ianuarie 2016
Articole diverse
Pentru primăvara lui 2016, regizorul Bogdan Budeş pregăteşte spectacolul Când timpul stă pe loc, pe textul dramaturgului american Donald Margulies, avându-i în distribuţie pe Mihaela Sîrbu, Şerban Pavlu, Claudiu Istodor şi Diana Roman.


 
Pentru producerea spectacolului, regizorul a lansat o campanie de crowdfunding, iar sîmbătă, 16 ianuarie 2016, la orele 15.30, pe scena Teatrului de Artă Bucureşti va avea loc spectacolul-lectură CÂND TIMPUL STĂ PE LOC, în interpretarea actorilor din distribuţie. La reprezentaţie sunt aşteptate persoanele interesate în sponsorizarea producţiei.

Crowdfunding-ul este o formă de finanţare alternativă (cu atât mai mult pentru producţiile independente care nu beneficiază de bugete de la sistemul de stat) menită să acopere costurile cu producerea unui spectacol (drepturi de autor externe, costume, decor, recuzită, drepturi pentru muzică etc.), costuri ce preced vânzarea de bilete.

Departe de a fi, pentru cei care contribuie financiar, o investiţie în sensul strict al cuvântului, crowdfunding-ul pentru un spectacol de teatru are la bază o motivaţie profund emoţională a donatorului: iubesc teatrul, cunosc şi apreciez spectacolele produse şi regizate de o anumită instituţie şi un anumit regizor, textul propus mă mişcă, rezonează cu mine (mă regăsesc în situaţii şi contexte trăite de protagonişti), găsesc distribuţia inspirată şi interesantă, am toată încrederea că spectacolul va fi un succes şi va bucura mii de spectatori. Deci da, vreau să fiu parte din naşterea acestui spectacol, vreau să am satisfacţia că naşterea lui a fost posibilă şi datorită mie.

Spectacolul Când timpul stă pe loc ar fi a treia producţie pregătită de regizorul Bogdan Budeş (care semnează şi traducerea textului) la Teatrul de Artă Bucureşti. Primele două - Şi veni bărbatul la femeie de Semion Zlotnikov şi Dureri fantomă de Vasili Sigarev se bucură de un mare succes la public şi în festivalurile de teatru. Anul trecut, spectacolul Dureri fantomă a obţinut Premiul pentru cel mai bun rol masculin (George Constantinescu - rolul "Gleb"), la Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe, 2015.

Când timpul stă pe loc de Donald Margulies, în câteva cuvinte:

Când timpul stă pe loc (Time Stands Still) este o piesă de teatru a cărei acţiune se petrece în Williamsburg (Brooklyn), New York. Acţiunea este centrată pe două cupluri: Sarah Goodwin (Mihaela Sirbu) şi James Dodd (Serban Pavlu), pe de o parte, şi Richard Ehrlich (Claudiu Istodor) şi Mandy Bloom (Diana Roman), pe de altă parte. Sarah, fotoreporter de război, şi James, scriitor şi jurnalist, întorşi din Irak, încearcă să se readapteze vieţii civile. Sarah a fost de curând externată din spital după ce a supravieţuit exploziei unei mine pe un drum din Irak. Pentru Sarah este greu nu numai să se (re)obişnuiască cu noua sa viaţă schimbată de rănile provocate în explozie, dar şi să reia viaţa domestică pe care o lăsase în urmă când plecase în Orientul Mijlociu. În vreme ce James este mulţumit să scrie acasă şi să se uite la filme, sufletul Sarei a rămas în Irak.

Richard este un prieten apropiat al lui James şi Sarah fiind, totodată, editorul lor la revista în care aceştia publică. De curînd, a început să aibă o relaţie cu o femeie mult mai tînără decât el, Mandy. Ea este organizator de evenimente, o profesie aparent lipsită de importanţă după ce ai trecut prin ororile războiului; iar tinereţea şi lipsa ei de experienţă par insuportabile pentru Sarah şi James. Pe parcursul piesei, relaţiile în interiorul celor două cupluri evoluează şi asistăm la răsturnări neaşteptate de situaţie: în cuplul aparent solid (sunt împreună de nouă ani) format de Sarah şi James intervine o fisură din cauza unei întîmplări petrecute pe front, şi care duce în cele din urmă la separare, în vreme ce cuplul Richard-Mandy, aparent fragil (sunt împreună de nici patru luni), este puternic consolidat de apariţia unui copil.


Când timpul stă pe loc este, esenţialmente, o poveste de iubire în confruntarea cu vremurile pe care le trăim, cu schimbările şi provocările sociale şi profesionale ale zilelor noastre.

Mai multe detalii despre eveniment, despre campanie şi despre modalităţile de contribuţie, aici: facebook.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus