august 2016
Festivalul de teatru Undercloud, 2016
Sala Mare de la ARCUB Gabroveni a devenit neîncăpătoare la spectacolul simpaticilor de la Jamais-Vu. Sub bagheta regizorală a lui Matei Lucaci-Grunberg, cei 7 actori ne pun în faţă o poveste plină de har. O comedie uşoară, care pică numai bine pe înserat. Doi membri ai clerului şi un viitor (mândru, nerăbdător şi stângaci) diacon aşteaptă avionul care aduce de la Ierusalim lumina sfântă de Înviere. Întâmplarea (sau divinitatea?) face ca o furtună să încurce planurile de sărbătoare. Lumina nu mai vine, iar lucrurile scapă de sub control. Apare o reporteriţă dornică de relatări, care însă nu are ce relata, o femeie exagerat de pioasă care nu sponsorizează, ci sprijină demersul ajungerii luminii sfinte la credincioşi şi o angajată la primărie care îşi complică existenţa fără să înţeleagă ce se întâmplă. Cu toţii aşteaptă un singur lucru... de sus. Se asezonează cu un mecanic / paznic sau, în fine, un primar, care trece de la o identitate la alta - fapt taxat elegant de către partenerii de scenă.

Un spectacol cu precizie, curat, deştept. Nu se grăbeşte, nu face tumbe. E ca un mecanism bine uns, construit după o schiţă bine gândită. Textul e semnat de Tudor Coman şi Matei Lucaci-Grunberg. E aerisit şi nu neapărat din cauza faptului că acţiunea se petrece într-un aeroport. Ai timp să îi priveşti, să încasezi, să te bucuri. Tipologii diferite funcţionează foarte bine într-un context ieşit din comun. Decorul şi costumele funcţionează impecabil. Acţiunea curge şi surprinde prin răsturnări de situaţie delicioase.

Suntem puşi faţă în faţă cu întâmplări şi oameni reali. Între două ture de râs, te mai opreşti să îţi pui şi câteva întrebări. De exemplu, ce faci dacă lumina aia chiar nu mai ajunge? Sau de ce suntem atât de preocupaţi de noi şi de propriile interese, în loc să deschidem un pic ochii şi să privim în jur? Până la urmă, ce contează cu adevărat este faptul că o singură lumânare a reuşit să aducă laolaltă oameni atât de diferiţi şi să îi ţină împreună.

Dacă nu aţi apucat să îi vedeţi la Undercloud, vă îndemn cu căldură să mergeţi să vă bucuraţi de ei la Godot. Sunt tineri, frumoşi, talentaţi, cu o dorinţă şi o plăcere de a face teatru molipsitoare.

Programul zilelor următoare aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus