POVEŞTI LA REPLIKA 2017
INTRAREA LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE
[email protected] // +40 0732101860 +40 0787714551
6 MARTIE 2017 - POVEŞTI CU SUPEREROI
ora 19.00 - TEATRU - Peştii dorm?
O piesă de teatru despre micile, marile şi ultimele întrebări ale vieţii.
text: Jens Raschke
traducerea din limba germană: Ciprian Marinescu
scenografia: Valentin Vârlan
regia: Sânziana Stoican
distribuţia: Florentina Năstase
durata spectacolului: 1h 20 min
limita de vârstă: 8+
Spectacolul este montat în premieră în România, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti.
Piesa este o monodramă ce are ca personaj o fetiţă de zece ani care încearcă să înţeleagă şi să accepte moartea fratelui ei mai mic. Cu inocenţa specifică vârstei, ea se confruntă cu această experienţă limită, reuşind să formuleze toate întrebările pentru care nici adulţii nu au un răspuns. Tema textului este moartea privită prin ochii unui copil, iar povestea este adresată atât copiilor cu vârsta peste zece ani, cât şi părinţilor lor.
ora 20.15 - CARTE - Pasăre cântătoare de Kathryn Erskine, Editura ART, Bucureşti, 2016, traducere şi note de Iulia Pomagă
Caitlin e o fetiţă mai specială. Devon, fratele său mai mare, îi era cel mai bun ajutor când lumea ajungea să fie copleşitoare, dar acum a dispărut. Tatăl nu-i e de prea mare folos, pierderea lui Devon a lăsat un gol imens. Caitlin nu vrea decât ca lucrurile să fie exact ca-nainte. Ştie că trebuie să ajungă la "împăcare", dar nu înţelege ce înseamnă asta, în ciuda definiţiilor din dicţionarele pe care le consultă. În încercările ei de a obţine împăcarea, Caitlin descoperă că lucrurile în viaţă nu sunt neapărat albe sau negre.
ora 21.00 - FILM - The Wounded Angel / Ranenyy Angel
(r. Emir Baigazin, 1h 53min, Kazahstan / Germania / Franţa, 2016)
Subtitrare în engleză
În Kazakstan, la mijlocul anilor '90, criza economică a marcat dramatic viaţa de zi cu zi. Patru poveşti cu tâlc, patru destine ale unor adolescenţi care se zbat să-şi găsească locul în noul climat, în lumea reală.
13 MARTIE 2017 - POVEŞTI CU NOI ÎN VIITOR
ora 19.00 - TEATRU - INUTIL/ cOLD - producători: Colectiv A & ARENA
text şi regie: Catinca Drăgănescu
în distribuţie: Catrinel Bejenariu, Conrad Mericoffer
muzica: Interior8 (Cristian Vieru) şi Măra Mărăcinescu
producător: Colectiv A & ARENA
durata spectacolului: 1h 15 min
limita de vârstă: 14+
Într-o societate în care individul este valorizat în raport cu ce produce, omul expiră repede. Odată ce nu mai eşti util, eşti trecut pe o linie moartă şi devii o povară pentru societate. Trebuie să ne batem capul ce facem cu tine şi asta ne consumă mult timp şi multă energie. Trebuie să muncim pentru a-ţi plăti pensia şi asigurarea de sănătate, pentru a-ţi cumpăra medicamente şi a-ţi oferi o oarecare formă de alinare. Dar toate astea doar îţi prelungesc agonia. Corpul tău se deteriorează, simţurile se alterează, iar mintea ta începe să dea erori. Tu eşti eu peste 20 de ani. Tu eşti BÂTRẬN. INUTIL/ cOLD explorează universul tău, aşa cum va fi el după ce îţi vei fi pierdut frăgezimea şi utilitatea. A, am uitat să îţi spun: până în 2050, omenirea va găzdui 1,5 miliarde de oameni asemeni ţie şi este foarte posibil să trăieşti mai bine de 85 de ani.
ora 20.30 - CARTE - Teama de moarte de Erica Jong, Editura TREI, Bucureşti, 2016, traducere şi note de Bogdan Perdivară
Vanessa Wonderman îşi priveşte neputincioasă părinţii îmbătrânind. O însoţeşte la controale pe fiica ei însărcinată şi îl veghează pe soţul ei Asher, cu douăzeci de ani mai în vârstă decât ea, aflat pe patul de spital. Anii ei de glorie, când era o actriţă de succes, au rămas în urmă, şi Vanessa descoperă că începuturile sunt uşoare, dar că sfârşiturile pot fi dureroase.
ora 21.00 - FILM - Key House Mirror / Nøgle hus spejl
(r. Michael Noer, 1h 31min, Danemarca, 2015)
Subtitrare în engleză
Lilly (76 de ani) e sigură că nu are nicio problemă. Trăieşte într-un azil pentru că soţul ei, Max, este imobilizat la pat. Treptat însă, ea realizează că nici sănătatea ei nu este aşa cum era odată. Cu toate astea, şi în ciuda opoziţiei fiicei sale, Lilly redescoperă iubirea alături de un nativ suedez în vârstă de 80 de ani. Titlul filmului danez face referire la un test de memorie.
20 MARTIE 2017 - POVEŞTI DIN BANCĂ
ora 19.00 - TEATRU - Amintiri din epoca de şcoală - producător Asociaţia Culturală ADO
text: Mihaela Michailov
scenografia: Maria Mandea
mişcarea scenică: Paul Dunca
muzica: Jak Neumann
regia: Radu Apostol
în distribuţie: Katia Pascariu, Alexandru Potocean
durata: 1h
limita de vârstă: 10+
Amintiri din epoca de şcoală este un spectacol despre rememorarea unor experienţe legate de universul şcolii, despre reîntâlnirea cu noi la şcoală, în bănci şi la tablă, cu fricile, greşelile, tăcerile şi aşteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereţii claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenţi. Spectacolul porneşte de la experienţele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de şcoală, documentând şi ficţionalizând momente de confruntare cu profesori, părinţi şi colegi.
ora 20.15 - CARTE - Şcoli care învaţă - Coordonatori: Peter Senge, Nelda Timothy Lucas, Janis Dutton, Bryan Smith, Editura TREI, Bucureşti, 2016, Traducere: Zinaida Mahu
Cartea propune o serie de abordări novatarea pentru politicile educaţionale, având ca repere predarea individualizată, adaptarea curriculei la contextul local şi regional şi renunţarea la didactica axată pe memorare şi teste standardizate. În esenţă, şcolile sunt văzute ca nişte sisteme vii (şi nu ca nişte maşinării), a căror supravieţuire depinde de felul în care profesorii, directorii, inspectorii, elevii şi părinţii lor, dar şi administraţiile locale izbutesc să colaboreze şi să se adapteze la transformările socio-economice din jurul lor.
ora 21.00 - FILM - Young Tiger / Bébé Tigre
(r. Cyprien Vial, 1h 27, Franţa, 2014)
Subtitrare în engleză
Many, un tânăr indian cu vârsta de 17 ani, se află de doi ani la Paris, într-un program de integrare, finanţat de Guvernul Franţaz. Reuşeşte să-şi împartă timpul între şcoală, prieteni, iubita sa Elizabeth şi templul Sikh. Viaţa lui ar fi perfectă dacă nu ar resimţi presiunea de a trimite bani acasă periodic.
27 MARTIE 2017 - POVEŞTI MUZICALE
ora 19.00 - TEATRU - Piazzolla 21g - producător Centrul de Teatru Educaţional Replika
un spectacol muzical de Mihaela Rădescu şi Radu Apostol
cu concursul Trio Elite: Cristian Balaş - vioară, Mladen Spasinovici - violoncel, Mădălina Florescu - pian
după texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel, Alain de Botton
în distribuţie: Mihaela Rădescu
durata: 1h 15min
limita de vârstă: 14+
O călătorie muzicală în Buenos Aires. Un spectacol dedicat memoriei muzicianului de scenă Dorina Crişan Rusu.
ora 20.15 - CARTE - Vise de Walter Benjamin, Editura ART, Bucureşti, 2013, traducere din limba germană şi note de Andrei Anastasescu
Visul despre floarea albastră nu prea mai e de actualitate. Istoria visului aşteaptă încă să fie scrisă, iar a o elucida înseamnă a spulbera în mod decisiv, graţie iluminării istorice, credinţa superstiţioasă într-o determinare naturală a viselor. Visul participă la istorie. Visele au ordonat războaie, iar în vremuri străvechi războaiele au instituit dreptul şi nedreptatea, ba chiar au fixat graniţe visului. Visul nu se mai deschide asupra unei zări albastre. A devenit cenuşiu. Stratul cenuşiu de praf aşternut pe lucruri e partea lui cea mai bună. Visele sunt acum o cale mai scurtă spre banal. (Walter Benjamin)
ora 20.30 - FILM - They Will Have to Kill Us First
(r. Johanna Schwartz, 1h 40min, Marea Britanie, 2015)
Subtitrare în engleză
Un documentar despre muzicienii din Mali care trăiesc în exil. În 2012, când forţele extremiste islamice au preluat controlul în cea mai mare parte din Mali, muzica a fost interzisă, iar muzicienii nevoiţi să plece în exil sau să riposteze în felul lor.
3 APRILIE 2017 - POVEŞTI DICTATE
ora 19.00 - TEATRU - În cuvintele tale - producător Asociaţia Culturală Replika şi ANPBR
text: Peca Ştefan
scenografia: Arh. Gabi Albu
video: Elena Găgeanu
filmare live: Viorel Cojanu
muzica: Bogdan Burlăcianu
regia: Radu Apostol
în distribuţie: Katia Pascariu, Mihaela Rădescu
durata: 1h 25 min
limita de vârstă: 10+
Pentru Doiniţa, o elevă de 11 ani, moartea surorii mai mici e o suferinţă peste care nu reuşeşte să treacă. În momentul în care şcoala în care învaţă Doiniţa este selectată să reprezinte România la Târgul Educaţional Internaţional Lumea ca o şcoală, din Oslo, Norvegia, atât mama cât şi profesorii percep această participare ca pe o şansă pentru ca Doiniţa să uite de sora ei. Copiilor li se cere să creeze compuneri cu tema "România în cuvintele tale". În timpul şedinţei cu părinţii, se constată că cei mai mulţi copii nu cunosc tradiţiile şi obiceiurile la români, dar au foarte multă imaginaţie şi creativitate. Doiniţa îi bulversează pe toţi prin compunerea ei.
ora 20.30 - CARTE - Scrisori de dragoste pentru cei plecaţi de Ava Dellaira, Editura TREI, Bucureşti, 2016, traducere de Carmen Ciora
Totul începe cu o simplă temă la engleză: "Scrie o scrisoare unei persoane care nu mai e în viaţă." Laurel alege să-i scrie lui Kurt Cobain fiindcă era cântăreţul preferat al surorii sale, May. Şi a murit tânăr, întocmai ca May. Treptat, scrisorile se transformă în jurnalul emoţionant al unei adolescente care încearcă să facă faţă vieţii de liceu, despărţirii dureroase a părinţilor ei, primei iubiri şi, cel mai apăsător, pierderii surorii sale mai mari.
ora 21.00 - FILM - Dark Fortune
(r. Stefan Haupt, 113min, Elveţia, 2016)
Subtitrare în engleză
Yves, în vârstă de 8 ani, se trezeşte într-un spital şi află cumplita veste că în urma unui accident de maşină, întreaga sa familie a pierit iar el este singurul supravieţuitor. Din fericire, întâlnirea cu psihologul Eliane, se transformă într-o relaţie profundă, în care un copil şi un adult reuşesc împreună să treacă peste încercările vieţii.
10 APRILIE 2017 - POVEŞTILE CU AVATARURILE NOASTRE
ora 19.00 - TEATRU - via negativa - producător Reactor de Creaţie şi Experiment, Cluj
concept şi dramaturgie: Raul Coldea şi Petro Ionescu
scenografia: Doru Taloş
muzica: Fludian
în distribuţie: Alexandra Caras, Bogdan Gontineac, Denisse Moise şi George Sfetcu
durata: 1h
limită de vârstă: 16 +
via negativa vorbeşte despre relaţia oamenilor cu tehnologia, condiţiile de muncă în lumea de azi şi multiplele personalităţi pe care ni le construim pentru a supravieţui în ea. Melancolic şi experimental, spectacolul e format dintr-o succesiune de scene independente, care, împreună, ne oferă o imagine a societăţii actuale suficient de îngrijorătoare încât să îndemne la acţiune.
ora 20.15 - CARTE - ZOOmenirea de Desmon Morris, Editura ART, Bucureşti, 2016, traducere de Valentin Dumitraşcu
Distanţa dintre animalele de la zoo şi oamenii din oraşe nu este la fel de mare cum ar părea la prima vedere. În cuşti sau în junglele de beton, maimuţa (mai mult sau mai puţin goală) se vede nevoită să se adapteze noilor reguli de convieţuire. În schimbul hranei, siguranţei şi îngrijirilor medicale, atât animalele de la zoo, cât şi locuitorii de beton se aleg cu sentimentul de izolare şi plictiseală, venite la pachet cu o radicală transformare a relaţiilor sociale. Oamenii lumii civilizate nu cunosc stresul şi violenţa decât din spatele gratiilor mai mult sau mai puţin vizibile.
ora 21.00 - FILM - One of Us / Einer von uns
(r. Stephan Richter, 1h 26min, Austria - 2015)
Subtitrare în engleză
Un supermarket devine singurul loc în care se întîlnesc Julian în vârstă de 14 ani şi prietenii săi şi reuşesc să înlăture plictiseala. Împreună trăiesc experienţe bogate, emoţionante. Într-o noapte, Julian şi prietenul său Marko decid să intre clandestin în supermarket. Această experienţă care treptat devine dramatică, ajunge să-i maturizeze peste noapte. Filmul este inspirat de o întâmplare reală.
24 APRILIE 2017 - POVEŞTI FLUIDE
ora 19.00 - TEATRU - The Institute of Change - producător Centrul Naţional al Dansului
cu/de: Carmen Coţofană, Paul Dunca, Maria Mora, Ada Muşat, Cristian Neagoe & Dionisie Lupu
regia: Paul Dunca (după o idee de/coordonare)
durata spectacolului: 1h 15 min
limita de vârstă: 16+
Deşi cu un vast istoric în domeniul operaţiilor de remodelare a genului, The Institute of Change sau Institutul Schimbării este acum împotriva metodelor chirurgicale şi intervenţiilor medicale. Clinica oferă servicii de reeducare sexuală, tratament hormonal şi procesare de gen prin noi intervenţii: expunerea totală scenică, dansul, performanţa de gen, playback-ul, cross dressing-ul, etc. Evenimentele de prezentare ale The Institute of Change sau Institutul Schimbării nu sunt simple spectacole cu public, ci platforme sociale cu aspect dinamic şi de divertisment în jurul corpului, sexului şi a schimbării în general a lumii. Sub conducerea strictă a Dr. Pissadora Duncan, institutul se deschide public în cadrul acestor întâlniri de socializare prin corp şi doreşte să dezvolte un public informat şi, de ce nu, să racoleze noi pacienţi.
ora 20.30 - CARTE - Un bărbat la singular de Christopher Isherwood, Editura ART, Bucureşti, 2016, traducere de Iulia Pomagă
Ca într-un fel de Ulise în variantă LGBT, Isherwood descrie 24 de ore din viaţa personajului său, urmărindu-i lupta cu prejudecăţile, furia şi singurătatea. George Falconer, un englez de 58 de ani, profesor de literatură la o universitate din Los Angeles, şi-a pierdut de curând partenerul, pe Jim, într-un accident de maşină, iar acum încearcă să depăşească momentul agăţându-se de rutina de zi cu zi.
ora 21.00 - FILM - Strike a Pose
(r. Ester Gould, Reijer Zwaan, 1h 23min, 2016)
Subtitrare în engleză
În 1990, 7 dansatori (6 gay şi 1 heterosexual) sunt cooptaţi în controversatul turneu al Madonnei. În prezent, la mai bine de 25 de ani de la acel turneu, cei 7 dezvăluie felul în care i-a marcat acea experienţă. Filmul prezintă o emoţionantă poveste despre sentimentul ruşinii sau curajul de a te arăta lumii aşa cum eşti.
8 MAI 2017 - POVEŞTI ÎN REŢEA
ora 19.00 - TEATRU - Chatroom - producător Atelierul de Teatru, Botoşani
text: Enda Walsh
traducerea: Bogdan Budeş
regia: Alexandru Gorghe (cu puţin ajutor din partea prietenilor: Lenuş şi Gelu Rîşca)
în distribuţie: Diana Amitroaie, Alexandru Gorghe, Anamaria Codiţă, Robert Onofrei, Bogdan Bogdănoiu, Diana Bălăucă, Larisa Fedeleş, Adela Bradu, Bianca Sălceanu, Ruxandra Moraru, Irina Ciobanu, Iuliana Bălan, Anamaria Vieru, Ilinca Hangan
durata spectacolului: 45 de minute
limită vârstă: 14+
Chatroom este un spectacol în care se vorbeşte despre frustrările adolescenţilor vărsate pe internet, unde libertatea de a nu avea o identitate poate crea nedreptăţi. Cei 6 adolescenţi care se pierd într-un chatroom de sinucigaşi, îşi părăsesc identitatea şi se transformă în clişee care experimentează adolescenţa: o trecere de la ruinele lumii copilăriei la cea a adulţilor care e încă inaccesibilă. În această perioadă de tranziţie ei nu se regăsesc nicăieri, nici în lumea familiei, nici lângă prietenii şi poveştile copilăriei care se deformează din cauza transformărilor. Astfel, ei sunt măcinaţi de o călătorie fără sens. Ce scop îşi găsesc şi, mai ales, cum şi-l găsesc?
ora 20.00 - CARTE - Mamă, sunt tachinat! de Michael Thompson, Lawrence J. Cohen, Catherine O'Neill Grace, Editura TREI, Bucureşti, 2016, traducere de Octavia Maria Stancovici
Cartea analizează viaţa socială a copiilor şi multiplele forme de abuz pe care copiii şi adolescenţii trebuie să le gestioneze. Abordează prin exemple teme precum prietenia, hărţuirea, tiranizarea, excluderea, marginalizarea, urmate de răspunsuri la o multitudine de întrebări din partea părinţilor.
ora 21.00 - FILM - Amateur Teens
(r. Niklaus Hilber, 1h 32min, Elveţia / Germania / Australia, 2015, 15 +)
Subtitrare în engleză
Impactul reţelelor de socializare, presiunea şi stresul de a arăta cât mai bine în selfiuri şi în toate postările de pe facebook, îi face pe nişte copii dintr-o şcoală gimnazială din Zurich să-şi reprime adevăratele trăiri, adevăratele sentimente. Existenţa lor devine dramatică, într-o situaţie în care este aproape imposibil să mai percepi o diferenţă între agresor şi victimă, între vinovăţie şi inocenţă.
15 MAI 2017 - POVEŞTI DE CARE TE FEREŞTI
ora 19.00 - TEATRU - Maskar [între] - producător Asociaţia Culturală ADO
text: Mihaela Michailov
regia: Radu Apostol
scenografia: Arh. Gabi Albu
video: Elena Găgeanu
muzica: Jak Neumann
în distribuţie: Katia Pascariu, Viorel Cojanu
durata: 1h 30 min
limita de vârstă: 10+
O poveste despre cine-a fost rob şi cine-a fost stăpân, despre cuvinte-stereotipuri asimilate inerţial şi clişee discriminatorii care ne aţipesc conştiinţa critică, despre transformarea celor slabi în pete de cerneală invizibile ale istoriei, despre oameni deveniţi "bun de marfă", despre violenţe şi abuzuri repetate, despre oraşe care şi-au pierdut identitatea, despre fabrici şi combinate care-au devenit o amintire, despre pierderea oricărui contact cu familiile plecate la muncă în străinătate, despre însingurare şi îmbătrânire fără cei dragi aproape, despre degradarea unor meserii pe cale de dispariţie, despre supravieţuirea în condiţii limită.
Spectacol realizat în cadrul proiectului "Intervenţii socio-artistice pentru capacitarea comunităţii rome şi pentru încurajarea dialogului comunitar intercultural (ART_ROM)" finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României (eeagrants.org, fonduri-diversitate.ro). Site-ul proiectului e www.maskar.ro
ora 20.30 - CARTE - Pata - Editori: Adrian Dohotaru, Hajnalka Harbula, Enikő Vincze, Editura Efes, Cluj, 2016
Cartea are trei părţi: o parte de conţinut narativ care îi oferă cititorului tot istoricul cazului, din care aflăm cum s-a ajuns la situaţia actuală, ce au făcut autorităţile, ce au încercat să facă oamenii pentru a se apăra şi aşa mai departe; o parte de interviuri consistente cu diverşi locuitori din zonă; şi o parte de interviuri cu activiştii şi cu toţi cei implicaţi (până acum, fără succes) în rezolvarea situaţiei locative a locuitorilor din Pata-Rât.
ora 21.00 - FILM - Just the Wind
(r. Benedek Fliegauf, 1h 35min, Franţa / Germania / Ungaria - 2012)
Subtitrare în engleză
Mari trăieşte alături de tatăl său invalid şi de cei doi copii ai ei, într-o baracă în pădure. Trăiesc în condiţii modeste ca toţi ceilalţi vecini ai lor, romi. De secole, majoritatea i-a numit "ţigani". În ultimul timp, mai mult ca niciodată, viaţa lor a devenit dramatic în urma nenumăratelor acte extremist îndreptate împotriva acestei comunităţi de romi. Foarte multe familii au pierit în urma unor incendii puse la cale de extremişti. Filmul este inspirat de întâmplări reale.
22 MAI 2017 - POVEŞTI DESPRE MIGRANŢI
ora 19.00 - TEATRU - Integrationskurs / Curs de integrare - producător Teatrul Darmstadt, Germania
autor: Franţa-Elena Damian, Mansur Ajang, Ahmad Hijazi
regia: Franţa-Elena Damian
scenografia: Achim Naumann d´Alnouncourt
în distribuţie: Mansur Ajang, Ahmad Hijazi
durata: 1h 10 min
limita de vârstă: 16+
Un german cu tată iranian şi un "refugiat din dragoste" libanez povestesc despre experienţele lor de a fi un cuplu gay provenind din diferite culturi, despre felul în care germanii privesc refugiaţii, dar şi despre perspectiva lor asupra germanilor. În acest performance, publicul are posibilitatea de a se integra în noua-veche Germanie, cu ajutorul lui Mansur şi Ahmad.
ora 20.30 - CARTE - Simpatizantul de Viet Thanh Nguyen, Editura ART, Bucureşti, 2017, traducerea Tatiana Dragomir
Simpatizantul este - printre multe altele - un roman de spionaj şi de război plin de suspansul unui thriller, o satiră politică, o privire istorică lucidă asupra colonizării şi revoluţiei, un imn straniu şi impecabil închinat imigrantului, o explorare caustică şi incomodă a identităţii şi a Americii, o meditaţie asupra vinovăţiei şi trădării. O carte de un umor negru ucigător şi foarte nuanţat, hrănit dintr-o ironie şi o autoironie de cea mai bună calitate.
ora 21.00 - FILM - Proiecţie scurtmetraje
TRANSIT ZONE / VÄLIPYSÄKKI
(r. Frederik Subei, 30 min, Marea Britanie, 2015)
Un film documentar care reflectă realitatea refugiaţilor din jungla Calais. Realizatorii filmului au petrecut 3 luni în tabăra de refugiaţi. Rezultatul este un film documentar deosebit de emoţionant.
VLIEGENDE RATTEN / FLYING RATS
(r. Emiel Sandtke, 18 min, Belgia, 2016)
Într-o zi de vară, Kian şi Nadir, de 11 ani, asistă la momentul când întreaga familie a lui Nadir este arestată pentru emigrare ilegală. Amândoi decid să fugă. Dar această experienţă devine una dramatică.
29 MAI 2017 - POVEŞTI DIN ONLINE
ora 19.00 - TEATRU - Privacy Settings - producător Social Act Theatre, în colaborare cu Teatrul "Fani Tardini", Galaţi
text & regia: Radu Horghidan
scenografia: Monica Turcu
coregrafia: Elena Anghel
în distribuţie Vlad Matei Ajder, Ionut Alexandru Moldoveanu, Elena Ghinea, Elena Anghel, Oana Mogos, Răzvan Clopoţel şi Stefan Aleksandru Forir.
durata: 1h 40min
limita de vârstă: 12+
Spectacolul Privacy Settings este o comedie dark, în care sunt puse sub lupă consecinţele întâlnirii dintre societatea românească contemporană şi social media. Prin umor şi scene savuroase, spectacolul urmăreşte impactul catastrofic pe care îl pot avea reţelele de socializare în cadrul comunităţilor mici, dar şi repercusiunile folosirii lor într-un mod iresponsabil.
Privacy Settings este despre efectele pe care le poate avea mediul online, despre relaţii, comunicare, lipsa ei, iar nu în ultimul rând despre singurătate şi cât de mult ne afectează părerea celorlalţi când vine vorba despre noi înşine.
ora 20.45 - CARTE - Umilirea publică în epoca internetului de Jon Ronson, Editura ART, Bucureşti, 2016, traducere de Andra Matzal şi Cosmin Postolache
Cum e să postezi o poză neinspirată pe Facebook sau să arunci o glumă proastă pe Twitter şi să te trezeşti că viaţa ţi-a fost distrusă într-o clipă? Şi cum ajung nişte oameni mânaţi de principii etice absolut sănătoase să distrugă vieţile unor semeni de-ai lor fără să clipească?
Jurnalistul Jon Ronson scrie despre persoane care au călcat strâmb (într-o mai mică sau mai mare măsură) şi au fost sfâşiate de cruzimea colectivă a internauţilor. Cartea este o amplă investigaţie despre revirimentul umilirii în public şi un studiu important în înţelegerea unui nou fenomen social care priveşte orice posesor al unui cont pe o reţea de socializare.
ora 21.00 - FILM - Proiecţie scurtmetraje
5 IUNIE 2017 - POVEŞTI CU CETĂŢENI DE CLASA a2a
ora 19.00 - TEATRU - Cunthate [URĂ] - producător Teatrul Bezna, Colectiv A, în parteneriat cu Căminul Cultural şi Centrul de Teatru Educaţional Replika
traducerea din limba engleză: Cătălin Bucioveanu
text®ia: Nico Vaccari
mişcarea scenică: Carmen Coţofană
scenografia: Steliana Ştefănescu
în distribuţie: Florina Gleznea, Katia Pascariu, Oana Puşcatu
fotografii: Doru Mihai Vatavului
durata: 1h
limita de vârstă: 18+
acest proiect este sprijinit de Fundaţia Erste
CUNTHATE [URĂ] pune problema propagandei împotriva femeii. care susţine profitul pornografiei Gonzo, un tip de pornografie care împinge limitele corpului femeilor prin acte sexuale violente. Comparând aceste acte pornografice cu tehnici de tortură politică oficiale, CUNTHATE [URĂ] avertizează asupra influenţei pe care violenţa pornografiei o are în mass-media şi asupra impactului ei în relaţiilor interpersonale. Violurile reprezentate în spectacol s-au întâmplat pe scară largă şi vor continua să se întâmple în viitor.
ora 20.00 - CARTE - Caliban şi vrăjitoarea. Femeile, corpul şi acumularea primitivă de Silvia Federici, Editura Hecate, Bucureşti, 2016, traducere de Ovidiu Ţichindeleanu
Într-adevăr, lecţia politică ce poate fi desprinsă din Caliban şi vrăjitoarea e următoarea: capitalismul, ca sistem socio-economic, se angajează în mod necesar pe calea rasismului şi sexismului. Capitalismul trebuie să justifice şi să mitizeze contradicţiile încastrate în relaţiile sale sociale: promisiunea libertăţii faţă de realitatea coerciţiei la scară largă şi promisiunea prosperităţii faţă de realitatea sărăciei la scară largă. Şi o face denigrând "natura" celor pe care îi exploatează: femei, subiecţi coloniali, descendenţi ai sclavilor africani, imigranţi dezrădăcinaţi de globalizare. (Silvia Federici)
ora 21.00 - FILM - Bruder der nacht / Brothers of the Night
(r. Patric Chiha, 1h 28min, documentar, Austria - 2016)
Subtitrare în engleză
Câţiva tineri bulgari romi pleacă la Viena cu speranţa de a-şi câştiga existenţa şi de a-i ajuta pe părinţii şi copii rămaşi acasă, dar sfârşesc prin a se prostitua. Ajung să ducă o viaţă dublă: ziua muncesc în construcţii, noaptea se confruntă cu o altă realitate, a lumii interlope, de traficanţi de carne vie.
12 IUNIE 2017 - POVEŞTI DE CASĂ
ora 19.00 - TEATRU - Familia fără zahăr - producător Teatrul Mic în parteneriat cu Centrul de Teatru Educaţional Replika
texte: Mihaela Michailov
versurile şi muzica: Bobi Dumitrache, Bobo Burlăcianu (Fără Zahăr)
scenografia: Arh. Gabi Albu
coregrafia: Paul Dunca
video: Elena Găgeanu
regia: Radu Apostol
în distribuţie: Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu, Gabi Costin, Oana Puşcatu, Silvana Negruţiu, Paul Dunca
durata spectacolului: 1h 30 min
limita de vârstă: 14 +
Producător: Teatrul Mic în parteneriat cu Asociaţia Culturală Replika
Familia fără zahăr este un spectacol muzical despre familia la români. Familia este văzută ca un concert intersecţional, în care vocile părinţilor, copiilor, bunicilor, bisericii, roboţilor, regulilor normative şi clişeelor opresive, vocile celor care nu se regăsesc în formate prestabilite şi tipare moştenite modelează percepţia asupra înţelegerii "celulei de bază a societăţii". Familia e o construcţie fluidă în care apartenenţa se scrie continuu şi raportările se schimbă în funcţie de variabile imprevizibile.
ora 20.30 - CARTE - Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moştenite de Mark Wolynn, Editura TREI, Bucureşti, 2016, traducere de Daniela Andronache
Cartea vorbeşte despre acele fobii, depresii şi gânduri obsesive care ne copleşesc fără să ne dăm seama de unde ni se trag. Combinând cercetările din neuroştiinţe cu intervenţiile specifice constelaţiilor familiale, autorul demonstrează în ce fel uneori ajungem să moştenim şi să retrăim, în mod inconştient, suferinţele şi traumele nerezolvate ale strămoşilor. Cititorul are la îndemână căi utile pentru eliberarea de traumele moştenite pe cale transgeneraţională. Aceste tehnici merg de la identificarea anxietăţilor mascate şi comportamentelor aparte până la genogramă, dialogul imaginar cu strămoşii şi eliberarea, prin compasiune, de suferinţele generaţiilor trecute.