ianuarie 2016
Pe 6 ianuarie 2016 s-au împlinit 50 de ani de la premiera unuia dintre cele mai cunoscute şi apreciate filme ale cineastului maghiar Miklós Jancsó, Sărmanii flăcăi / Szegénylegények (The Round-Up, Les sans-espoir), selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes.

Cu acest prilej, duminică, 17 ianuarie 2016, de la ora 19, proiectăm filmul într-o copie (35 mm) din colecţia Arhivei Naţionale de Filme, prezentat de către criticul Andrei Gorzo. Acesta a publicat recent, la Editura Tact din Cluj, una dintre cele mai importante cărţi de cinema româneşti din ultimii ani, Imagini încadrate în istorie: Secolul lui Miklós Jancsó. Volumul va putea fi achiziţionat la eveniment, cu autograful autorului.

Szegénylegények / Sărmanii flăcăi
Duminică, 17 ianuarie 2016, ora 19:00 - Cinemateca Eforie
Marţi, 19 ianuarie 2016, ora 17:00 - Cinemateca Eforie (reluare)
Ungaria, 1966, 84 min. / a/n / subtitluri în română / 35mm / Dramă, film de război
Regia: Miklós Jancsó
Cu: János Görbe, Zoltán Latinovits, Tibor Molnár, Gábor Agárdi, András Kozák.


"Pe scurt, ce-a făcut Jancsó în Sărmanii flăcăi / Szegénylegények a fost să combine o raportare îndatorată lui Kafka la problema puterii (poliţienesc-politice) cu un stil de relatare «dedramatizat», rezultatul explorărilor originale ale cineastului maghiar într-o direcţie deschisă de Antonioni; în plus, acesta şi-a dezindividualizat personajele (reducându-le biografiile la minimum, reducându-le emoţiile şi motivaţiile la cele de bază, cum ar fi instinctul de conservare) şi a înlocuit protagonistul (unul singur sau cel mult doi-trei) cu un «personaj colectiv» (cum aveau unele filme sovietice din anii '20). Toate astea au dat ceva nou în cinema." (Andrei Gorzo, Imagini încadrate în istorie: Secolul lui Miklós Jancsó, Editura Tact, 2015)

Citiţi un fragment mai amplu din cartea lui Andrei Gorzo, cu detalii suplimentare privitoare la filmul Sărmanii flăcăi / Szegénylegények regizat de Miklós Jancsó, aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus