România Liberă / septembrie 2005
La o conferinţă de presă neprotocolară, desfăşurată în holul primitor al Teatrului Odeon, directoarea acestei instituţii culturale, actriţa Dorina Lazăr, a detaliat proiectele şi intenţiile teatrului pentru această nouă stagiune. Alături de dînsa, s-au aflat mare parte dintre actorii teatrului - Florin Zamfirescu, Cătălina Mustaţă, Marius Stănescu, Petre Nicolae, Constantin Cojocaru, Mircea Constantinescu, Ionel Mihăilescu, Paula Niculiţă, Relu Poalelungi (cea mai nouă achiziţie a teatrului, tînăr şi talentat, prezentat ca atare de Dorina Lazăr) şi alţii -, aflaţi într-o scurtă pauză de la repetiţii.

Pentru că stagiunea teatrului se va deschide cu o nouă premieră: spectacolul cu Cymbeline de W. Shakespeare, în regia lui Làszlò Bocsàrdi. Primele reprezentaţii vor avea loc sîmbătă şi duminică, la ora 18.30. Un text puţin jucat, deci cu atît mai interesant, montat de un regizor în plină ascensiune. De altfel, actorul Marius Stănescu, care a mai lucrat cu Bocsàrdi un Pirandello la Nottara, s-a referit la acesta ca la cel mai interesant regizor actual, cîntărindu-şi bine cuvintele.

Motivele acestei aprecieri: toate spectacolele sale sunt actuale, referindu-se la aici şi acum, indiferent că-i Shakespeare, Garcia Lorca sau Pirandello, plus faptul că-i un regizor care pune actorul în prim-plan, insistând, la lucrul cu acesta, să facă ceva ce nu a mai făcut, nu să meargă pe clişeu. Vedeta spectacolului reîncepe să devină actorul, a conchis Marius Stănescu. Conform butadei că ceea ce s-a întâmplat o dată e posibil să nu se mai întîmple niciodată, dar ce s-a întâmplat de două ori sigur se va întâmpla şi a treia, actorul aşteaptă a treia colaborare cu regizorul pe care îl admiră atît de mult.

În repetiţii, un alt text-surpriză: Aventurile lui Habarnam după Nikolai Nosov, montat de Alexandru Dabija, pe muzica Adei Milea! Dorina Lazăr a abordat şi alte subiecte. Vor continua spectacolele-lectură, pe teme impuse, acute din punct de vedere social, cum ar fi Violenţa în familie.

S-a stabilit o colaborare cu Teatrul Lark din New York, prin poeta şi dramaturgul Saviana Stănescu, teatru care cultivă autorul, şi nu invers, urmînd ca şi texte de aici să fie duse acolo. O altă colaborare va fi cu centrele culturale ale ţărilor vecine, şi nu numai, pentru a-şi face cunoscută ţara în felul acesta, mai mult decât într-un simplu festival. În ceea ce-i priveşte pe tinerii de la "dramaAcum", Dorina Lazăr intenţionează ca aceştia să-şi definitiveze proiectul de spectacole-lectură, pentru că anul trecut nu prea au profitat de ocazia care li s-a oferit.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus