octombrie 2015
Festivalul Internaţional Clara Haskil, 2015

Cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie - 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu
Artişti recunoscuţi în plan internaţional, precum apreciatul pianist german Alexander Schimpf, Cristian Budu - cel mai recent câştigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveţia, violonistul Ştefan Tarara - încununat cu Premiul Concursului Internaţional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Arcadia
Biletele au fost puse în vânzare în reţeaua www.bilet.ro şi la casa de bilete a Sălii Thalia, începând cu data de 1 octombrie 2015.
www.clarahaskil.ro

După o primă ediţie primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât şi de critici, primul proiect de talie internaţională din România ce aduce un omagiu excepţionalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă şi în acest an la Sibiu, între 26 octombrie şi 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

"Festivalul Clara Haskil reprezintă una dintre acele iniţiative care merită atenţia şi respectul oricărui om inteligent şi iubitor de frumos" (Tiberiu Soare), "Un festival de cea mai înaltă ţinută!" (Cvartetul Arcadia), "E greu de crezut că ediţia din 2014 a fost «doar» prima ediţie. Sunt ferm convinsă că Festivalul Clara Haskil va deveni un eveniment important şi de neocolit pe scena culturală românească!" (Marina Chiche) - acestea au fost doar câteva dintre reacţiile artiştilor invitaţi în 2014, la finalul ediţiei de debut a Festivalului Internaţional Clara Haskil.

"Ne-am dorit ca această a doua ediţie a Festivalului Internaţional Clara Haskil să ne apropie şi mai mult de memoria şi de personalitatea acestei pianiste de geniu de origine română care este Clara Haskil. În premieră, într-un gest extraordinar, actriţa Maia Morgenstern a decis să ni se alăture cu un spectacol-lectură inedit, redând pe scena Sălii Thalia pasaje din corespondenţa dintre Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Astăzi, la nivel internaţional, tendinţa este aceea de întrepătrundere a artelor pentru a-i oferi publicului o experienţă cât mai complexă, iar noi ne dorim să aducem acest lucru şi în România. Vă aşteptăm la Sibiu, căci oamenii sunt cei care duc mereu muzica mai departe!", a mărturisit pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului.

Cea de a II-a ediţie a Festivalului aduce în faţa publicului artişti străini de primă mărime, precum şi artişti români de talie internaţională. Pe lista invitaţilor din acest an se află nume precum: Alexander Schimpf - pianist german, câştigătorul Concursului Internaţional de Pian din Cleveland SUA, în 2011, cu o bogată carieră internaţională, Cristian Budu - pianist român stabilit în Brazilia, laureatul Concursului Internaţional Clara Haskil, ediţia 2013, Mauro Lo Conte - pianist de origine italiană, născut în Elveţia, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internaţionale contemporane, Volodymyr Lavrynienko - talentatul pianist ucrainean, distins cu premiului publicului Clara Haskil în cadrul concursului de pian din Deutscher Klavierwettbewerb Polnische Musik 2015 sau Cvartetul Arcadia, Ştefan Tarara - recompensat cu premiul I al Concursului Internaţional George Enescu, 2014. Lor li se alătură membrii Orchestrei Simfonice Bucureşti, recunoscută pentru turneele sale mondiale de amploare, şi Tiberiu Soare, unul dintre cei mai aclamaţi dirijori contemporani.

Biletele s-au pus în vânzare în reţeaua www.bilet.ro şi la Casa de bilete a Sălii Thalia, începând din data de 1 octombrie 2015, zilnic între orele 12.00 şi 16.00. Informaţii la tel.: 0735.566.486.

Iniţiat de Asociaţia Clara Haskil România, festivalul reprezintă primul proiect de talie internaţională din România ce onorează memoria excepţionalei pianiste de origine română Clara Haskil, figură legendară a muzicii clasice de secol XX, unul dintre cei mai renumiţi artişti de origine română în plan internaţional, recunoscută deopotrivă atât de public, cât şi de marii artişti ai vremii.
Încă de la prima ediţie, prestigioase instituţii s-au alăturat demersului organizatorilor Festivalului, în efortul de a readuce numele Clarei Haskil în atenţia publicului din România pentru a fi recunoscut la adevărata lui valoare.
FICH este un proiect cofinanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu
.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus