februarie 2016
Articole diverse
Joi, 25 februarie 2016, ora 23:59, se va încheia perioada de înscrieri pentru atelierele Focus 2016. Vă reamintim că atelierele se desfăşoară în mai multe spaţii din Cluj Napoca, că vă puteţi înscrie la mai multe ateliere, că participarea este gratuită şi că motivaţia pe care o scrieţi în formularul de înscriere este importantă în procesul de selecţie. Intraţi pe focusatelier.ro şi de acolo paşii spre înscriere sunt foarte simpli.
 
Focus Atelier 2016 începe pe 1 martie 2016 cu TEATRUL COMUNITĂŢILOR PARTICIPATIVE, un workshop susţinut de Mihaela Michailov şi Radu Apostol în cadrul secţiunii "Atelier", la Reactor de Creaţie şi Experiment, între orele 10:00-13:00. Cei doi coordonatori doresc să împărtăşească cu participanţii experienţa lor în lucrul cu copii şi adolescenţi, precum şi o serie de concepte esenţiale iniţierii practicienilor în educaţia prin teatru.
 
Pe 6 martie 2016 va fi prima zi a atelierului KNOWING YOUR RIGHTS AND HERSTORY (tot din secţiunea "Atelier"), susţinut de Milena Nikolic în spaţiul Tranzit.ro, între orele 10:00 şi 22:00 (cu două pauze). Scopul întâlnirilor este acela de a (re)pune în discuţie feminismul şi diversele sale manifestări în societatea contemporană, căutând soluţii pentru a combate inegalitatea de gen, doar aparent eradicată din existenţele noastre cotidiene.
 
11 martie 2016 este ultima zi a workshopului coordonat de Milena Nikolic şi prima zi 3 DAYS DESIGN. Între orele 15:00 şi 18:00, echipa de la Cluj Makers susţine, în cadrul secţiunii "Schimb", atelierul 3DD, destinat elevilor de la liceele tehnologice. Între 11:00 şi 16:00, la Bastionul Croitorilor, criticul de teatru şi film Miruna Runcan îi învaţă pe liceeni şi pe tinerii pasionaţi de artele performative sau de cinematografie ARTA DE A FI SPECTATOR - workshop inclus în secţiunea "Atelier".
 
Perioada 14 - 19 martie 2016 este marcată de secţiunea "Schimb". Pe 14 martie 2016, la ora 15:00, încep lecţiile de Capoeira, care implică, printre altele, muzică, dansuri africane şi percuţie. Pe 15 martie 2016, lecţiile de capoeira se încheie dar de la ora 19:00 şi până la ora 21:00, în spaţiul de la Acasă, începe Atelierul de croşetat, inclus tot în secţiunea "Schimb". Atelierul de scris fără să te uiţi la tastatură, este programat între orele 16:00-18:00, pe 16 şi 17 martie 2016 când va începe şi Atelier de casting, care se va desfăşura între orele 11:00 şi 15:00, la The Box. Pe 18 martie 2016, de la ora 10:00, în spaţiul Cluj Makers, se desfăşoară Atelierul de design în consumerism, integrat tot în secţiunea "Schimb". Este, de asemenea, ultima zi în care actorii şi regizorii de teatru pot învăţa la ce să se aştepte în timpul unui casting.
 
Pe 19 martie 2016 la ora 10:00, la ZUG.zone, începe THE FEEDBACK METHOD (inclus în secţiunea "Atelier"), un workshop menit să-i familiarizeze pe participanţi cu o metodă complexă de a le furniza producătorilor de teatru un feedback cât mai productiv. Printre deplasări de spectacole, documentare şi dezbateri, despre care vă vom vorbi cât de curând, pe 23 martie începe atelierul TEATRU FORUM & TEATRU INVIZIBIL (inclus la secţiunea "Atelier"), în cadrul căruia participanţii pot deprinde o serie de tehnici şi metode specifice Teatrului Oprimaţilor. Întâlnirile vor avea loc la Fabrica de Pensule, între orele 10:00 şi 15:00.
 
Atelierele menţionate mai sus fac parte din secţiunea Atelier şi secţiunea Schimb două secţiuni diferite. Secţiunea ATELIER îşi propune să cerceteze şi să susţină abordări pedagogice originale prin intermediul teatrului. Printr-o serie de 5 ateliere, vom sonda procesul de receptare a producţiilor artistice, instrumentele specifice formulării unui feedback, lucrul cu o comunitate şi balanţa dintre etic şi estetic din acest demers, folosirea teatrului ca instrument al schimbării sociale şi paşii către deconstruirea si remodelarea percepţiei vis-à-vis de egalitatea de gen. Prin secţiunea SCHIMB dăm ocazia oamenilor care cunosc şi stăpânesc o practică sau un meşteşug să le împărtăşească cu alţii. Am dat un open call pentru oameni care doresc să fie traineri, să susţină propriul lor atelier pe o temă aleasă de ei şi îi vom ajuta să îl organizeze. Am selectat cinci traineri şi le vom crea condiţiile necesare pentru a-şi susţine atelierele propuse. Dorim să facem vizibile spaţiile şi comunităţile creative locale.
 
Focus Atelier este o platformă de ateliere şi dezbateri lansată în luna martie a anului 2015 în Cluj- Napoca. Proiectul are ca scop facilitarea procesului de educare, proces care nu depinde de vârstă sau de absolvirea unei anumite etape educaţionale standardizate. Focus Atelier este conceput şi organizat de Asociaţia Reciproca şi chestionează teme din societatea contemporană prin practică şi dialog. Participarea la evenimentele Focus Atelier este gratuită.

Asociaţia Reciproca s-a înfiinţat la începutul anului 2014 şi are ca scop dezvoltarea climatului cultural şi creşterea gradului de responsabilitate socială prin iniţierea, susţinerea şi patronarea activităţilor cu caracter artistic, social şi ştiinţific. Reciproca îi are ca membri fondatori pe Lucia Mărneanu (performer şi artist plastic), Lorand Maxim (regizor şi manager cultural), Leta Popescu (regizor şi manager cultural) şi Radu Bogdan (producător media). Acestora li s-au alăturat Oana Hodade (actriţă şi dramaturg) şi Attila Almási (tehnician).
 
site: http://focusatelier.ro / e-mail: [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus