Joi, 8 iunie, de la ora 23.05, la Radio România Actualităţi, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi, în premieră, Exploziv de Elise Wilk, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuţie: Daniela Ioniţă, Adriana Trandafir, Vlad Bârzanu, Alexandru Voicu, Răzvan Ursuleanu, Ana-Maria Bălescu, Adrian Dima, Silvana Mihai, Marcela Nistor, Alin Potop, Alexandra Răduţă şi copilul Vlad Stanciu.
Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc miercuri, 7 iunie 2017, ora 17, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (str. Nicolae Creţulescu, nr. 8). Intrarea este liberă.
Ascultaţi aici un mini-interviu cu Elise Wilk, autoarea piesei Exploziv - interviu.
După succesul precedentei montări radiofonice cu Pisica verde, premiată în 2016 cu medalia de argint la secţiunea Best Drama Special la New York Festivals World's Best Radio Programs 2016, regizorul Mihnea Chelaru revine la dramatugia Elisei Wilk şi explorează dimensiunea sonoră a acestei poveşti plasate într-un liceu al zilelor noastre. Exploziv reia problematica vârstei formării şi a trecerii pragului maturizării citite din perspectiva crizei vârstei de mijloc traversate de mama personajului principal.
Piesa de teatru Exploziv este o reinterpretare în cheie contemporană a mitului Bacantelor, cu accentul mutat pe relaţia mamă-fiu (Agave-Penteu). Elise Wilk plasează personajele piesei într-un liceu din zilele noastre, iar relaţiile mamă- fiu, profesori-elevi descriu dificultăţile de adaptare şi autocunoaşere specifice vârstei. Piesa face trimitere prin numele personajelor şi prin relaţia dintre ele la teatrul antic, dar reinterpretarea mitului antic al Bacantelor depăşeşte clişeul crizei excesului, specific vârstei, şi pune în discuţie efectele autorităţii, ale presiunii performanţei şcolare, ale necomunicării în familie asupra echilibrului fragil al adolescenţilor aflaţi la vârsta formării. Elise Wilk ne declară în interviul acordat în exclusivitate: În primul rând, îmi place să scriu despre adolescenţi, iar în al doilea rând, din păcate, în 2012 când am scris eu Pisica verde, nu existau prea multe texte despre şi pentru adolescenţi în dramaturgia românească şi nici traduceri. De aceea mi s-a părut că este o grupă de vârstă neglijată de teatrele din România şi m-am decis să continui să scriu pentru ea. Pentru mine Exploziv este mai mult povestea Agavei, o femeie matură, decât a celorlalţi. Ea se află la un fel de criză a vârstei de mijloc (midlife crisis), se caută pe ea şi Penteu devine victima crizei mamei.
Elise Wilk este o voce reprezentativă a dramaturgiei emergente de azi. Tânăra autoare, născută în 1981, a studiat jurnalistica la Universitatea Babeş-Bolyai Cluj şi are un dublu masterat, unul de literatură şi comunicare la Universitatea Transilvania Braşov şi altul de scriere dramatică la Universitatea de Arte Târgu-Mureş. S-a lansat ca dramaturg în 2008, câştigînd concursul dramaAcum5 cu piesa S-a întâmplat într-o joi. De atunci, piesele ei de teatru au fost puse în scenă la teatre din Bucureşti, Târgu-Mureş, Petroşani, Iaşi şi Craiova apreciate pentru subiectele care explorează vârsta adolescenţei. Notorietatea a câştigat-o, însă, în 2012 cu piesa Pisica verde, tradusă de atunci în 6 limbi, montată în egală măsură în teatre profesioniste, dar jucată şi de trupele şcolare de elevi. Aceasta, alături de Avioane de hârtie şi Crocodil (premiată recent la secţiunea dramaturgie la Bacău Fest Monodame (aprilie 2016), formează trilogia adolescenţei. Elise Wilk este unul dintre cei 10 dramaturgi români selectaţi în programul internaţional Fabulamundi. Playwriting Europe, iar în 2015 s-a aflat printre cei patru dramaturgi selectaţi în programul Hot Ink la Teatrul Lark din New York.
Cîteva texte scrise de Elise Wilk (S-a întâmplat într-o joi, Pisica verde, Avioane de hîrtie) puteţi citi aici.
Regia de studio: Janina Dicu. Sound design: Mihnea Chelaru. Înregistrări de teren: Bogdna Dumitrescu. Manager de locaţie: Simona Vasiliu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.