decembrie 2016
Articole diverse
Tigrul din oraşul nostru de Gianina Cărbunariu este prima producţie a Teatrului "Matei Vişniec" din Suceava. Avanpremiera spectacolului va avea loc joi, 8 decembrie 2016, de la ora 19.00, iar premiera - vineri, 9 decembrie 2016, de la aceeaşi oră, în prezenţa autoarei.

Cel mai nou teatru de stat din România - Teatrul Municipal "Matei Vişniec" din Suceava  - a ales să lucreze pentru prima sa producţie cu artişti tineri, puternici şi creativi, apreciaţi atât de către critica de specialitate, dar şi de către public: este vorba despre regizorul Bobi Pricop şi de scenograful Adrian Damian.

"Cu paşi mici dar de calitate, cu accent pe actul cultural de valoare, putem reuşi în scurtă vreme să aşezăm Suceava pe harta teatrului românesc şi, de ce nu, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, să obţinem un beneficiu de imagine la nivel internaţional", declară Carmen Veronica Steiciuc, Directorul General al Teatrului Municipal "Matei Vişniec" din Suceava.

Echipa de creaţie a lucrat un text al Gianinei Cărbunariu, una dintre cele mai puternice voci din dramaturgia română contemporană. Textele Gianinei au fost montate nu doar în România, ci şi în importante teatre din Europa, Royal Court Theatre din Londra sau Schaubühne din Berlin fiind doar două exemple.

Bobi Pricop este unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai tinerei generaţii. A participat, cu spectacolele sale, la prestigioase festivaluri internaţionale: Edinburgh Fringe (2015), Bienala de Dramaturgie "New plays from Europe" de la Wiesbaden, Germania (2014) unde a obţinut şi premiul publicului pentru spectacolul Profu' de religie de Mihaela Michailov, montat la Teatrul Naţional "Marin Sorescu", Craiova (2013), Avignon Le OFF, cu spectacolul Amalia respire profondément de Alina Nelega, montat la Théâtre Les Déchargeurs, Paris în 2013, Festivalul Demoludy Olsztyn Polonia, Skupi Festival Macedonia 2012 etc.

Pentru spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, montat la Teatrul "Luceafărul" din Iaşi (2015), Bobi Pricop a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie.

În 2016 a semnat regia a trei producţii importante - O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii de Mark Haddon, la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, Bull de Mike Bartlett, la Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad şi Kepler-438b la Teatrul Odeon.

În ciuda vârstei fragede, scenograful Adrian Damian este deja un nume de referinţă în lumea teatrală: a câştigat anul acesta Premiul UNITER pentru Cea mai bună scenografie, pentru Cântăreaţa cheală de Eugène Ionesco, spectacol realizat la Teatrul Naţional din Iaşi, dar şi Premiul Pentru Cea Mai Bună Scenografie oferit de către Asociaţia Criticilor de Teatru din Ungaria pentru scenografia spectacolului A nyugalom / Tihna după Attila Bartis, realizat de către regizorul Radu Afrim la Târgu-Mureş. În 2015, Adrian Damian a obţinut premiul pentru scenografie din partea Uniunii Artiştilor Plastici.

Adrian Damian şi Bobi Pricop se află la a treia colaborare, după Rinocerii de Eugène Ionesco, spectacol eclectic vizual montat de regizorul-cult Robert Wilson la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova şi după O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii de Mark Haddon, la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti.

"Povestea pe care o imaginează Gianina Cărbunariu este simplă dar are ceva din complexitatea miturilor moderne. Un animal, o "tigresă" evadează dintr-o grădină zoologică iar periplul ei ca fiinţă liberă ne este povestit de tot felul de martori oculari, inclusiv de cîteva păsări şi de cîteva animale. Pornind de la această aventură sinonimă cu descoperirea libertăţii (care se termină prost întrucît tigresa este împuşcată până la urmă pe străzile oraşului de forţele de ordine) Gianina Cărbunariu realizează, cu har ludic şi cu elemente de fabulă filozofică, un fel de radiografie socială a unei întregi comunităţi", spune Matei Vişniec despre Tigrul din oraşul nostru.

Distribuţia spectacolului Tigrul din oraşul nostru de Gianina Cărbunariu este formată din Cătălin Mîndru, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc şi Diana Lazăr.
Video & animaţie: Andrei Cozlac & Alex Ţilică.
Muzică & sound design: Ana Teodora Popa.
Light design: Cristian Şimon.

Tigrul din oraşul nostru va avea avanpremiera joi, 8 decembrie 2016 şi premiera vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 19.00, la Teatrul Municipal "Matei Vişniec" din Suceava - Strada Dragoş Vodă Nr. 1.

Biletele pentru reprezentaţiile din 8 şi 9 decembrie 2016 se pot rezerva la numărul de telefon 0759.048.677. Biletele se vor putea ridica de la casa de bilete a teatrului începând de luni, 5 decembrie 2016, în intervalul orar 10:00 - 18.00. Pentru reprezentaţiile din 8 şi 9 decembrie 2016, preţul unui bilet este de 25 lei.

Mai multe informaţii puteţi afla accesând pagina de facebook a teatrului - www.facebook.com/teatrulmateivisniecsv

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus