ianuarie 2017
Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi sâmbătă, 21 ianuarie 2017, ora 20.00 pe TVR3, spectacolul Girafe de Paul Miró, o producţie a Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, în regia lui Radu Afrim.

Parte din Trilogia fabulelor urbane scrisă de autorul catalan Pau Miró, Girafe reflectă dorinţa puternică a unei femei obişnuite de a fi neconvenţională şi liberă.

Acţiunea piesei se petrece în România anilor 1968 şi are în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut: maşina de spălat. Girafe este o piesă de familie ce explorează tema cuplului fără copii şi subiecte precum feminismul, valorile tradiţionale, liberul arbitru şi dragostea. Cu o scenografie sugestivă semnată de Dragoş Buhagiar, punerea în scenă tragi-comică a lui Radu Afrim arată sălbăticia ascunsă şi poeticul ce se ascund în sufletul femeii şi în acelaşi timp fragilitatea sistemului de dominaţie masculin.

În distribuţie: Marius Turdeanu, Mariana Mihu, Ioan Paraschiv, Adrian Matioc, Ioan Savu, Dana Maria Lăzărescu şi actorii din BIZONI

Coregrafia: Andrea Gavriliu
Scenografia: Dragoş Buhagiar
Producţie: Cezarina Hărăbor
Cameramani: Dragoş Ionescu, Mihai Alexandrescu, Laurenţiu Bengescu, George Leca, Ionuţ Spătaru
Montaj: Monica Andrei
Producător: Sînziana Miloşoiu
Regia muzicală şi postprocesare sunet: Gabriel Scîrlet
Director de imagine: Vlad Tănase
Regia tv: Gini Ignat
Regia şi universul sonor: Radu Afrim

Pe TVR 2, luni, 23 ianuarie 2017, la ora 20.10, o pastilă de haz / necaz: Conu Leonida faţă cu reacţiunea, de I. L. Caragiale.

În distribuţie: Radu Beligan, Draga Olteanu Matei, Magda Catone
Scenografia: Ion Olaru
Regia: Nae Cosmescu

Comedie într-un act, scrisă în anul 1880 şi numită simplu de către Caragiale, "farsă". Acţiunea se petrece într-o odăiţă de mahala bucureşteană, într-o noapte de "lăsata secului".
Protagoniştii, conul Leonida, pensionar şi fost funcţionar în metropolă şi soţia sa, Eftimiţa, o savuroasă pereche conjugală din mica burghezie a marelui oraş, de la 1880.

La cererea telespectatorilor, reluăm pe TVR 2, luni, 23 ianuarie 2017, la ora 20.40, Romeo şi Julieta - 1978

Căutând materiale de arhivă pentru a ilustra cât mai bine receptarea românească a piesei, regizorul Andrei Măgălie şi realizatorul Lucia Constantinescu au descoperit un fragment de spectacol realizat în anul 1978 de către absolvenţii IATC de atunci. O înregistrare care nu s-a difuzat niciodată şi despre care nici protagoniştii nu mai ştiau că există.

Spectacolul a fost prezentat în 1979 la Festivalul Teatrelor Studenţeşti de la Durham, Marea Britanie, iar regizoarea Cătălina Buzoianu împreună cu actorii au fost acoperiţi de laude. Distribuţia era strălucită: Romeo era jucat de Adrian Pintea, iar Julieta de Mariana Buruiană. Alături de ei: Adriana Trandafir, Mirela Gorea, Răzvan Vasilescu, Dan Nuţu, Florin Călinescu. Muzica a fost compusă în doar câteva zile de cunoscutul compozitor Mircea Florian.

În încheierea anului Shakespeare la TVR (2016), Casa de Producţie TVR a realizat o emisiune document. Spectacolul de arhivă recuperat a fost prezentat în premieră la UNATC, acolo unde au fost prezenţi o parte dintre actorii din distribuţie, care au urmărit cu emoţie imaginile de acum 38 de ani. Pe ei, cei de atunci. Din păcate, nu le-au mai putut fi alături Adrian Pintea, Dinu Manolache, Şerban Ionescu...

Pentru Ziua Unirii, în 24 ianuarie 2017, Casa de Producţie TVR a pregătit Povestea Unirii de Tudor Şoimaru, spectacol ce va fi difuzat pe TVR 2, la ora 21.10.

În distribuţie: Traian Stănescu, Ileana Cernat, Boris Ciornei, Gheorghe Cozorici, Ion Marinescu, Radu Panamarenco, Ion Pavlescu, Teofil Vâlcu, Costel Constantin, Tudor Gheorghe, Elena Albu, Adrian Georgescu, Matei Alexandru, George Oancea, Geo Costiniu, Ion Chelaru, Cornelia Pavlovici, Roxana Ionescu, Angela Ioan, Cătălin Ciornei, Carmen Mihalache, Mihai Dinvale, Papil Panduru, Gelu Niţu, Mirela Nicolau, George Ulmeni.

Regia Eugen Todoran

Acţiunea piesei se petrece între anii 1857 - 1859 în Moldova şi ilustrează câteva dintre principalele momente biografice şi istorice care au premers alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două Principate.
În toate aceste momente, alături de Cuza apar şi alte personaje cunoscute pentru rolul avut în înfăptuirea Unirii din 24 ianuarie 1859: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, ori Costache Negri.

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR şi online pe www.tvrplus.ro
Producător coordonator: DEMETER András István

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus