Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Andrei Gorzo îl prezintă pe Miklós Jancsó la Cinemateca Eforie


ianuarie 2016
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Pe 6 ianuarie 2016 s-au împlinit 50 de ani de la premiera unuia dintre cele mai cunoscute şi apreciate filme ale cineastului maghiar Miklós Jancsó, Sărmanii flăcăi / Szegénylegények (The Round-Up, Les sans-espoir), selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes.

Cu acest prilej, duminică, 17 ianuarie 2016, de la ora 19, proiectăm filmul într-o copie (35 mm) din colecţia Arhivei Naţionale de Filme, prezentat de către criticul Andrei Gorzo. Acesta a publicat recent, la Editura Tact din Cluj, una dintre cele mai importante cărţi de cinema româneşti din ultimii ani, Imagini încadrate în istorie: Secolul lui Miklós Jancsó. Volumul va putea fi achiziţionat la eveniment, cu autograful autorului.

Szegénylegények / Sărmanii flăcăi
Duminică, 17 ianuarie 2016, ora 19:00 - Cinemateca Eforie
Marţi, 19 ianuarie 2016, ora 17:00 - Cinemateca Eforie (reluare)
Ungaria, 1966, 84 min. / a/n / subtitluri în română / 35mm / Dramă, film de război
Regia: Miklós Jancsó
Cu: János Görbe, Zoltán Latinovits, Tibor Molnár, Gábor Agárdi, András Kozák.


"Pe scurt, ce-a făcut Jancsó în Sărmanii flăcăi / Szegénylegények a fost să combine o raportare îndatorată lui Kafka la problema puterii (poliţienesc-politice) cu un stil de relatare «dedramatizat», rezultatul explorărilor originale ale cineastului maghiar într-o direcţie deschisă de Antonioni; în plus, acesta şi-a dezindividualizat personajele (reducându-le biografiile la minimum, reducându-le emoţiile şi motivaţiile la cele de bază, cum ar fi instinctul de conservare) şi a înlocuit protagonistul (unul singur sau cel mult doi-trei) cu un «personaj colectiv» (cum aveau unele filme sovietice din anii '20). Toate astea au dat ceva nou în cinema." (Andrei Gorzo, Imagini încadrate în istorie: Secolul lui Miklós Jancsó, Editura Tact, 2015)

Citiţi un fragment mai amplu din cartea lui Andrei Gorzo, cu detalii suplimentare privitoare la filmul Sărmanii flăcăi / Szegénylegények regizat de Miklós Jancsó, aici. Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Rebelii Cehoslovaciei - înainte şi după - la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 Bilet de iertare, debutul în regie de film al actriţei Alina Şerban, pe marile ecrane din Bucureşti, Comunicat de presă
 La braţ cu Havel, Pavek şi Otik la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 O bulă de libertate atipică în Cehoslovacia - Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 Serialul Umbre se vede la TNT din 5 noiembrie 2019, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer