Regizorul Panos Koutras spune o poveste despre frăţia de sânge versus frăţia spirituală, într-o Grecie la pământ din punct de vedere economic, unde xenofobia se împleteşte cu homofobia. "Filmul ăsta e într-un fel despărţirea mea de copilărie. Am simţit nevoia să vorbesc despre adolescenţă înainte să fie prea târziu. Ăia au fost anii pe care i-am trăit la cea mai mare intensitate. Eram un permanent revoltat împotriva sistemului, şi funcţionam după mantra love, sex and rock & roll. Simţeam că sunt diferit, din alt film. Desigur, homosexualitatea avea o puternică legătură cu asta." Al patrulea şi cel mai matur film al regizorului, după cum spun criticii, Xenia reuşeşte o critică dură la adresa societăţii, împăturită într-o poveste emoţionantă şi nebună despre pierdere, sperantă şi maturizare forţată, totul pe ritm de Patty Pravo şi cu incursiuni în imaginar parcă decupate din filmele lui Lynch.
Sinopsis
După moartea mamei, Danny, 16 ani, pleacă din Creta către Atena la fratele lui mai mare, Odysseas. Copii de mamă albaneză şi tată grec, cei doi fraţi se trezesc brusc străini în propria ţară şi decid să meargă spre Salonic, în căutarea tatălui pe care îl vor convinge să-i recunoască legal.
În limba greacă, Xenia înseamnă hospitalitate, însă conceputul este foarte vechi şi mult mai complex. Xenia, legea onorată de zeii greci, spunea că trebuie să respectăm şi să fim ospitalieri cu străinii, indiferent de unde vin ei. Zeus este uneori numit şi Xenios, Zeus cel Ospitalier. Ospitalitatea a fost unul dintre principiile fondatoare ale Greciei Antice, în timp ce xenofobia este un concept relativ modern. Astăzi, Grecia nu numai că şi-a uitat datoriile către străni, dar îşi nesocoteşte chiar şi proprii cetăţeni", spune regizorul Panos H Koutras.
Păstrând obiceiul din primele trei filme, regizorul a căutat să lucreze cu actori neprofesionişti pentru rolurile celor doi fraţi. "Xenia este despre doi fraţi albanezi, amândoi minori, care se trezesc brusc străni în propria ţară. În Grecia există în jur de 200.000 de tineri cu descrierea asta." Un an de zile a durat castingul, iar din momentul în care regizorul i-a ales pe Kostas Nikouli şi Nikos Gelia în rolurile principale, au mai urmat şapte luni de repetiţii.
"Xenia a fost numit o farsă, dar este mult mai mult. Atât povestea cât şi jocul actorilor sunt pline de emoţie brută. Filmele lui Pedro Almodovar, în special cele mai vechi, transmit ceva similar: un spirit de nepăsare, abandon şi eliberare de contrângeri. E o senzaţie contagioasă. Ieşi de la Xenia pregătit să trăieşti clipa şi să arunci prudenţa pe fereastră." (New York Times)
Născut în Atena, Panos H Koutras a studiat în paralel London Film School şi Sorbonna. Din 1985 până în 1995 a făcut naveta între Paris şi Londra şi a terminat câteva scurtmetraje care au circulat în festivaluri. Revenit în Atena, în 1995 a fondat compania de producţie 100% Syntetic Films şi a început lucrul la primul lung-metraj The Attack of the Giant Moussaka, "un obiect filmic neidentificat", terminat patru ani mai târziu şi ajuns rapid film cult. A schimbat complet registrul cu al doilea film, Real Life, o dramă lansată la Toronto International Film Festival care a câştigat marele premiul la National Critics Award, în 2004. Strella, al treilea film al regizorului a fost selectat în secţiunea Panorama, la Berlin Film Festival 2009 şi în multe alte festivaluri internaţionale. Xenia este al patrulea lungmetraj al regizorului.
Filmul va rula din 29 ianuarie 2016 pe marile ecrane din ţară (Cluj Napoca, Târgu Mureş, Braşov, Piteşti, Bârlad, Constanţa). Filmul va rula în Bucureşti începând cu 5 februarie 2016.
În prima săptămână filmul va rula în: Bucureşti, Cluj Napoca, Constanţa, Braşov, Bârlad, Piteşti, Târgu Mureş.
Partenerii de promovare ai filmului sunt: aarc, sub25, liternet, cinemagia, cooperativa urbană, cinemarx, cinefan, film reporter, blog de cinema, urban.ro