februarie 2017
Vineri, 17 februarie 2017, ora 22.30 la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi, în premieră absolută, Călăuza de Petre Barbu. În distribuţie Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru şi Romeo Tudor. Regia şi adaptarea radiofonică este semnată de Mihnea Chelaru. (ascultă spectacolul online aici)

Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc luni, 13 februarie 2017, la ora 11.00, la Hotel Ramada Majestic din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 38-40). Intrarea este liberă.


Actorul Vlad Ivanov, consacrat în filmele Noului val românesc, premiat în 2015 la Gala UNITER cu premiul pentru cel mai bun actor în rol masculin (Omul cel bun din Seciuan, Teatrul Bulandra), şi distins, în 2014, la Gala Premiilor Teatrului Naţional Radiofonic cu premiul pentru cea mai bună interpretare masculină (Patru povestiri de Petre Barbu), interpretează acum rolul Călătorului. Partenerul său e Constantin Cojocaru, în rolul Călăuza, actor cu o filmografie impresionantă şi memorabile roluri de scenă la Teatrul Odeon, în teatrele din ţară şi la teatrul radiofonic.

Călăuza adaptează pentru teatrul radiofonic nuvela omonimă de Petre Barbu, o povestire cu rădăcini în tradiţia prozei fantastice româneşti. Povestirea abordează motivul vieţii ca o călătorie şi al sondării graniţei către lumea de dincolo. Publicată în 2014 pe blogul autorului de pe site-ul adevărul.ro, Călăuza face parte din seria celor 93 de schiţe scrise între 2012-2016 incluse acum în antologia Căţărarea în cer (ianuarie 2017, Ed. Cartea Românească), cel mai recent volum al lui Petre Barbu.

Scriitorul şi dramaturgul Petre Barbu s-a afirmat în literatura română contemporană încă de la debutul din 1995 cu romanul Dumnezeu binecuvântează America cu care a câştigat concursul de debut al editurii Nemira. Dramatizarea romanului i-a adus Premiul I la Concursului de dramaturgie Camil Petrescu al Ministerului Culturii în 1997 şi publicarea în acelaşi an a piesei în Antologia spectacolelor lectură a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. La stânga tatălui, a doua sa piesă, este nominalizată la concursul de dramaturgie Cea mai bună piesă a anului la UNITER în 1999, pentru ca în 2003 piesa Tatăl nostru care eşti în supermarket să şi câştige râvnita recompensă la UNITER. La Teatrul Naţional Radiofonic regizorul Attila Vizauer a montat din creaţia lui Petre Barbu Dumnezeu binecuvântează America (1997) - premiul AICT, Tatăl nostru care eşti în supermarket (2004) şi Patru povestiri (2013) - premiul II la Festivalul Internaţional Grand Prix Nova.

O serie de cărţi de proză publicate în următorii ani confirmă valoarea literaturii lui Petre Barbu pe care criticul literar Daniel Cristea-Enache îl înscrie în linia clasicilor generaţiei '90 după apariţia romanului Marea petrecere. Ultima sa carte de proză, Căţărarea în cer, apărută în ianuarie 2017 conţine şi povestirea originală Călăuza, a cărei adaptare radiofonică vă invităm să o ascultaţi în avanpremieră în data de 13 februarie 2017, de la ora 11, la Hotel Ramada Majestic şi în 17 februarie 2017, de la ora 22.30, în premieră absolută, difuzată la Radio România Cultural.

Dramatizarea povestirii semnate de regizorul Mihnea Chelaru pune în valoare tonul ambiguu al dialogului dintre Călător (Vlad Ivanov) şi Călăuză (Constantin Cojocaru), coborâţi în miezul nopţii dintr-un tren, între localităţi. Drumul în noapte, oprirea trenului şi coborârea intempestivă în plin câmp, rătăcirea în beznă sunt, în fond, metafore ale confruntării cu moartea. Ceea ce pare a fi neşansa Călătorului se dovedeşte salvarea lui în logica dualităţii binelui şi a răului care coexistă în oricare dintre întâmplările vieţilor noastre. De altfel, Petre Barbu vorbeşte în interviuri despre interesul său pentru om, pentru a descifra prezentul în anonime episoade consumate în trecut. Aparenta banalitate a micilor incidente de viaţă ne confruntă însă cu întrebări existenţiale majore. Spectacolul de teatru radiofonic Călăuza condensează în interpretarea nuanţată a doi valoroşi actori, Vlad Ivanov şi Constantin Cojocaru, o atmosferă sonoră încărcată de misterul întâlnirilor de destin. Vlad Ivanov şi Constantin Cojocaru, secondaţi de Romeo Tudor în rolul Pasagerului, încarnează personaje simbolice aflate la un punct de inflexiune a existenţei. Regizorul Mihnea Chelaru conduce interpretarea realistă a dialogurilor spre un episod tensionat, misterios, a cărui concizie serveşte genul teatrului scurt.

PREMIERĂ ABSOLUTĂ: Călăuza de Petre Barbu.
Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru.
În distribuţie: Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru, Romeo Tudor.
Regia de montaj: Bogdan Golovei.
Regia de studio: Janina Dicu.
Regia tehnică: Mihnea Chelaru.
Înregistrări teren: Mădălin Cristescu.
Muzica: George Marcu.
Redactor: Oana Cristea Grigorescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus