octombrie 2015
Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Timishort, 2015
Festivalul Internaţional de Film Timishort a pregătit timişorenilor un sfârşit de săptămână plin de scurtmetraje. Proiecţiile vor avea loc între 15 şi 18 octombrie 2015 la Cinema Timiş, AMBASADA şi Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara.

Gala de deschidere va avea loc joi, 15 octombrie 2015 la Cinema Timiş, începând cu ora 19.00. Programul complet al festivalului este disponibil pe www.timishort.ro.

Peste 100 de scurtmetraje din România şi din toată lumea vor concura pentru premiile Timishort 2015. Competiţiile adună împreună regizori din peste 20 de ţări care vor lua parte la proiecţii şi vor răspunde la întrebările publicului. Decernarea trofeelor se întâmplă duminică, 18 octombrie 2015, de la ora 20.00, la Cinema Timiş, când vor fi proiectate încă o dată filmele câştigătoare din cadrul competiţiei naţionale, internaţionale şi Videorama - secţiunea filmelor experimentale.

Cea de-a şaptea ediţie a festivalului îl are ca invitat special pe regizorul Andrew Brand, a cărui activitate cinematografică va fi prezentată la Timishort. Scurtmetrajele lui cuprind o gamă largă de genuri, de la dramă, horror sau animaţie până la documentar experimental. După studiile de Arte Frumoase de la Nottingham Trent University, unde s-a specializat în instalaţii video, Andrew a continuat cu o carieră în realizarea de filme, presărată cu numeroase premii internaţionale. Seria de scurtmetraje create de Andrew Brand poate fi urmărită duminică, 18 octombrie 2015, de la ora 16.00 la Cinema Timiş.

În 2015, Timishort îşi propune să pornească o tradiţie nouă prin debutul categoriei de scurtmetraje dedicate copiilor: TimiKids. Secţiunea va fi difuzată vineri, 16 octombrie 2015, ora 12.00 la Cinema Timiş. Datorită parteneriatului cu Sfera Timişoarei, la proiecţii vor putea fi prezenţi copii din centrele de protecţie alături de şcolarii de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau şi de la Liceului Pedagogic Carmen Sylva.

În fiecare an, Timishort focalizează atenţia asupra celor mai recente realizări din anumite ţări. Dacă în 2014 invitată a fost Islanda, anul acesta accentul cade pe Serbia şi Muntenegru, cu o selecţie de scurtmetraje de referinţă. De asemenea, şcoala care vizitează ediţia 2015 a festivalului este Studioul Naţional de Artă Contemporană Le Fresnoy din Franţa. Le Fresnoy este un centru de studii post-universitare avansate în domeniul artistic, multi-media şi al audio-vizual şi care aduce la Timishort o colecţie din cele mai bune scurtmetraje realizate în ultimii ani.

Festivalul Internaţional de Film Timishort este organizat de Asociaţia Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara şi al Centrului Naţional al Cinematografiei, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timişoara, Institutul Cultural Polonez şi susţinut de AMBASADA, DIGI şi Huawei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus