mai 2016
Festivalul de film Cannes, 2016
Filmul documentar Toto şi surorile lui, în regia lui Alexander Nanau (Lumea văzută de Ion B.), şi-a mai trecut astăzi, 14 mai 2016, în palmares un premiu, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2016: Prix France Culture Cinéma 2016. Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat în cinematografele franceze în 2015. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai 2016, la Pavillion Unifrance din cadrul festivalului. În cadrul aceleiaşi ceremonii, cineastul american Frederick Wiseman a fost onorat cu Prix France Culture Cinéma Consécration.

Laureaţii Alexander Nanau şi Frederick Wiseman vor fi intervievaţi împreună în emisiunea Projection Privée, de la ora 15.00 la 16.00, la Radio France Culture, emisiune realizată de Michel Ciment în direct de la Palais des Festivals.


Pentru premiul primit de Alexander Nanau, Prix France Culture Cinéma des Etudiants 2016, zeci de studenţi care studiază pentru a deveni critici de film au ales documentarul Toto şi surorile lui din cinci filme nominalizate. Celelalte patru producţii intrate în selecţie au fost: Janis Joplin, de Amy J. Berg, Une jeunesse allemande, regizat de Jean-Gabriel Périot, Je suis le people, de Anna Rousillon şi Les Ogres, regizat de Léa Fehner. Toto şi surorile lui va fi lansat pe DVD în Franţa în data de 17 mai 2016, distribuit de companiile Wide şi JHR.

Alexander Nanau reprezintă Ministerul Culturii, începând cu luna aprilie 2016, în Adunarea Generală a Acţionarilor (A.G.A.) a Studioului Cinematografic SahiaFilm SA, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Culturii din România. Din noua A.G.A. mai fac parte Boglarka Nagy şi Anca Drăgoi. Totodată, cineastul a fost de curând desemnat să facă parte din Juriul de film documentar din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo.


Despre Toto şi surorile lui

"Toto şi surorile lui este un remarcabil documentar observaţional (...) filmat pe parcursul a 15 luni din vieţile a trei fraţi, două fete (de 17, respectiv 14 ani) şi un băiat (10 ani) de etnie romă, care în prima parte a perioadei documentate împart un apartament din Ferentari. Tată n-au, iar mama lor e în tot acest timp la închisoare, ispăşind o pedeapsă pentru trafic de droguri", spunea Andrei Gorzo în Dilema Veche.

Filmul a avut premiera în septembrie 2014, la Festivalul de la San Sebastian. În 2015, Toto şi surorile lui a fost nominalizat la secţiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards şi a câştigat Cinema Eye Honors' Spotlight Award 2016, în Statele Unite ale Americii. Într-un an şi jumătate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii de festivaluri precum Sarajevo Film Festival, Varşovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc.

Toto şi surorile lui a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar 2015, şi a fost nominalizat la TIFF pentru Cel mai bun film românesc.


În 2010, documentarul Lumea văzută de Ion B., produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria Arts Programming, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy. De asemenea, Lumea văzută de Ion B. a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.

Alexander Nanau s-a născut în România în 1979, a trăit în Germania, din copilărie, şi s-a întors în ţară pentru a produce filmele Lumea văzută de Ion B. şi Toto şi surorile lui. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin.

Toto şi surorile lui este produs de Strada Film şi HBO Europe, în co-producţie cu Alexander Nanau Production, şi poate fi vizionat în România pe HBO şi pe platforma HBO GO.

------
Cinematografia românească este reprezentată şi anul acesta la Festivalul de film de la Cannes (11 - 22 mai 2016), în cadrul Marché du Film. Standul românesc este organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii şi are ca scop principal promovarea cinematografiei româneşti pe plan internaţional.

Standul va furniza informaţii la zi despre industria românească de film şi va pune în legătură cineaşti români cu industria internaţională de cinema, cu instituţii străine, organizaţii, sau companii de producţie şi de distribuţie.

România va fi totodată promovată ca un partener ce poate furniza servicii de producţie prin intermediul studiourilor cinematografice şi al echipelor de producţie din ţară.

Bucureşti, 14 mai 2016
Anca Romanescu | PR | 0732 144 570 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus