iulie 2016
În 2016 comemorăm 400 de ani de la moartea unuia dintre cei mai cunoscuţi creatori ai tuturor timpurilor, William Shakespeare. A scris, a jucat, a împuns vremurile cu un ochi sardonic, a vorbit despre iubire şi moarte cu egală tandreţe, a lăsat lumii creaţii pe care, şi astăzi, le descoperim strălucind diferit de la o clipă la alta, aşa cum doar diamantele o fac.

Casa de Producţie TVR vă invită ca pe tot parcursul anului 2016 să fiţi parte din proiectul Shakespeare 400. Ne propunem să vă aducem în case montări ale unora dintre cele mai cunoscute scrieri, spectacole de dans, personaje puternice care au scris istoria, dar şi istoria teatrului, actori cu har şi forţă.

În 11 iulie 2016 va fi difuzat spectacolul cu numărul 8:

Othello, de W.Shakespere
Regia artistică şi adaptarea - Bocsárdi László
Muzica - Konczei Arpad
Cu: Pálffy Tibor, Kicsid Gizella, Váta Loránd, Péter Hilda, Mátray László, Nagy Alfréd, Szabó Tibor, Nemes Levente, Pál Ferenczi Gyöngyi
Preluare de la Teatrul "Tamasi Aron" din Sfântu Gheorghe
Imaginea - Mihai Ciubreag / Redactor - Daniela Ciolan / Regia TV - Liliana Chiţescu

Program difuzare:
TVR 2 luni 11 iulie 2016 ora 19.50
TVR 3 sâmbată 16 iulie 2016 ora 20.00 şi duminică 17 iulie 2016 ora 8.00
TVR Moldova sâmbată 9 iulie 2016 ora 17.00
TVR Internaţional duminică 17 iulie 2016 ora 18.00 şi luni 18 iulie 2016 ora 9.00
online pe www.tvrplus.ro


William Shakespeare şi-a scris testamentul pe data de 25 martie 1616, când, după cum apare scris chiar în document, se afla "într-o stare perfectă a sănătăţii şi memoriei, Domnul fie lăudat". Asta se întâmpla cu doar câteva săptămâni înaintea decesului său neaşteptat din 23 aprilie 1616, ziua celei de-a 52 aniversări.

Deşi nu se ştiu prea multe lucruri despre ultimele zile ale dramaturgului, John Ward, vicarul bisericii Sfânta Treime din Stratford, unde a fost înmormântat Shakespeare, şi-a amintit ulterior ca bardul, însoţit de scriitorul Ben Johnson şi de Michael Drayton, un poet din Warwickshire, a ieşit la o plimbare. Se pare că Shakespeare "a băut prea mult", s-a îmbolnăvit şi a murit de "febră".

Pe când avea 18 ani, necunoscutul Shakespeare s-a căsătorit cu Anne Hathaway, o fată din Stratford. Ea i-a născut o fată, Susanna, şi doi gemeni: Judinth şi Hamnet (unicul fiu al dramaturgului, care a murit la vârsta de 11 ani).

Shakespeare a lăsat cea mai mare parte a averii sale moştenitorilor de sex masculin ai fiicei sale mari, Susanna; aici era inclus şi un pat dublu de mari dimensiuni ce-i aparţinea lui şi lui Anne Hathaway. În limbajul formal, juridic al testamentului, o frază a atras atenţia şi a dat naştere unui şir nesfârşit de speculaţii: "De asemenea, îi las soţiei mele cel de-al doilea pat al meu". Poate fi considerată această moştenire dovada unei vieţi de cuplu nefericite?

Mulţi specialişti afirmă că patul al doilea în ordinea preferinţei era de fapt cel mai frecvent folosit de cuplu, şi astfel lăsarea acestui obiect moştenire, departe de a reprezenta o insultă grosolană, a fost un gest sentimental motivat de dragoste.

Alţii nu sunt atât de siguri în această privinţă. Ei subliniază faptul că, în vremea lui Shakespeare, se obişnuia ca bărbaţii să-şi menţioneze soţiile în testamente cu elogii şi termeni cât mai înfloriţi de alint. Această efuziune sentimentală nu prea apare în documentul lăsat de un faimos meşteşugar al vorbei...

Oricât de ciudată pare în ziua de azi lăsarea unui pat ca moştenire, cu câteva secole în urmă acest lucru constituia o practică obişnuită. Un pat sculptat, cu o saltea moale, confortabilă - lipsită de purici şi de păduchi - era foarte scump şi foarte preţuit.

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR şi online pe www.tvrplus.ro
Producător coordonator: Demeter András István.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus