Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Festivalul de teatru Undercloud, 2016

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Ziua 5 - Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal la Undercloud 9 - independent de orice, 2016


august 2016
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Nebunii sunt liberi. Clic, clac, pluf - ăsta-i omul. Nu se opreşte nici-o-da-tă.

Vineri, 26 august 2016, am avut şansa de a lua parte la unul din cele mai bune spectacole pe care le-am văzut în 2016. Am spus "a lua parte" pentru că m-a activat şi m-a ţinut în priză în continuu. Din punctul meu de vedere, Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal după Matei Vişniec, regia Slava Sambriş, este tot ce ţi-ai putea dori de la un spectacol. Merge ceas - de la text până la heblu.

Venit de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova, cu studenţii cursului de Actorie de Teatru şi Cinema, anul IV, preluat de Teatrul "Eugene Ionesco" din Chişinău, adus la Undercloud 9 printr-o aliniere supercalifragilistică a planetelor, aduce pur şi simplu bucurie.

Incredibil de bine dozat, surprinde prin inventivitatea utilizării unor mijloace simple, loveşte cu umor şi inteligenţă, sarcasm acid, pasiune şi profesionalism. E genul de spectacol la care nu ai stare în scaun. Nu abuzează de atenţia ta, ci o onorează. Îţi oferă lucrurile treptat, în crescendo, cu tact şi grijă. Îi vezi pe actori cum se mişcă în scenă de la intrarea publicului, te aşezi şi te captează imediat. Fiecare om în parte e fascinant de urmărit, îi citeşti din prima că sunt foarte buni. Îţi dai seama după energia pe care o transmit chiar şi atunci când tac, după aerul din jurul lor.

Un scriitor este trimis de Uniunea Scriitorilor la un spital de nebuni pentru a le povesti istoria comunismului pe limba lor. Acţiunea are loc în anul 1953, la câteva săptămâni înaintea morţii lui Stalin. Asta are şi nu are relevanţă. Contextul istoric e acolo, dar aplicarea lui în contemporaneitate se potriveşte mănuşă (de doctor).

E foarte greu să găseşti cheia către un produs echilibrat. Ce faci ca să ai un grup de nebuni funcţional, credibil? Sau beţivi care să nu cadă în patima ilustrativului? Sau posibilitatea de a evidenţia grupul, apoi de a-l desface ca pe un puzzle, pe care să îl remontezi şi să fie chiar mai strălucit? Şi totuşi e acelaşi puzzle... Cum fabrici imagini cu o mână de oameni, o masă şi un pat, într-o cutie neagră? N-am ales întâmplător cuvântul "fabrici". Spectacolul acesta este, după ochiul meu, mixul perfect între tehnică şi metaforă.

Istoria povestită... trece dincolo de text, de referinţe, de limite puse sau impuse. E un spectacol-lecţie, pe care indiferent că vrei mult de tot să îl vezi, te paşte curiozitatea sau o întâmplare bună te aduce la el, se poate să fie cam cea mai tare experienţă care ţi s-ar putea întâmpla în ultima vreme. E un spectacol la ţanc.

Cred în întâlnirile fericite. Asta este, clar, una dintre ele.

Programul zilelor următoare aici. Toate articolele despre Festivalul de teatru Undercloud, 2016


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Ilinca Anamaria Prisăcariu


Alte articole

 Cu cât apa e mai mare, cu atât sunt eu mai tare! - Fata din curcubeu, Vlad Alexandrescu
 Undercloud 2016 şi-a ales câştigătorii, Comunicat de presă
 Hai înapoi în timp - One day we will all be happy la Undercloud, 2016, Olguţa Paiu
 Povestea unui spectacol - Aleargă la Undercloud, 2016, Nicoleta Lefter
 Ziua 7 - Lungs la Undercloud 9 - independent de orice, 2016, Ilinca Anamaria Prisăcariu
 Toate articolele despre Festivalul de teatru Undercloud, 2016


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer