octombrie 2015
Festivalul Internaţional Clara Haskil, 2015
Pe 26 octombrie 2015, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil (26 octombrie - 2 noiembrie 2015, Sala Thalia).

Ca urmare a colaborării strânse cu Fundaţia Clara Haskil din Elveţia, cel care va deschide ediţia 2015 a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câştigător al prestigiosului Concurs Internaţional Clara Haskil de le Vevey, Elveţia.


Programul serii de mâine debutează la ora 19.30, cel care va face deschiderea oficială fiind jurnalistul Marius Constantinescu, unul dintre cei mai apropiaţi realizatori români de televiziune de zona muzicii clasice.

Lucrări de Claude Debussy, Franz Liszt, Heitor Villa-Lobos, precum şi apogeul literaturii pianiste pentru pian solo, cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, acestea sunt propunerile organizatorilor pentru prima seară: "Ne bucurăm că, în programul serii pe care o va susţine la Sibiu, Cristian Budu a ales să includă şi cele 24 de Preludii ale lui Frédéric Chopin, o lucrare emblematică pentru literatura pianistică dedicată pianului solo, o provocare pentru orice muzician şi o mare bucurie pentru melomani!" (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului)

Tânărul brazilian de origine română Cristian Budu a fost recompensat, încă de la o vârstă fragedă, cu premii la mai multe concursuri naţionale prestigioase. În septembrie 2013, a câştigat prestigiosul Concurs Internaţional Clara Haskil din Elveţia. Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără pianişti ca Richard Goode, Christoph Eschenbach, Till Fellner, Martin Helmchen şi Evgeny Koroliov. Pe lângă Premiul Clara Haskil, a primit şi Premiul Children's Corner si Premiul Publicului.


Cristian Budu a cântat deja ca solist cu Orchestra Suisse Romande, Orchestra Simfonică din Brazilia, Orchestra Filarmonicii din Minas Gerais. În Statele Unite ale Americii, a avut apariţii solo în Iordania Hall, la Festivalul de Muzică Rockport, a participat la cursuri de măiestrie la Universitatea Massachusetts şi a dat recitaluri solo şi de muzică de cameră în Boston, New York, precum şi în alte state. Recent, a cântat cu Orchestra Radio-Sinfonieorchester Stuttgart şi la Fränkische Musiktage Alezenau.

Angajamente viitoare includ, printre altele, un concert cu Luzerner Sinfonieorchester, un recital la Basel, un concert duo cu Esther Hoppe in Zug şi, de asemenea, o invitaţie în cadrul Festivalului Zermatt. În timp ce studia în Brazilia, l-a întâlnit pe artistul brazilian Antonio Nobrega, care l-a introdus în universul bogat al tradiţiilor populare. Cristian a devenit elevul său la "Institutul Brincante" din Sao Paulo, unde a studiat numeroase stiluri de dansuri braziliene, pentru o perioadă de mai bine de 4 ani. Această perioadă a avut o influenţă puternică în dezvoltarea lui ca artist, imprimând o trasătură unică personalităţii sale artistice.

Cristian Budu a absolvit Universitatea din Sao Paulo, unde l-a avut ca profesor pe pianistul Eduardo Monteiro. În Statele Unite ale Americii, a absolvit un Master în interpretare pianistică cu Wha'Kyung Byun, fiindu-i acordată o bursă specială de la Conservatorul New England din Boston.
Primul său CD cu Preludiile de Chopin şi Bagatelele lui Beethoven va fi lansat în februarie 2016 la casa elveţiană de discuri Claves Records.

Pagina oficială a muzicianului - http://www.cristianbudu.com/.

Ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică "Clara Haskil" va avea loc în perioada 26 octombrie - 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internaţională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română.
Una dintre surprizele celei de a II-a ediţii ale Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil o reprezintă deschiderea proiectului înspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenţa dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Un concert-lectură care îşi propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artişti de talie internaţională, în ciuda diferenţei de vârstă.
În ceea ce priveşte muzicienii invitaţi, ei sînt, ca şi la ediţia întâi, nume dintre cele mai sonore în lumea muzicii clasice: pe lîngă Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare şi Cvartetul Arcadia, vor mai urca scena Filarmonicii din Sibiu: Cristian Budu, Ştefan Tarara, Maoro Lo Conte, Volodymyr Lavrynenko, Alexander Schimpf şi Alina Azario.
Festivalul a luat naştere la iniţiativa pianistei Alina Azario.
Biletele s-au pus în vânzare în reţeaua www.bilet.ro şi la Casa de bilete a Sălii Thalia, începând din data de 1 octombrie 2015, zilnic între orele 12.00 şi 16.00. Informaţii la tel.: 0735.566.486.
FICH este un proiect cofinanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus