Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Precizări ale lui Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, cu privire la reforma cinematografiei


mai 2017
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Având în vedere că în spaţiul public s-a vehiculat numele Uniunii Cineaştilor din România şi numele meu,cred că se cuvine să fac unele precizări cu privire la poziţia mea în calitatea pe care o am. Nu numai de preşedinte, ci şi de cineast. În nici un moment nu am pus la îndoială utilitatea Ordonanţei de Urgenţă nr. 91/2016. Am cerut revizuirea unui articol cu privire la Arhiva Naţională de Filme, art. 7 "Arhiva Naţională de Filme funcţionează ca instituţie publică de cultură de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii"şi un altul (57) legat de dreptul de proprietate intelectuală. Articolul 7 mi s-a părut nefuncţional iar articolul 57, confuz. Eu personal nu am dorit abrogarea iar dacă semnătura mea pe un document spune altceva decât am dorit, acest lucru s-a datorat unei confuzii pe care mi-o asum.

Mi-am dorit o dezbatere în comisiile de specialitate nu doar o vizită formală care a avut loc, o dezbatere care să cuprindă mai mulţi cineaşti. Mai multe opinii. Legea cinematografiei din 2005 a suferit prea multe modificări fiind în multe articole anacronică cu realitatea cinema-ului de astăzi.. Nu s-a abrogat nici măcar OUG prin care Arhiva Naţională de Filme face parte din structura Institutului de Film, propus de Ministerul Culturii acum câţiva ani. Îşi mai aminteşte cineva despre această ordonanţă? Este neabrogată!

Se spune într-un comunicat: "respingerea Ordonanţei va însemna, de asemenea, anularea independenţei acordate Arhivei Naţionale de Filme". Vorbim despre independenţă sau despre subordonare în cadrul unei posibile direcţii din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale(Patrimoniu)?

Eu cred că după aceste confuzii şi interpretări subiective este bine să ne aplecăm cu atenţie asupra OUG 91 din 2016 într-o dezbatere reală şi constructivă. Îmi exprim speranţa că Preşedintele României Klaus Werner Iohannis va retrimite legea în Parlamentul României la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor şi acolo cineaştii să fie chemaţi să îşi expună punctele de vedere.

Vă mulţumesc.
Laurenţiu Damian, regizor
Preşedintele Uniunii Cineaştilor din România. Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Rebelii Cehoslovaciei - înainte şi după - la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 Bilet de iertare, debutul în regie de film al actriţei Alina Şerban, pe marile ecrane din Bucureşti, Comunicat de presă
 La braţ cu Havel, Pavek şi Otik la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 O bulă de libertate atipică în Cehoslovacia - Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays la Centrul Ceh, Comunicat de presă
 Serialul Umbre se vede la TNT din 5 noiembrie 2019, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer