octombrie 2016
Articole diverse
În perioada 13 - 25 octombrie 2016 şcolile din Bucureşti devin gazdele programului educaţional Carina pe drumul spre casă. Organizat de Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă (ACEA), Carina pe drumul spre casă este un modul educaţional adresat copiilor cu vârste între 6 şi 11 ani, fiind compus dintr-un spectacol de teatru - bazat pe piesa scrisă de Oana Răsuceanu - şi o serie de ateliere de teatru dedicate copiilor-spectatori. Proiectul este finanţat de ArCub în cadrul Programului Cultural Bucureşti - Oraşul In-Vizibil şi este susţinut de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Între 13 şi 25 octombrie 2016 modulul educaţional Carina pe drumul spre casă va fi prezentat în mai multe şcoli din Bucureşti: Şcoala Gimnazială nr. 31, Şcoala Gimnazială Ferdinand I, Liceul Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes", Şcoala Gimnazială nr. 206, Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu".

Carina pe drumul spre casă îşi propune să ofere elevilor o perspectivă inedită asupra Bucureştiului, văzut prin ochii unei fetiţe de 6 ani (Carina - personajul central al spectacolului). Micii bucureşteni sunt încurajaţi, astfel, să se apropie de teatru şi să dea frâu liber imaginaţiei în cadrul unor ateliere ale căror tematici sunt desprinse din conţinutul spectacolului vizionat.

Piesa spune povestea Carinei, care se pierde de părinţii ei într-unul din mall-urile bucureştene. Ajunsă singură pe străzile oraşului, Carina trebuie să găsească drumul spre casă. Un drum pe care îl petrece alături de Margo - pisica oraşului, cea care ştie fiecare stradă, fiecare bloc (mai nou sau mai vechi), fiecare piaţă cu tarabe sau fără, fiecare staţie de metrou sau de troleibuz. Astfel, Carina are parte de o experienţă unică, prin care reuşeşte nu numai să descopere un Bucureşti neştiut până atunci, dar să cunoască o serie de personaje care o vor însoţi mai departe, în lungul ei drum spre maturizare.

Când am început să mă gândesc la Carina şi la drumul ei spre casă, am avut în minte imaginea mea, pe la 7-8 ani, mereu cu ghiozdanul în spate, fie în autobuz (era 178, îmi amintesc foarte clar), fie în metrou (pe ruta Eroilor - Piaţa Gorjului). Eram fascinată de tot ce mă înconjura. De oameni, de străzi, de sunetul metroului trecând prin tunel. Şi aşa am ajuns la o poveste în care un copil rătăcit, vulnerabil, timid, are parte de o călătorie specială, descoperind un oraş colorat, care conţine un pic de magie, un pic de muzică şi un pic de... nebunie urbană. La finalul spectacolului, sper ca spectatorii noştri foarte tineri să se simtă inspiraţi şi să îşi dorească să exploreze Bucureştiul altfel, cu imaginaţia la înaintare, a declarat Oana Răsuceanu, autoarea piesei Carina în drumul spre casă, cea care semnează şi regia spectacolului.

Fiecare reprezentaţie a spectacolului va fi urmată de o serie de ateliere educative susţinute de echipa de actori a proiectului, având scopul de a-i ajuta pe copii să aprofundeze tematica spectacolului şi de a se exprima liber asupra experienţei de spectator.

Spectacolul Carina pe drumul spre casă este creat de o echipă de artişti tineri, interesaţi de zona educaţiei non-formale prin teatru. Atât scenarista-regizor Oana Răsuceanu, cât şi actorii Irina Velcescu, Adina Lucaciu şi Andrei Barbu au activat şi continuă să o facă în zona educaţiei culturale prin teatru, colaborând în trecut pentru o serie de spectacole şi ateliere de teatru dedicate copiilor. Echipa de creaţie a spectacolului este întregită de scenografa Anca Lazăr - care semnează costumele şi decorul şi de Petre Ancuţa - care a compus muzica originală.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus