Radio România Muzical / septembrie 2015
Articole diverse
În 2012, nu ştiam absolut nimic despre violonistul Răzvan Stoica. Mi-a trimis un CD să-l ascult şi mi-a plăcut bravura lui, sunetul frumos şi bineînţeles, faptul că el cânta pe o vioară Stradivarius, obţinută în urma concurs la care a avut 180 de contracandidaţi. Spre finalul anului 2012, mi-am adus aminte de el când noi, cei de la Radio România Muzical, ne gândeam pe ce tânăr interpret să propunem pentru concursul New Talent de Bratislava derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio. În octombrie 2013, Răzvan Stoica a câştigat unicul premiu pus în joc la acest important concurs internaţional, o mândrie pentru România, pentru că până la el, niciun român nu obţinuse laurii acestei competiţii fondate în urmă cu 40 ani de Yehudi Menuhin.

După ce a câştigat acest concurs, Răzvan Stoica, care atunci avea 27 ani, a devenit cunoscut şi în România pe care a părăsit-o pe când avea 18 ani pentru studii la Amsterdam, unde s-a şi stabilit şi şi-a câştigat o frumoasă reputaţie. Răzvan Stoica formează de mulţi ani un duo cu sora sa, pianista Andreea Stoica, o muziciană de acelaşi calibru de înaltă clasă. Iar în 2010, Răzvan Stoica a înfiinţat Kamerata Stradivarius, o orchestră de cameră alcătuită practic numai din solişti de valoare, care cântă fără dirijor.

Răzvan Stoica, Andreea Stoica şi Kamerata Stradivarius se întâlnesc prima dată pe un disc a cărui lansare este programată în 25 septembrie 2015, o producţie Universal Music România intitulată A journey into classical. Titlul este inspirat de o poveste reală din viaţa lui Răzvan Stoica, dezvăluită şi în bookletul CD-ului: "Avem orchestraţii originale minunate şi cred enorm de mult în acest proiect. Timp de mulţi ani, am visat să combin un aranjament pentru vioară, pian şi orchestra de corzi, într-un repertoriu care să surprindă. Emoţiile, visele şi muzica formează o sinergie perfectă, e un fapt dovedit. Am selectat câteva dintre piesele mele de concert preferate şi le-am folosit ca sursă de inspiraţie, pentru a crea o călătorie muzicală magică. Fiecare piesă de pe album are propria poveste. De ce o incursiune în clasic? Povestea care a adus acest proiect la viaţă îşi are rădăcinile într-o întâmplare reală. La sfârşitul unui concert mare pe care l-am susţinut cu sora mea, (cealaltă jumătate a Duo Stoica), a venit la noi o frumoasă doamnă în vârstă, aflată într-un scaun cu rotile. Ne-a întrebat când avem de gând să susţinem un nou concert în aceeaşi regiune. Din cauza handicapului ei, nu reuşise să ajungă la timp şi ratase concertul. Avea lacrimi în ochi, în timp ce ne vorbea. Atât eu cât şi sora mea, am simţit responsabilitatea rolulului nostru de artişti şi am repetat concertul doar pentru frumoasa doamnă. A fost atât de fericită, încât nu putea articula nici un cuvânt. Dar când a vorbit, a spus o frază uimitoare, care ne-a făcut să ne simţim incredibil de copleşiţi şi totodată compleţi, ca artişti. Ea a spus: 'Aceasta a fost călătoria vieţii mele ...' Şi acesta a fost punctul de pornire al noului nostru proiect, A journey into classical".

Da, o poveste de viaţă este în aceste 8 piese celebre din repertoriul clasic - Paganini, Fauré, Bazzini, Piazzolla, Kreisler, Saint-Saëns, Lalo şi Ravel sunt compozitorii. O poveste de viaţă care poate fi nu doar emoţionantă, dar şi plină de umor, relaxantă. Suntem în faţa unui disc gândit pentru un public larg, care poate alege să asculte acest CD şi pentru satisfacţii estetice şi artistice, şi, pur şi simplu, pentru destindere, în traficul aglomerat din marile oraşe, de exemplu. Este un disc care pune în evidenţă calităţile ieşite din comun ale protagonistului şi ale instrumentului pe care cântă: o vioară Stradivarius cu un timbru întunecat şi un violonist care dincolo de o bravură tehnică sclipitoare transmite o emoţie specială. Şi până la urmă, muzica este, în primul rând, emoţie....

Albumul A journey into classical este inclus şi în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2015" derulată pe acelaşi site, www.romania-muzical.ro.

Concertul de lansare a discului A journey into classical are loc vineri, 25 septembrie 2015, de la ora 20.00, la Palatul Bragadiru din Bucureşti. Biletele sunt disponibile în reţeaua www.eventim.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus