august 2016
Festivalul de teatru Undercloud, 2016
Festivalul Internaţional de Teatru Independent UNDERCLOUD 2016 îşi deschide astăzi porţile şi aşteaptă cel puţin 7.000 de spectatori la cea de-a noua ediţie a evenimentului, care va avea loc între 22-31 august 2016. În program sunt cuprinse zeci de spectacole de teatru independent din România, dar şi şase producţii internaţionale multipremiate, alături de alte evenimente conexe, precum workshopuri, conferinţe, expoziţii, întâlniri cu artişti din lumea culturală şi teatrală. Pascal Bruckner, Mihai Măniuţiu, Răzvan Vasilescu, Marian Râlea, Alister O'Loughlin sunt câteva dintre personalităţile care ţin capul de afiş al Undercloud 2016.

Lansat în 2008 de către Chris Simion-Mercurian, regizoare cunoscută pentru spectacole precum Dragostea durează 3 ani, Maitreyi, Mecanica Inimii, Oscar şi Tanti Roz, Ce ne spunem când nu ne vorbim, UNDERCLOUD este singurul festival internaţional de teatru independent din România. "Ediţia a noua este nouă la propriu. Un spaţiu nou pentru prima oară la hanul Gabroveni, o selecţie nouă bazată pe spectacole fresh, inovatoare, pline de curaj, cu mulţi invitaţi de renume mondial, printre care celebrul scriitor Pascal Bruckner, care participă la Undercloud cu premiera mondială a primei piese de teatru pe care a scris-o. Veniţi să vedeţi ce alte surprize v-am pregătit", a spus Chris Simion-Mercurian.

Ce poţi face în primele 4 zile ale spectacolului

Festivalul debutează cu spectacolul de teatru-dans Nesomn, în regia lui Arcadie Rusu, un performance cu Ioana Marchidan, Ramona Bărbulescu, Diana Spiridon, Ştefan Lupu, Arcadie Rusu. "Suntem neobosite forme de vis, proiectăm, generăm vise, le trăim pentru noi, pentru alţii, alţii le trăiesc... Le trăim şi pentru cei de care zicem că nu mai sunt, la fel cum şi ei le trăiesc pentru noi. Visele sunt forme complexe, prin care trecem continuu, în care nu există nici un fel de delimitare raţională", descrie Arcadie Rusu spectacolul, care va avea două reprezentaţii, de la ora 19 şi de la 21.

Primele patru zile oferă un program dens, variat, pentru toate gusturile: comedii, teatru filosofic, spectacole-lectură - Sâmbătă: Averse!, în regia lui Matei Lucaci-Grunberg, este o comedie spumoasă de situaţie, plasată în ziua de Înviere, Gigel, one-man show cu Gheorghe Ifrim, în regia lui Vlad Zamfirescu, Era ok şi la 60, un alt one-man show cu Răzvan Vasilescu, pe structura stand-up comedy.

Despre absurdul existenţei şi despre inerţia după care ne conducem viaţa vorbeşte Buzunarul cu pâine de Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Nagy, Fata din curcubeu, în regia Liei Bugnar, un one-woman show cu Ilona Brezoianu, este povestea tragică a unei femei a străzii, iar The Sunset Limited, regia Andrei şi Andreea Grosu, cu Şerban Pavlu şi Richard Bovnoczki, propune o nouă abordare a întrebării existenţiale a fi sau a nu fi. Cu Mălăieş în călcăieş, regie colectivă, ajungem în zona recuperării tradiţionalului prin joc, iar Bucureşti. Instalaţie umană, un spectacol coordonat de Radu-Alexandru Nica, după un concept de Florin Fieroiu, spune povestea Capitalei, din perspectiva subiectivă a celor care au participat la proiect.

În primele zile ale Festivalului, joi, 25 august 2016, sunt programate două reprezentaţii din spectacolul-lectură Crăciun la palat, bazat pe prima piesă de teatru scrisă de romancierul Pascal Bruckner, invitat de onoare la festival. Piesa este o comedie politică, ce face referire la Franţa contemporană, dar care poate fi extinsă la orice context politic, inclusiv cel românesc. Spectacolul-lectură, regizat de Chris Simion-Mercurian, adună o distribuţie de prestigiu formată din Pascal Bruckner, Marian Râlea, Răzvan Vasilescu, Dana Dogaru, George Ivaşcu şi Vlad Logigan.

De neratat sunt şi două spectacole invitate din străinătate: Philoctetes (Analogio Theater din Atena, pe 23 august 2016) de Yannis Ritsos, în regia lui Sissy Papathanassiou şi interpretarea lui Enke Fezollari, vorbeşte despre relaţia dintre trecut şi prezent, despre nevoia reconcilierii, despre sistemul politic corupt şi jocurile de putere, despre alienarea spirituală, folosindu-se de un moment istoric clar determinat, Războiul din Troia, pentru a atrage atenţia asupra alienării omului contemporan. Din Israel, este invitat spectacolul Control Freaks & More, de la Tami Dance Company (24 august 2016), înfiinţată în 2004, în Tel Aviv, ale cărei producţii sunt invitate la festivaluri pe peste tot în lume.

Teatru one-to-one: un actor - un spectator. În fiecare seară de la ora 23:03, În Vitrină ARCUB

Spectacolul Protagonista (cu Florina Gleznea) producţie UNDERCLOUD 2016, vine cu un concept inedit în teatrul românesc: licitaţia pentru a intra la spectacol. Mariana Cămărăşan şi Amalia Iorgu adaptează textul lui Marco Tesei şi aduc în discuţie probleme traficului de persoane. Spectacolul face referire la Cartierul Roşu din Amsterdam, unde foarte multe dintre femeile din vitrine ajung în această situaţie după ce promisiunea unei cariere de dansatoare se dovedeşte o înşelătorie.

La ora 23:00, în fiecare seară, în faţa spaţiului "În Vitrină" de la ARCUB-Gabroveni, începe licitaţia pentru intrarea la spectacol. Licitaţia are ca sumă de pornire 10 lei şi va continua prin multipli de 10. O singură persoană va avea acces în această lume în care atât actorul, cât şi spectatorul experimentează noi limite ale teatralităţii.

Cât costă şi de unde se pot cumpăra biletele
Preţul unui bilet este de 35 de lei. Biletele pot fi achiziţionate online, de pe http://www.bilete.ro/cultural/,şi de la casa de bilete a ARCUB-Gabroveni, între orele 12.00-22.00.
Cei care deţin carduri Raiffeisen Bank pot beneficia de campania 1+1 Viaţa fără Cash. Astfel, cei care cumpără un bilet cu cardul Raiffeisen Bank primesc gratuit încă un bilet. Promoţia este valabilă la casa de bilete a ARCUB-Gabroveni.

Programul complet al festivalului UNDERCLOUD 2016 este disponibil aici.

UNDERCLOUD se desfăşoară sub egida programului european "Europe for Festivals. Festivals for Europe", un important certificat internaţional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.
UNDERCLOUD, eveniment organizat de Asociaţia Mişcarea Undercloud, cu sprijinul ARCUB, cofinanţat de AFCN, susţine Bucureşti 2021 - Oraş candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii. (Află mai multe pe www.bucuresti2021.ro).
Partenerii şi sponsorii festivalului, fără de care această ediţie nu ar fi putut fi dezvoltată, sunt: Raiffeisen Bank, Staropramen, Emag, Telekom România, Aqua Carpatica.
Festivalul se desfăşoară cu sprijinul agenţiei de creaţie Propaganda, World Class, Hotel Radisson Blu, Novotel, Duke Hotel, Hotel Ibis, Hello Hotels, Editura Nemira, Class Living, Vitantis Mall, Casa de avocatură Sora&Asociaţii, Galeria AraArt şi Ambasada Statului Israel.
Partenerii media care ne sunt alături anul acesta sunt: RADIO GUERRILLA, ELLE, Psychologies, Viva, Glamour, Unica, IQads, LiterNet.ro, Yorick.ro, Ziarul Metropolis, Observator cultural, România Liberă, Academia Caţavencu, Business Review.
Producători: Compania de Teatru DAYA şi MARLA Image Boutique.
Mai multe detalii despre UNDERCLOUD puteţi găsi pe site-ul www.undercloud.ro şi pe pagina de Facebook a Festivalului: https://www.facebook.com/undercloudfestival/.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus