iulie 2017
Articole diverse
Cinepub organizează selecţia naţională CELA (Creating Emerging Literary Artists), un program de doi ani pentru scriitori şi traducători europeni. CELA este un hub de networking, profesionalizare şi lobby pentru autorii şi traducătorii care vor să treacă frontierele ţării natale. CELA este o oportunitate de afirmare pentru noile generaţii de profesionişti ai scrisului şi o şansă pentru aceştia de a fi traduşi în şase limbi europene şi prezentaţi în festivaluri internaţionale de profiluri diverse, interdisciplinare.

Sunt căutaţi trei prozatori români, publicaţi local (în volum propriu sau cel puţin un text publicat într-un volum colectiv) şi cinci traducători din română într-una din limbile autorilor CELA: spaniolă, italiană, olandeză, portugheză, olandeză - aceştia din urmă trebuie să facă dovada unei bune cunoaşteri a limbii respective şi a existenţei unor texte traduse profesional în limbile respective. Scriitorii aleşi vor putea participa, la alegere, la unul dintre cele cinci workshopuri ale proiectului, cu o durată de două săptămâni:
Pedagogia scrisului creativ la Madrid - Escuela de Escritores - pentru acei scriitori care vor să înveţe predarea scrierii creative;
Despre vizibilitate - la Pisa - în cadrul Pisa Book Fair - pentru cei care vor să afle secretele "vânzării personale" în festivaluri şi networking de profil;
Transmedia Storytelling - în Olanda, la Wintertuin, pentru cei care vor să experimenteze noi tehnici de scris şi noi modele transformaţionale ale textelor de ficţiune;
Marketing de carte în Portugalia cu BookTailors;
Tehnici de adaptare a prozei scurte într-un scenariu de scurtmetraj de ficţiune, la Cinepub, în Bucureşti.

Traducătorii selecţionaţi vor avea obligativitatea traducerii de texte ale colegilor străini în limba în care s-au specializat şi vor participa la Pisa Book Fair şi alte festivaluri de gen în Olanda şi Belgia. Atât scriitorii cât şi traducătorii vor fi publicaţi într-un preview editorial (chapbook) şi vor fi introduşi, prin texte şi în persoană, în festivaluri de gen europene în cursul anului 2019.
"Cinepub nu e (doar) un site de cinema, sau (doar) cea mai importantă arhivă legală de filme româneşti online sau (doar) un FVOD la îndemână, ci o echipă de prieteni, de susţinători entuziaşti, de profesionişti din artele vizuale, cinema şi scris, de cititori şi spectatori celebri sau anonimi, pe scurt o întreagă lume, liberă, creativă, fără graniţe. Toate acestea dar şi absenţa oportunităţilor reale pentru autorii emergenţi de a se face cunoscuţi, cât şi lipsa pe care cinepub o resimte direct, acut, de traducători profesionişti, de bună calitate şi de înalt nivel filologic, ne-au făcut să ne alăturăm CELA, un proiect unic în miliardele de proiecte culturale europene actuale" a declarat profesorul şi cineastul Lucian Georgescu, fondator cinepub.ro.

CELA este susţinut de Programul Creative Europe al UE şi este un consorţiu care aduce împreună şapte parteneri din şase ţări: Booktailors (Portugalia), Cinepub (România), Escuela de Escritores (Madrid/Spania), Huis de Buren şi Passa Porta (Belgia), Pisa Book Festival (Italia) şi Wintertuin (Olanda).
Termenul limită pentru aplicaţii este 15.08.2017.
Pentru mai multe detalii şi pentru înscrieri: cinepub.ro/site/cinepub-cela/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus