Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Festivalul de teatru Undercloud, 2016

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Ziua 6 - Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half şi Ziua necunoştinţei la Undercloud 9 - independent de orice, 2016


august 2016
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Istvan Teglas şi Răzvan Krem Alexe, acompaniaţi de Ştefan Mustaţă, Alexandru Pop şi Adrian Cotoară, în regia lui Iris Spiridon, nu prezintă un spectacol, ci bucăţi din oameni. Se întâmplă să fie sub nişte reflectoare, cu nişte instrumente muzicale, microfoane, cu nişte costume excepţionale... Dar toate acestea nu fac decât să completeze frumos ceva, ce este pur şi simplu. Nu e un manifest, dar se manifestă într-un mare fel. E o poveste a unui om. O asculţi, dar o şi vezi în ochii lui. Da, ochii aceia cu care te aţinteşte de pe scenă, care te îngheaţă, faţă de care nu ştii cum să reacţionezi. Simţi suferinţa şi puterea, îl simţi pe acest paradox biped, în toată splendoarea lui. Îi sorbi cuvintele, îl laşi să te fure, îl vezi cum urcă şi coboară din şi prin braţele partenerului său de scenă. Te duci cu el, într-o călătorie a râsului şi a plânsului; intimă, sensibilă. Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half.

Iubirea înalţă şi transformă. Relaţia dintre cei doi sfâşie cu violenţă şi candoare. La început există fascinaţia şi satisfacţia de a-i privi, de a te lăsa pe mâna lor, fermecat, dus de val. E o decizie bună să mergi cu ei, pentru că după ce te hipnotizează, te determină să iei valul din interiorul tău şi să te duci pe el. Fii fără grijă, totul e sub control. Călătoria are loc în paralel. Hedwig nu te lasă şi nu te păcăleşte. Se duce chiar înainte în drumul său, pentru a-ţi demonstra că nu se poate întâmpla nimic rău, că poţi face şi tu acelaşi lucru.

Începe cu o poveste despre originile iubirii, de unde îţi dai seama de unde vine foamea asta a căutării jumătăţii, fie că eşti copil al Soarelui, al Lunii sau al Pământului. Apoi îţi povesteşte despre sacrificii, dezamăgiri, inimi frânte, suflet haotic, sex, căutări, frică, nelinişti. Când ieşi din sală ieşi... cumva. Cu sentimente paradoxale, da. Eu am simţit un mare gol şi un mare plin în acelaşi timp. Dar fiecare are paradoxul lui. Şi poate că şi ăsta e un mod de căutare, iar potrivirea are loc în momentul în care se completează paradoxurile.

Pe înserat, în sala Arcelor, un om - Alex Ştefănescu - alături de chitara lui - pe ea nu ştiu cum o cheamă - cântă cu foc despre sufletul urban în Ziua necunoştinţei. Veselia primează, chiar dacă la un moment dat se cântă şi despre mari iubiri-instant, neîmplinite. Ni se oferă părţi de Bucureşti, de club, de acasă, de întrebări, răspunsuri, vis, metaforă, jocuri de cuvinte, fabulă.

Jovial şi sincer, acest one-man show surprinde prin inteligenţă şi ingeniozitate. Îţi oferă o altă viziune asupra lucrurilor, crede în întâlnirile dintre oameni şi în partea plină a paharului. Alex Ştefănescu aduce toţi oamenii la un loc şi îi uneşte printr-un zâmbet, o bătaie de picior şi serii de aplauze. Pentru că nu este numai despre el, ci despre noi toţi. Nimic nu ne este necunoscut din ceea ce ni se prezintă.

După ce face o introducere în care ne explică de unde şi până unde, de ce, cum şi pentru ce, melodiile curg, cu mici intervenţii între ele, pauze publicitare şi dialog cu publicul. Alex e deschis şi ne-o spune de la bun început. Pentru cine nu îl cunoaşte, după spectacol el nu va mai fi un străin. Mie mi-a părut foarte bine de cunoştinţă, într-o Zi a necunoştinţei. O voce care are lucruri de spus - şi le spune frumos rău de tot!

Ziua şase la Undercloud a fost una completă şi pe zi ce trece descopăr tot mai multe despre teatrul independent, care nu încetează să mă uimească şi să mă atragă de partea lui. E altceva aici, sub nor. Şi e de bine.

Programul zilelor următoare aici. Toate articolele despre Festivalul de teatru Undercloud, 2016
 Toate articolele despre Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half
 Toate articolele despre Ziua Necunoştinţei


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Ilinca Anamaria Prisăcariu


Alte articole

 Cu cât apa e mai mare, cu atât sunt eu mai tare! - Fata din curcubeu, Vlad Alexandrescu
 Undercloud 2016 şi-a ales câştigătorii, Comunicat de presă
 Hai înapoi în timp - One day we will all be happy la Undercloud, 2016, Olguţa Paiu
 Povestea unui spectacol - Aleargă la Undercloud, 2016, Nicoleta Lefter
 Ziua 7 - Lungs la Undercloud 9 - independent de orice, 2016, Ilinca Anamaria Prisăcariu
 Toate articolele despre Festivalul de teatru Undercloud, 2016


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer