sa - de la care nu se va abate niciodată, indiferent de conjuncturile create. Spectacolul Kean este o pledoarie despre condiţia Actorului şi efemeritatea artei sale.

ora 00.50 / Noi. Nouă. Ne. Ni. Studii despre iubire (teatru-dans), Regia: Chris Simion, Cu: Carla-Maria Teaha, Irina Strungăreanu, Denis Bolborea
Noi. Nouă. Ne. Ni. Studii despre iubire este primul spectacol marca Chris Simion Theatre and More. Spectacolul lui Chris Simion vorbeşte despre iubire şi viaţă, despre speranţă şi iluzie, despre aşteptări vs. împliniri, cu o ironie dulce­amară şi cu un umor eliberator, pune accentul pe iubirea de cuplu, în care oricine se poate regăsi. În definitiv, fiecare dintre noi a avut la început un balcon ca în Romeo şi Julieta, pe care apoi au întins rufe. Chris Simion îi oferă o replică teatrală lui Ortega y Gasset, cu ale sale Studii despre iubire, fiind construit pe un cocktail de culoare, muzică, text, dans şi videoproiecţie. Un spectacol dinamic, cu multă ironie şi umor, poezie şi sensibilitate. Fără să fie o dramatizare după eseul lui Ortega y Gasset, spectacolul lui Chris Simion aduce în contemporaneitate ideile filozofului despre sentimentul universal al iubirii.

ora 02.20 / Happy end (comedie), Regia: Alexandru Bogdan, Cu: Tudor-Aaron Istodor, Raluca Aprodu
În spectacolul Happy end (titlu original Liselotte in may) de Zsolt Poszgai în regia lui Alexandru Bogdan reţeta spre un final fericit este diferită de tot ce ne­au învăţat basmele şi filmele de la Hollywood. Textul, montat în premieră în România, este povestea unei femei care la 30 de ani caută un bărbat cu care să­şi împartă viaţa. Timp de 10 ani a avut grijă de o bătrână, dar după ce aceasta a murit, se trezeşte complet singură. N­are familie, n-are niciun prieten, aşa că începe căutarea unui Făt­Frumos. Dar pentru că trăim nişte vremuri cel puţin interesante, "Făt Frumos" capătă mai multe înfăţişări. Înfăţişări pline de umor, dar şi de sensibilitate şi romantism.

ora 04.00 / Paravan. Două telefoane (comedie), Regia: Matei-Lucaci Grunberg, Cu: Iulia Ciochină, Irina Antonie, Tavi Costin, Andrei Cătălin, Mădălina Craiu, Ştefan Huluba
Un spectacol despre facerea unui spectacol, Paravan. Două telefoane este o comedie dinamică în două acte care prezintă ultima repetiţie a unei piese de teatru şi premiera ei. Acţiunea se desfăşoară în jurul celor 4 actori, regizorul şi o asistentă de platou. Plin de parafraze la lumea teatrului si la texte clasice din Caragiale, Ionesco, Cehov sau Shakespeare, spectacolul oferă publicului prilejul de a urmări cum se dezvoltă şi se construiesc semnificaţiile multiple ale unui text dramaturgic, cum se negociază sensuri şi trăiri între actori şi cum uneori problemele personale se confundă cu problemele personajului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus