februarie 2017
Articole diverse
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) deschide sezonul de spectacole în 2017 cu un eveniment în premieră naţională, dedicat artistului francez de origine română Isidore Isou, fondatorul lettrismului.

Mezzo-soprana britanică Loré Lixenberg şi compozitorul francez Frédéric Acquaviva vor prezenta câte un performance muzical inspirat de creaţiile lui Isidore Isou în seara de joi, 23 februarie 2017, de la ora 19.30, la Sala Stere Popescu din Bulevardul Mărăşeşti 80-82. La nivel mondial, Lixenberg şi Acquaviva sunt singurii muzicieni care explorează acest teritoriu mai puţin cunoscut din extrem de prolifica activitate a lui Isidore Isou, unul dintre cei mai importanţi şi versatili artişti români ai secolului XX.

Recitalul artistei va include piesele Neige (1950), Cris pour 5.000.000 de juifs égorgés (1947), Recherches pour un poème en prose pure (1950), Opus aphonistique n°1 (1959) şi Poème aphoniste à fonctionnelle (1984). Performance-ul live va fi prefaţat de o proiecţie video a unui extras de două minute dintr-un film documentar de Orson Welles intitulat Around the World in Saint-Germain des Prés, filmat la Librairie Fischbacher, Paris, 1955, cu Isidore Isou, Maurice Lemaître, Jacques Spacagna şi Orson Welles.

Actul al doilea al serii prezintă Symphony n°4: Juvenal, compusă de Isidore Isou în 2001. Piesa este orchestrată şi realizată în 2003 de Frédéric Acquaviva, care o va spaţializa live pe microfoane multiple, pe scena de la CNDB. Performance-ul include vocea lui Isidore Isou, pe solista Maria Faustino şi corul lettrist compus din Jean-Baptiste Beck, Silva Gabriela Béju, Alain Bertaud, Nicole Brenez, Broutin, Jacques Chaumeix, Camille Cholain, Catherine Cousin, Lucienne Deschamps, Maria Faustino, Sylvain Monségu, Eric Monsinjon, Francois Poyet, Helene Richol, Marie-Thérèse Richol-Müller, Woodie Roehmer, Roland Sabatier, Jean-Louis Sarthou, Frédéric Studeny, Dany Tayarda.

Coordonatorul proiectului la CNDB este cercetătorul şi criticul de artă Igor Mocanu.

Despre Isidore Isou
Isidore Isou este fondatorul lettrismului, un curent artistic, ideologic şi filozofic lansat la finele anilor '40 la Paris, ca reacţie critică la adresa dadaismului, suprarealismului şi a celui de-al Doilea Război Mondial. Artistul s-a născut pe 29 ianuarie 1925 la Botoşani. La începutul anilor '40, Isidore Isou şi-a petrecut o scurtă perioadă la Bucureşti, ca jurnalist de avangardă. Aici a publicat revista Da, în colaborare cu Serge Moscovici. Publicaţia a fost interzisă chiar de la apariţie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, artistul s-a refugiat în Franţa. Puţin cunoscută în România, activitatea artistică şi teoretică desfăşurată de Isidore Isou până în 2007, la moartea sa, acoperă aproape toate domeniile creaţiei şi gândirii umane: literatură, film, arte vizuale şi performative, filozofie, economie politică, ştiinţe. Teoriile lui Isou au determinat către finele anilor '60 apariţia altor curente radicale, precum Situaţionismul internaţional, prin influenţa exercitată asupra unor autori precum Guy Debord sau Gil J. Wolman.

Despre lettrism
Lettrismul este un curent artistic, ideologic şi filozofic lansat de Isidore Isou la finele anilor '40 la Paris. Lettrismul continuă şi critică dadaismul şi suprarealismul şi îşi ia ca unitate de bază litera, eliberată de constrângerile cuvântului şi sensului. Iniţial curentul şi-a propus o poezie fonetică, ulterior s-a radicalizat pornind de la poezia afonistă, mentală, mută, infinitezimală, imaginară, inimaginabilă, până la o poezie supratemporală, scrisă de toţi.

Despre Frédéric Acquaviva
Frédéric Acquaviva este un compozitor experimental autodidact din Franţa, care trăieşte la Berlin. El a publicat peste 20 de albume şi a performat în numeroase spaţii din toată lumea, precum Palais de Tokyo din Paris, La Fenice din Venezia, Kantine Am Berghain din Berlin, Experimental Intermedia din New York, LSO St Luke din Londra etc. Deşi nu se consideră un lettrist, Acquaviva este un specialist în acest domeniu, care a curatoriat mai multe expoziţii (Passage de Retz, MACBA, Reina Sofia) şi a scris cărţi despre lettrism şi membrii-cheie ai curentului, precum Gil J Wolman, Maurice Lemaître şi, bineînţeles, Isidore Isou, pe care l-a cunoscut în 1998 şi cu care a colaborat până în 2007, la moartea artistului. În prezent, Acquaviva scrie prima monografie despre creaţiile artistice ale lui Isou pentru Editions du Griffon.
www.frederic-acquaviva.net

Despre Loré Lixenberg
Loré Lixenberg este o mezzo-soprană de renume mondial care a colaborat cu compozitori precum György Ligeti, Karlheinz Stockhausen, Frédéric Acquaviva, Georges Aperghis şi Trevor Wishart, activând de asemenea ca artist vocal în mai multe proiecte, precum o orchestraţie unică a rolelor de pian mecanic ale lui Conlon Nancarrow pentru propria voce, dar şi creaţii proprii ca Prêt-à-chanter şi Singterviews. Ea se implică de asemenea cu pasiune în performarea unor lucrări clasice din zona lettrismului şi a poeziei sonore, cunoscându-i pe Bernard Heidsieck şi Maurice Lemaître şi împrumutându-şi vocea unor creaţii ale lor. Lixenberg este, de asemenea, prima mezzo-soprană care a prezentat, în mai multe rânduri, un recital inspirat de Isou, la Institutul Cultural Român din Stockholm şi la Institutul Naţional de Istoria Artei din Paris.
www.laplaquetournante.org/01-lorelixenberg.html

Acquaviva şi Lixenberg au fondat spaţiul artistic La Plaque Tournante în 2014 în sectorul Neukölln din Berlin, care găzduieşte o serie de 16 expoziţii de-a lungul a patru ani, printre care şi o retrospectivă dedicată lui Isidore Isou, care va avea loc în curând.

Drepturile de autor pentru imaginea de pe afiş sunt rezervate şi aparţin: Isidore Isou, Partitions Commentées (11), oil on canvas, 55x46cm, 1988. Courtesy of Catherine Goldstein & Isidore Isou Estate. Reproducerea lor a fost făcută cu acordul posesorului.

Biletele costă 35 de lei, preţ întreg, sau 20 de lei, preţ redus, şi se pot achiziţiona online, de pe kompostor.ro, sau de la sala Stere Popescu înainte de începerea spectacolului.

În luna februarie 2017 elevii de la Colegiul Naţional I.L. Caragiale şi studenţii de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu sunt aşteptaţi la spectacole pe baza carnetului de elev sau student, având intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Pentru detalii vizitaţi cndb.ro

Parteneri media: AGERPRES, RFI România, Radio România Cultural, LiterNet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte şi Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Şapte Seri, Oraşulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Bucharest City App, Graphic Front, Umblat.ro, TANĂNANA.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus